Academicianul Augustin Buzura scrie un editorial devastator in revista Cultura. Marele intelectual isi exprima dezamagirea profunda in legatura cu mentinerea mecanismelor abuzive ale regimului Basescu, desi sinistrul personaj nu mai este presedinte din Decembrie 2014. Textele lui Augustin Buzura sunt printre putinele strigate in pustiul romanesc din partea unei intelectualitati amorfe si lincezite in rau, complice cu tot ce a daunat democratiei romanesti in ultimii zece ani.

Iata un fragment din textul extraordinar scris de Augustin Buzura, intitulat : PE CAND UNIFORMELE?

“Într-un spaţiu terorizat de slugi şi de slugile slugilor, în care nimicurile, bârfa măruntă şi infantilismul politic sunt însoţite de câte o proteză de genul „senzaţional“, „excepţional“, „inedit“ etc., n-a mai rămas niciun locşor pentru spirit, încât fiecare zi pare un elogiu adus prostiei şi umilinţei. Efortul de desprindere de acest univers primitiv creat de modul nostru de a face politică este infinit mai dificil decât încleştarea de odinioară cu cenzura comunistă şi cu lumea clădită pe puţina imaginaţie a activiştilor de atunci.”

(…)

“Nu am avut obiceiul să privesc în urmă, dar sunt momente în care deziluzia şi durerea nu mai pot fi stăpânite, mai ales când vezi că şansele pe care ni le-a oferit istoria le-am ratat pe toate. Şi de data asta! Căci şi de data asta, criza de bărbaţi se face mai simţită ca oricând. Otgonul cu care e cusută democraţia noastră se vede de pe lună, dar toţi mimează libertatea, democraţia şi, fireşte, mândria de a fi europeni. În realitate, continuăm să trăim în plin băsism. Un fel de Băseland – Bassland under Dambovitza –, fără Băsescu, dar cu instituţiile gândite şi create de el în plină funcţionare. Dacă îşi păstra ritmul, D.N.A. ar fi trebuit să ajungă la pilonii băsismului, la cei pentru care milioanele de euro nu erau, ca pentru noi, din domeniul S.F.-ului, dar tot aceştia l-au ridicat în şa şi pe succesor, drept pentru care ciocurile s-au făcut foarte mici şi a sporit interesul pentru guvizi, rechinilor şi balenelor ucigaşe rămânându-le mările şi oceanele planetei.”

(…)

“Cine a urmărit cu atenţie invenţiile <legislative> din ultimul timp va descoperi, cred, că devenim un fel de laborator experimental pentru democraţia europeană care şi-a dovedit total eficienţa imediat după referendumul de la noi: Ce dacă au votat atâţia? Un fel de: Câte divizii are Papa? cum s-a interesat odinioară Iosif Visarionovici. Dar, mergând mai departe cu imaginaţia, nu e greu de presupus că, după asemenea ordine, n-ar mai urma decât uniformele, culorile depinzând de gusturile supracomitetelor şi supercomisiilor care vor continua să se creeze, roşul şi brunul fiind excluse pentru că şi-au epuizat credibilitatea în istoria veacului trecut. Dar şi portocaliul este de tristă amintire. Desigur, experimentale şi uniformele. La început, pentru Parlament şi Guvern, apoi pentru restul muritorilor.”

 

22 COMMENTS

 1. Exact ce-am spus si eu in alte postari, numai ca dl. academician a spus-o mult mai elevat la nivel de academie.

  • Ia uite aici ce zice alt profesor.
   “Datoria publică a depășit în martie 2015 suma de aproximativ 60 de miliarde de euro, adică o povară de 3.000 de euro pentru fiecare român, de la nou-născuți la pensionari, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani. Asta înseamnă aproape 40% din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 % cât era în 2012. (…) Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 – 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanțarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate. (…) Pentru a evita un dezastru economic și social, avem nevoie urgent de o politică guvernamentală care să vizeze reducerea datoriei publice (…)”.

