Cum recunoaștem o urgență cardiovasculară
Urgențele cardiovasculare sunt acele situații în care o afecțiune brusc apărută a inimii sau a vaselor mari ori agravarea unei probleme preexistente are ca efect perturbarea unor funcții vitale, putând duce la complicații severe pentru sănătate sau chiar la deces în absența unei intervenții medicale prompte. Cel mai frecvent simptom al unei urgențe cardiovasculare este o durere în piept intensă, ce iradiază spre braț, însoțită adesea de transpirații reci. Pot apărea însă și palpitații sau senzația de lipsă de aer, amețeli, durere severă de cap, stare de confuzie sau chiar de leșin. În cazul acestor manifestări clinice, este esențial să ajungeți cât mai repede la Compartimentul de Primiri Urgențe, pentru evaluare medicală și tratament prompt. P
Printre cele mai întâlnite urgențe cardiovasculare se numără infarctul miocardic acut și aritmiile așa-numite maligne, adică tulburările de ritm și de conducere ce pot duce la oprirea inimii. Infarctul miocardic acut se manifestă în special prin angină pectorală severă, resimțită ca o senzație de „gheară în piept”, durerea extinzându-se uneori spre umăr sau spre brațul stâng, urmată uneori de amorțirea brațului. Acest detaliu este deosebit de important și trebuie comunicat imediat personalului medical. De asemenea, persoanele cu infarct miocardic pot resimți anxietate intensă și oboseală, dar și simptome digestive, precum durerea abdominală, senzația de arsură în capul pieptului, însoțite de vărsături. Disconfortul digestiv poate fi interpretat eronat de pacient ca o problemă gastrointestinală și astfel să întârzie prezentarea la medic.
Persoanele care se confruntă cu astfel de semne și simptome trebuie să ajungă cât mai repede la Compartimentul de Primiri Urgențe. După stabilizare și examinările inițiale, pacienții care necesită internare vor rămâne pentru monitorizare, investigații suplimentare și tratament.
La Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România în care funcționează 26 de linii de gardă, pacienții cu urgențe cardiovasculare pot beneficia de evaluare rapidă, de investigații imagistice disponibile nonstop și de analize de laborator realizate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, pot fi realizate în urgență proceduri salvatoare de cardiologie intervențională, inclusiv coronarografie, sau de chirurgie cardiovasculară. Între cele 26 de linii de gardă de la Spitalul Clinic SANADOR, trebuie menționate cele de cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, anestezie și terapie intensivă cardiovasculară, USTACC. SANADOR deține și o flotă proprie de ambulanțe pentru intervenții prespitalicești în urgență și pentru transport medicalizat avansat.