Iata ce spune DNA despre anchetarea sefilor serviciului secret al MAI.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor tipuri de infracțiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat.

În prezenta cauză sunt în curs de desfășurare o serie de acte procedurale. În măsura în care împrejurările cauzei vor permite, vom continua să oferim detalii suplimentare, pentru a asigura informarea completă și corectă a opiniei publice.

4 COMMENTS

 1. aha ce nenorociti sunt astia de la dipi si cum mai apara statul de drept(???!!!) astia de la dna. curat constitutional dar umflatii cum ar zice cineva cunoscut. toata mass media e plina de tot felul de comentarii la spusele ambasadorului sua la chisinau, niste mizerii in stilul arhicunoscut de la referendum incoace de ai zice ca e fratelui lui stalin si mana dreapta a lui putin dar ce sa vezi pe aici e liniste si pace, mai aflam ceva de sima, mai un dipi, mai un dna mai un dragnea&maior. bine ca posesorul blogului nu ne povesteste de pestele prin de dragnea. cand e pe nasoleala cu americanii, ca de obicei, subiectul e ratat, ce sa mai spun ca imediat dupa ce a aparut vestea am postat un comentariu dar ce sa vezi cenzura e in floare si pe blogul asta.dar lasa ca fac rusii ceva, vreo nasoleala ceva sa vezi ce articol trantim. ce sa mai zic daca nu se deschide usa la vreo lada ceva ca tot au scos aia un crossover compact care da fiori dusterului.

 2. Cate premiere in acesti doi ani toata lumea sub ancheta nimeni nu are scutire de la medic.Pe vremea lui Basescu erau doar la comanda acestuia un dosar s-a incheiat exact cum a vrut matrozul,cazul Nastase a fost mai mult un avertisment probabil ca stia si Bombo destule despre Basescu ca sa-l ia pentru altele mult mai grave.

 3. pai da, s-au sesizat de cand DIPI i-a luat Audi lui Oprea sa se dea cu girofar cand se ducea la masa sau la pipi si au trecut cheltuiala ca fiind clasificata. Declasificand-o in dosarul Oprea, probabil au mai gasit si alte… “vite Kobe” 🙂
  Astept sa se sesizeze si DIPI despre cheltuielile DNA, macar asa stiam o treaba dreapta.

  • “o treaba DE dreapta”, era corect… ca sa-nteleaga si tanaru’ internaut, si sa achieseze:)))
   Dupa ce i-au pus cu botu’ pe lbe pe politicieni, acu’, ca-i pun si pe politisti chiar nu ma mai intereseaza…
   Ce mi-e clar, si timpu’ m-astept sa ma confirme : astia se bat, si noi ne uitam la circ ! Si, bomboana pe coliva, poza cu Johannis in “Germania”….Nu ca ma freaca fermoaru’ la cizma de vacantele lu’ Iohannis, da’ sunt destui depun botu’… de parca ala, dupa scandalurile cu “presedintele calator”, trebuia sa se inchida in birou, si sa arunce cheia ! Haida-de !

Leave a Reply