   Carevasazica, sub “cel mai bun si mai cinstit Guvern” (guverne, de fapt, ca au fost mai multi ministri decat ciorapi):
   – datoria publica a crescut in termeni relativi cu 2.7%;
   – datoria publica a crescut in termeni absoluti cu 11 miliarde de euro intre 2012 si 2014, in ciuda cresterii economice;
   – banii s-au dus in gauri negre, nu in investitii – adica nu vor produce alti bani in viitor;
   – e nevoie de o reducere a datoriei publice, adica de austeritate.

   Foarte tare, nu?

   • Dar tu stii ce-i aia datorie publica? Stii din ce e alcatuita, cum se formeaza si cum se plateste? Stii ca Italia are datoria 118% din PIB, Belgia 98% si media UE 87%? Ai auzit tu ca Belgia se pregateste de austeritate? Vorbiti ca papagalii despre lucruri pe care nu le intelegeti si nu le cunoasteti, luindu-va dupa alti urechisti care isi dau cu presupusul.
    Stii care a fost efectul imprumutului lui basescu de 20 de miliarde asupra datoriei publice si care sint scadentele transelor de plata ale acestei datorii?
    Si ai uitat sa ne spui care e papagalul ala care a zis ca austeritatea e cheia in asemenea situatii. O fi de la FMI, ca stiu ca astia sint partizanii austeritatii, de-aia au lasat pirjol peste tot pe unde au trecut.
    Nu-ti mai da cu presupusul despre lucruri pe care nu le intelegi, ca de-aia am ajuns unde am ajuns: toata lumea se pricepe la orice!

   • Total gresit datoria la care va referiti nu s-a facut in timpul “celui mai bun si mai cinstit Guvern”. Nici asta cu termenii relativi si absoluti nu e chiar una corecta.
    Deci sa fie foarte clar oricui atata timp cat Romania nu va avea productie (productie marfa), de bunuri de ce vrem noi Romania va fi in mare dezechilibru.
    Pentru orice om de bun simt si cu o cat de putina pregatire este un mare mister de unde crestere asa de accelerata a economiei romanesti, mai ales ca nimic un este pur al capitatului autohton.

 2. La discursul lui K Iohannis de la Academia Romana, s-a ridicat vreun distins academician sa spuna vreo vorba despre continuarea Basismului? Apopos de lipsa curajului de a spune lucrurilor pe nume si a perepetumului compromis cu coruptia si obedienta politica!

  • Un om de ştiinţă spunea”Educația este ca erecția. Dacă o ai se vede.”
   S-a văzut cumva ceva sau la cineva?

 3. Un academician controversat despre o continuare a coabitarii ponta-dictator care academician fiind nu a criticat deloc plagiatul coabitantului ba l-a laudat! Hai sictir

  • @Carmen: unde vezi tu coabitare Ponta-dictator???
   Am impresia că te mîndreşti cu caracterul mizer pe care-l afişezi la aproape fiecare comentariu. Tu bagi în cap sau ai o problemă cu”plagiatul lui Ponta” şi nu vezi sau nu citeşti nimic să te convingi că PLAGIATUL A FOST ŞI VA RĂMÎNE O PRACTICĂ DE CEL PUŢIN 30 DE ANI DE ZILE! TOŢI AU COPIAT MĂCAR UN CAPITOL PENTRU DIPLOMĂ! VEZI : MIRCEA CĂRTĂRESCU CARE A RECUNOSCUT ÎN COTIDIANUL ONLINE CĂ A PLAGIAT ACUM 25 DE ANI ŞI L-AU DESCOPERIT ACUM! VEZI CĂ ŞI VICELE DE LA DNA SAU MAGISTRATURĂ ESTE ”PLAGIATOR” LA FEL CA MULŢI DE LÎNGĂ ”IZMĂNARUL ÎN FUNCŢIE DE MINISTRU”! SÎNT DESTUI DAR CĂPUŢUL TĂU CU CREIER LIMITAT A FĂCUT O OBSESIE PENTRU PONTA! Poate vrei ceva de la el! Mai ştii?
   AAA! Dă-mi un sponsor că vreau urgent! mulţumesc.

