Scriitorul și filosoful american născut în România Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat Yad Vashem, preluat de AFP.

În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠(en),[6] iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.[7]

A publicat 57 de cărți – cea mai celebră fiind «Noaptea»,[8] o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare nazisteB.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Elie_Wiesel

 

7 COMMENTS

 1. Poate că nu este cazul să-l regretăm, întrucât a fost o persoană controversată – un alt evreu, supravieţuitor din lagăr, susţine că, de fapt, Elie Wiesel şi-ar fi însuşit identitatea unui alt evreu mort la Auschwitz!… mi-ar fi plăcut să moară după ce se lămurea în justiţie această acuzaţie!

  În plus, acest evreu ungur din Sighetul Marmaţiei, se făcea că nu ştia cine a trimis familia Wiesel în lagăr – administraţia maghiară din Ardealul de Nord, retrocedat în urma Diktatului de la Viena, iar nu administraţia românească, şi acuza de mama focului România că “a ucis, a ucis, a ucis!”, iar despre hortişti nu spunea nimic.

  Adaug faptul că am corespondat electronic cu un evreu din Israel, originar din Moldova (Botoşani), care a avut o funcţie mare în Ministerul de Externe israelian (dacă nu cumva şi în serviciul secret) şi l-am întrebat ce părere are despre Elie Wiesel şi mi-a răspuns laconic, parcă cu jenă, că este o persoană controversată şi că el acţionează în numele unui ONG din SUA, nu în numele statului Israel!

  • @Mircea Monu,
   .
   Da, asta cu ”a ucis, a ucis, a ucis”, (referindu-se la o Țară întreagă și la un popor, desigur), ca și ingerința brutală în viața acestei Țări privind ”verdictul” negativ în cazul ”Bolcaș” impus, în fapt, unei părți a Țării care, din păcate, ne-a condus și ne conduce așa cum vor EI, aceste lucruri nu-mi ies din cap.
   Este vorba, desigur, despre unii care ne vor ”numai binele” și, așa cum se spunea odată, ne conduc ”spre noi victorii”, ”victorii” pe care eu le resimt dureros, din plin, astăzi, doar uitându-mă în jurul meu la oamenii de bun simț și nu la nesimțiții din alte sfere și pe care ”victorii” le prefigurez a se întâmpla ”pas cu pas” în viitorul nu prea îndepărtat când s-o alege de noi, din păcate, praful.
   Este(din nou) vorba de acel ”verdict” extern declanșat la schelălăielile javrelor vigilente din… interior(S.J.V.I ), la o propunerea de bun simț, a unora, de numire a d-lui av. Lucian Bolcaș la CCR, instituție putredă, dominată de șantajabili și yesmani băsiști, cunoscut lor ca ”extremist”, „extremist” care lupta, dar care luptă și astăzi, doar cu mârlănia, tupeul și hoția și poziția domniei-sale apărând doar pe la Antena 3 și RTV și, viguros dusă dar, din păcate, doar punctual datorită vârstei înaintate a domniei-sale, cu justiția , în justiție, care la noi ”nu prea se face”. Așadar, prin ricoșeu, pentru acele voci și pentru acele ”ecouri” ale lor(” a ucis….!, a ucis…!, a ucis…!”) erau mai buni zegrean, aspazia, sau… ”ceaușescu”(na , că am uitat acuma îl mai cheamă pe ipochimenul care, cu acest nume, făcea trafic de influență pe vremea împușcatului!) decât juristul, de excepție, și omul de spirit și cultură, Lucian Bolcaș.

  • Elie Wiesel a avut problemele sale cu unii evrei din Israel, dar nu a minţit cu privire la România. Trebuie să ne asumăm Progromul de la Iaşi, de exemplu. Da, România a ucis, a ucis, a ucis. Elie Wiesel NU a vorbit despre crimele împotriva familiei sale, ci despre crimele împotriva evreilor, oriunde s-au aflat ei. Este o tragedie faptul că România nu vorbeşte despre criminalii care au aruncat-o în ghearele comunismului (Churchill etc), dar nu trebuie să-i imputăm lui această nenorocire. Că asta este retorica: doar evreii au suferit? Au suferit mulţi, însă doar evreii vorbesc. Cine tace…poate că mai vrea să retrăiască astfel de vremuri.

  • din gresala stau chiar la 20 m de casa unde sa nascut , am multi prieteni de alte nationalitati si ne respectam indiferent de etnie sau religie…cea mai mare idiotenie e sa ataci o persoana pe care nu o cunosti si habar nu ai ce vorbesti…chiar daca nu sunt ortodox e cunoscut faptul ca preotii ortodoxi respectau rabinii din oras…iar de multe ori copii lor invatau impreuna si nu era nici o problema de religie sau etnie…nu va dati cu parerea daca nu sunteti capabili…noi oamenii nu suntem programati pt a ne dusmanii ghinionul nostru e ca se nasc persoane gen , Hitler , Stalin , Vadim tudor , si alti manipulatori…

  • Am inteles. Deci Vin Diesel asta a trait cu 1 an mai mult decat cei 28 de ani pe care putea sa ii prinda taica-tu.

Leave a Reply