Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci
Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice pot suferi complicații severe, pentru care viteza de reacție este esențială. Urgențele cardiovasculare pot să apară însă și la persoane care nu se știu cu o boală de inimă și este important ca semnele și simptomele să fie recunoscute rapid, pentru ca persoana să ajungă cât mai repede la un spital de urgență, pentru diagnostic corect și tratament adecvat.
Cele mai frecvente urgențe cardiovasculare sunt infarctul miocardic acut, aritmiile severe și complicațiile cauzate de insuficiența cardiacă, când inima nu mai poate să pompeze eficient sânge. Un infarct se manifestă în special prin durere în piept apărută brusc și foarte puternică, dar și prin dificultăți de respirație, amețeală și greață. Aceste manifestări clinice pot să apară însă și în alte urgențe cardiovasculare, dar și în unele boli pulmonare, vasculare sau digestive. Prin urmare, diagnosticul corect poate fi stabilit numai în urma unor investigații de specialitate.
Imediat ce apar semne și simptome îngrijorătoare, este esențial ca persoana afectată să ajungă la spital, pentru stabilirea diagnosticului și administrarea tratamentului necesar. În cazul unor urgențe cardiovasculare, pot fi indicate investigații imagistice performante, precum ecocardiografia și angio-CT. De asemenea, sunt realizate analize de laborator și, în anumite situații, pot fi recomandate proceduri avansate de diagnostic minim invaziv, cum este coronarografia.
La Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România, urgențele cardiovasculare sunt gestionate prompt la orice oră din zi și din noapte, de o echipă formată din medici urgentiști experimentați. Pentru un diagnostic rapid și corect, analizele de laborator sunt realizate cu ajutorul laboratorului de tip point-of-care, direct la patul bolnavului, iar investigațiile imagistice sunt disponibile nonstop, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128-slice. P
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază și de consultații de specialitate și de tratament în regim de urgență, datorită celor 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, anestezie și terapie intensivă cardiovasculară și unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC).