Intr-o lume de nechezol politic respingator, un liberal autentic a plecat dintre noi.

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Radu Campeanu !

raducampeanu

Radu-Anton Câmpeanu (n. 28 februarie 1922, București – d. 19 octombrie 2016[1]) a fost un om politic român, primul președinte al PNL după căderea regimului comunist. A deținut funcția de președinte al PNL din 1990 până în 1993.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost student în decursul războiului. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 – 28 februarie 1945.

Arestat în 1948, a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deținut politic, emigrează în Franța împreună cu soția sa Monica Papadopol și cu fiul lor Barbu.

În 1990 revine în țară unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind alessenator în legislatura 19901992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul 2.

În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieșirea din Convenția Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputații și senatorii liberali grupați în Consiliul pentru Refacerea PNL au obținut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcția de președinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

Fiul său, Barbu Câmpeanu, este profesor universitar în Franța, scrie wikipedia.

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=99&cam=1&leg=1990

6 COMMENTS

 1. PRU = Partidul Românilor Uniți împotriva pensionarilor militari.Dacian Cioloș le-a tăiat pensiile militarilor ! Să-i voteze Dracu ! O să facă alianță cu PMP dacă câștigă parlamentarele.Va fi alianța Anti România PRU+PMP+PNL conduși de Băsescu din umbră pe față și cu marioneta Boc 3 Cioloș

 2. Pacat!
  Marele pacat este ca parintii nostri nu au inteles cat de potrivit era pentru a ne conduce.
  Atunci chiar am avut o sansa.
  Cred ca alta era situatia noastra acum.

 3. Ne-a parasit si ultimul “mohican” al democratiei autentice, parintele liberalismului modern romanesc.
  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 4. Şi tata a decedat cu ani în urmă fiind un erou militar real care a luptat în toate războaiele din este şi ardeal! A activat în cadrul armatei destui ani dar nu a alergat după funcţii, politică şi imagine ! Nu l-a pomenit sau amintit nimeni deşi poate merita! Sunt destui eroi care meritau laudaţio cu brio din plin!

 5. Odihneasca-se-n pace. Va fi scăpat in fine de dezonorantul spectacol oferit de triada de la conducerea PNL (un centenar, un “minoritar” si-o “domnișoara” parca-s scoși dintr-un roman al lui Vargas Llosa); care triada, ocupată fiind sa organizeze mitingul pro-Ciolos, nici măcar un moment de reculegere n-a fost capabila sa încropească la aflarea vestii (de la televizor, evident).

Leave a Reply