Printre multi basisti gretosi ce au incurajat in ultimii ani mitocania, autoritarismul si coruptia galactica a regimului Basescu se regasesc si figuri controversate ale filosofiei dambovitene. Poate cel mai iscusit dintre ei – un soi de ganditor la foc continuu pentru elogiu adus conducatorului – este Gabriel Liiceanu. Daca plutonul de autointitulati intelectuali (o parte din ei descendenti ai creatorilor stalinismului romanesc) n-ar fi sustinut gretos si banos toate deparajele oribile din cei 10 ani cu Basescu si le-ar fi sanctionat, eram cu siguranta in alta situatie azi. Nu cu bilantul catastrofal pe care-l vedem acum dupa “deceniul Mafiei”. Si nici ei colegi de regim cu Bercea Mondialu’, Cocos, Pinalti si Stelu’…
Cand milioane de oameni erau satui si revoltati de Basescu Traian si spalatoarea lui de bani Elena Udrea, Liiceanu s-a pregatit imens si intens pentru limba finala, in 2014. Tudor Postelnicu sau Emil Bobu ar fi crapat de invidie daca stiau sa-i spuna asta lui Nicolae Ceausescu in Decembrie 1989 :
“ATI FOST LA INALTIMEA INTELECTUALITATII. VA MULTUMIM !”
“Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Basescu si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra. Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim”. (Mai 2014)
“IMPARTASESC ACELEASI VALORI CU DOAMNA UDREA”
„Dacă a fi băsist înseamnă a împărtăşi acele valori pe care le-a înşirat doamna Udrea, atunci sunt foarte mândru să fiu numit aşa. Dar eu m-am născut şi am trăit şi am făcut câte ceva în viaţă cu mult înainte de a fi apărut termenul acesta, categoria, conceptul de băsist. Aşa încât, am preexistat băsismului şi eram şi atunci ceva. Şi eram acelaşi lucru, înainte de a se naşte conceptul enorm al băsismului, care văd că a devenit o doctrină în gura doamnei Udrea. Împărtăşeam aceleaşi valori, credeam în tot ce a spus: statul de drept, economia de piaţă, în tot ce merge pe liniile unui liberalism deschis. Drama în această poveste este următoarea: când a înşirat aceste frumoase lucruri prin care a definit băsistul adevărat, ele erau corect expuse, numai că şi aici…Dacă mă provocaţi o să vă spun ce cred despre persoana care a generat termenul de băsism, domnul preşedinte Băsescu. Cred sus şi tare că a fost cel mai puternic, pozitiv puternic, preşedinte după ’89. Traseul lui a fost impresionant în momente cheie. S-a bătut pentru statutul democratic al ţării, a încercat să facă, atât cât i-a permis contextul, această cursă”, a declarat Gabriel Liiceanu pentru Gândul.info. (Octombrie 2014)
“BASESCU A STIUT SA DEVINA INALT”
Odată ales, Băsescu s-a confruntat cu o problemă care se numea „România furată”. Și am senzația că, odată cu trecerea timpului și pe măsură ce a urcat treptele puterii, Traian Băsescu a căpătat un grad sporit de răspundere față de funcția sa. Spre deosebire de cei ce alcătuiesc fauna politică a României, lui chiar i-a păsat. Și-a adecvat armele de luptă la tipul de bătălie pe care urma să o dea. A știut să devină înalt când trebuia și să coboare când trebuia, cu voluptate, la mitocănia celor din jur. (Decembrie 2014)