   • Plagiatul=furt …eu nu rezonez cu hoti cum o faci tu! Tu nu doresti schimbarea societatii romanesti cand spui ca este normal sa furi ca doar toti au furat si atunci de ce sa nu fure in continuare. Condamn plagiatul iar un academician trebuia sa-l condamne pe hotul ponta nu sa-l laude.

 4. Şi care ar fi soluţia?
  Să nu-i mai luăm în seamă?
  Să-i marginalizăm?
  Să-i ologim cu parul sau cu furcile?
  Să-şi continuie procedeele deja consacrate?
  Să acceptăm mizeriile lor?
  Ce putem face, o soluţie după părerea dumneavoastră care ar fi?
  Personal i-aş lăsa să se scalde în mocirla lor prin marginalizare şi indiferenţă dar nici asta nu e o soluţie viabilă!

 5. Hă hă hăăăă! Iaca şi ”spurcăciunile” care vor, vor, vor!Senatorul PNL ”Tudor Barbu: Unde să lupte opoziția, la care televiziune? În afara de B1 și Realitatea, unde putem merge și într-un cuantum aproape normal, putem avea mesaj politic, în care? Avem patru televiziuni de știri importante în România, nu o să le dau în nicio ierarhie. Două dintre ele sunt conduse de lideri politici ai PSD-ului – că se numește Voiculescu, că se numește Ghiță.”
  Bă ”matrafocsaţilor” dar digitv al cui e? Care A3 este a celor de la PSD? că apar destui liberali care enervează telespectatorii! La RTV sunt destui care-şi fac veacul de la voi şi de la PMP-PDL! nU ŢI-E SCÎRBĂ DE APARIŢIILE CU MINCIUNI CRASE??? Cumva ceva un pnl şi nu vreţi să-i deranjaţi pe cei de la digitv?! Vreţi să apăreţi la ANTENA3 ? NICI GÎND! LUAŢI-VĂ GÎNDUL DE LA ANTENA3 CĂ NOI NU VĂ ACCEPTĂM ÎN EMISIUNI! AŢI STRICAT TOT CEEA CE ÎNSEAMNĂ RESPECT ŞI DREPTURI, BUNSIMŢ ŞI ONOARE! Dispăreţi naibii din politică şi de pe retina televiziunilor că nu vă mai satură dracu de minciuni, manipulări şi bani, bani, bani!

 6. cand psd-ul are majoritatea in parlament , are guvernul , sa vorbim de basism si alte prostii, ca ne fura si controleaza occidentul , sua , masonii si altii, e penibil. sa isi verse frustrarea pe psd.
  cine e pilonul basismului si nu e arestat in afar de basescu ? date mai clare daca se poate , ca altfel sunt bla bla-uri.

  • Pai basaul e pilonul principal, nelutule. Daca ar fi arestat si condamnat vreo 25 de ani cu executare, s-ar destructura toata mafia din justitie. Pe ce lume traiesti ? A, stai, am uitat ca esti cu propaganda.

 7. Domnul academician, pentru care am o stima deosebita, face totusi o greseala fundamentala cind spune “Un fel de Băseland – Bassland under Dambovitza –, fără Băsescu, dar cu instituţiile gândite şi create de el”. Greseala este sintagma “fara basescu”, fiindca, vorba comunistilor:
  “basescu e-n toate, e-n cele ce sint
  si-n cele ce miine vor ride la soare” .
  Daca ar fi sa luam in considerare doar riul de voturi ce vor veni din diaspora, si care trece prin mina lui basescu (prin oamenii lui credinciosi), trebuie sa recunoastem ca basescu e mai prezent ca oricind (v. si http://augustinradescu.blogspot.ro/2015/08/riul-basescu.html), lucru dovedit si de faptul ca Justitia romaneasca nu-l invita nici macar la o cafeluta si-un … suc, desi ar avea sute de motive ADEVARATE, nu ca ala cu santajul, care se va termina cu un fooooarte mare FISSSSS!

 8. Colonelul de Securiatate Ilie Mercea il saluta pe “stimabilul” Gusti Buzura. Sa ne traiesti maestre. cati mai multi ca dvs.:)

Leave a Reply