Generalul Dan Gheorghe, figura legendara a UM 0215, serviciul de informatii al Ministerului de Interne, a murit in aceasta dimineata. Generalul implinise recent 68 de ani si suferea de mai multi ani de o grava boala cardiaca. Numit in 1992 cu avizul CSAT in functia de director general al UM 0215, Dan Gheorghe a dus aceasta unitate in rindul serviciilor secrete importante.
Nu putine au fost momentele cind razboiul dintre SRI si UM 0215 s-a transat in biroul presedintelui de atunci, Ion Iliescu. Adversitatea dintre Dan Gheorghe si Virgil Magureanu s-a declansat in 1991. Magureanu, director al SRI, l-a schimbat pe colonelul (de atunci) Dan Gheorghe din functia de comandant al Brigazii Antiteroriste. Ruptura a survenit in urma atentatului esuat asupra ambasadorului Indiei la Bucuresti, Julio Francis Ribeiro, la 19 August 1991, pe Bulevardul Aviatorilor. O grupare de extremisti sikh il condamnase la moarte pe ambasador pentru ordinele de reprimare a miscarii sikh pe vremea cind ocupa functia de sef al politiei din Punjab. Ambasadorul Ribeiro a fost grav ranit, dar a fost salvat de medicii romani. In 1986, Ribeiro fusese tinta unui alt atentat, in care de asemenea a fost ranit.
Dupa functia de comandant al Brigazii Antiteroriste si apoi sef al UM 0215 timp de 5 ani, generalul Dan Gheorghe a fost numit in 1997, la schimbarea de regim, in functia de director general al Directiei Generale de Pasapoarte si a Politiei de Frontiera, functie din care a fost trecut in rezerva din motive medicale.
Din 2001, pentru o scurta perioada de timp, a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte, decedat si el anul trecut. Apoi generalul Dan Gheorghe a fost numit director adjunct pentru securitate al Aeroportului Henri Coanda (Otopeni).

8 COMMENTS

 1. Militari de cariera.
  Oameni cu o uriasa experinta in domeniul informativ si contrainformativ ca nu stiu din pacate cu cine sunt inlocuiti.

  Pe site-ul SRI la tab-ul destinat Eroilor Serviciului puteti vedea alte figuri legendare ale serviciior speciale romananesti.

  O zi buna,
  Cristian.

 2. Oprea, Ia-ti Aticile, Nasturii, Sosetele Si Du-te !

  Ministrul Oprea proslavit ca in Scanteia

  “De câteva luni însă, revista editată, tipărită şi distribuită din bugetul de stat pare o adevărată platformă electorală, construită pentru a imortaliza prin verb cuvintele ministrului Gabriel Oprea. De la Poliţia Aeriană şi până la succesul mondial al echipei feminine de spadă, prin scrisori patetice ale pensionarilor care-i mulţumesc cu lacrimi în ochi pentru creşterea pensiilor, zbătându-se printre zeci de fotografii-portret, figura lui Gabriel Oprea tronează din centrul paginilor. Toată această odă săptămânală scoate din bugetul MApN aproximativ 95.000 de euro anual. O sumă modică pentru o campanie electorală care se distribuie, potrivit datelor furnizate, în 13.000 de exemplare pe ediţie….”
  Sursa: Ziarul Adevarul

  Armia noastra strabuna are-n frunte-un izmenar
  General cu patru stele ce se vrea uns maresal
  De la numarat izmene si tinut cont la bocanci
  Si-a tras stelele pe umar, alte merite el:canci!

  Pentru a-si crea renume si imaginea de leu
  A dat ordin la redactii sa-l faca din scris erou
  Sa-l tamaie cat mai bine cu scrisori pupincuriste
  Surse certe de emotii si de lacrimi in batiste.

  Si-uite asa aflam din presa, din reviste militare
  Cum ca poza lui Izmana e subiect de adulare
  Veteranii-o tin expusa langa poza cu maicuta
  Caci sub pern-au concurenta, poza nud a lu’ Lenuta.

  Scrisorica lu’ Izmana a ajuns azi talisman
  Pensionarii din armata folosind-o ca balsam.
  Pagini garla de elogii si cantari lacrimogene
  Umplu la refuz revista sa ne mangaie la gene.

  Dup-un Zeus, sus pe munte, si-o Elena la saltea
  Ne-am lipit si de-o Izmana, alta mare muhaia.
  Suntem un popor ferice, alintat de Dumnezeu
  Care-n loc de bani de papa, ne mai arde cu un zeu.

 3. @ Generalului Dan Gheorghe,

  Dumnezeu sa te ierte, de pacatele facute, dar nu ai putea sa ne faci un serviciu si ‘sa tragi piciorul’ sa-l iei intru cele duse si pe Tovarasul Traian Basecu si toti ceilalti asupritori?

  Ne-ai ierta si pe noi de chinurile impuse de ciuma portocalie! Si am spune sa le fie tarina usoara!

 4. am inteles ca azi a fost adoptata legea asistentei sociale in camera deputatilor.asta inseamna moartea persoanelor cu handicap!
  prea putin imi pasa ce se intampla cu prostanacul geoana.
  va rog domnule tudor sa aduce-ti in discutie aceasta lege nenorocita lege a asistentei sociale.

 5. Dumnezeu să-l ierte!
  Sa stiti ca vin din urma tineri la fel de pregatiti in domeniul infomratiilor, totul depinde de functiile pe care sunt lasati sa profeseze…

Leave a Reply