Monday, April 21, 2025
12.7 C
Bucharest

Afacerea EADS. 734 milioane de euro, cel mai mare tun dat Romaniei

Dezbaterile uriase din Uniunea Europeana privind viitorul acestei institutii continentale s-au declasat deja. Marii actori politici si economici si-au exprimat dorinta ca UE sa fie impartita in doua sau chiar trei sfere de influenta. Germania si Franta sustin acest demers, urmand ca cei mai puternici sa-i marginalizeze pe cei mai putin performanti.

Perspectiva ca Romania, ce are una din cele mai slabe economii din UE, sa ramana la periferie e una cat se poate de serioasa.

Exact cand se punea serios problema ca tara noastra sa acceseze mai solid fondurile europene, cand era nevoie de sprijinul masiv al Comisiei Europene pentru lansarea marilor proiecte in Romania, apare o dezbatere ce pare sa ne pecetluiasca o soarta nu tocmai fericita.

O tensiune puternica s-a declansat atat la Bucuresti cat si la Bruxelles, dar inca nu s-a concretizat nimic pentru un demers integrat romanesc, iar pe 25 martie, la Roma, greii Europei ar putea hotari deja destinul noii Uniuni Europene : in centru, cei bogati si puternici, la periferie, cei mai slabi si mai saraci.

Asa numita Europa cu doua viteze poate insemna pentru Romania o veritabila drama, in contextul in care de 10 ani de cand suntem membri UE, am platit 14 miliarde euro la bugetul comun si am incasat 41 de miliarde de euro. Adica un beneficiu net de 27 miliarde de euro pentru economia romaneasca din 2007 pina in 2017.

Unul din cele mai dureroase episoade pentru Romania a reprezentat-o modul in care noi am fost tratati in privinta aderarii la Spatiul Schengen.

Germania, cea care vrea acum alaturi de Franta un separatism de influenta si putere in UE, a determinat mai multe state să impună vara aceasta controale temporare la frontiere sau să-şi închidă graniţele, pentru a face faţă numărului mare de imigranţi sosiţi pe ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei. Controale care se exercita si azi.

Din pacate pentru Romania, acelasi tandem franco-german este cel care ne-a incurajat sa cheltuim o suma imensa – 734 milioane de euro – pentru securizarea frontierelor romanesti in perspectiva aderarii la spatiul Schengen. Cheia interesanta a marii afaceri e faptul ca tocmai un mare concern franco-german, adica EADS, a fost beneficiarul celei mai mari parti din suma de 734 milioane euro.

Iar acum, dupa ce Romania a platit Germaniei si Frantei sute de milioane de euro, sunt lasati si in afara Schengen dar si in cercul 2 sau 3 al noii Europe, la periferia de Est unde sunt cele mai mari amenintari si vulnerablitati?

O mare provocare e si faptul ca uriasul concern european in domeniul productiei speciale si de armament EADS face obiectul unor investigatii ale procurorilor in Romania. Contractul investigat, pentru securizarea frontierei, a fost derulat cu implicarea mai multor politicieni, generali si oameni de afaceri importanti din Romania.

Dar ancheta din Romania bate pasul pe loc de cativa ani buni, iar speculatii privind influenta politica nationala si europeana pentru stoparea acestui mare dosar au aparut la Bucuresti si la Berlin, Paris sau Bruxelles.

Acum cateva luni, procurorii germani au declarat ca ancheta comuna facuta cu procurorii romani in cazul EADS a fost inchisa din lipsa de probe. O concluzie destul de suspecta din partea germana, pentru sutele de milioane de euro incasate si nevalorificate prin intrarea Romaniei in Schengen.

In Noiembrie 2016, cand Romania era cuprinsa de febra campaniei electorale, procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupție în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României, cunoscut ca „Dosarul EADS”, au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva, anunta site-ul Euroactiv.com.

 

„Dosarul a fost închis în 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetările au fost oprite din cauză că presupusele fapte de corupție nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoană sub acuzare”, a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, șefa procurorilor specializați în investigații economice din landul Bavaria.

Întrebată despre cooperarea cu autoritățile judiciare române în acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.

„Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariția de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupție, dar acum cazul este oficial închis”, a completat procurorul-șef.

Pentru ca suspiciunile sa se amplifice si mai mult dupa oprirea anchetei in Germania si anchetarea de ani buni fara rezultate in Romania, presa a relatat si despre moartea subita si suspecta a unui tinar consilier apropiat cancelarului german Angela Merkel care s-ar fi ocupat de cazul EADS.

In Iulie 2015, presa din intreaga lume scria despre faptul ca un personaj-cheie în dosarul EADS a murit în condiţii suspecte. Cauza „oficială” a morţii lui Philip Missfelder, parlamentar german, a fost o ebolie pulmonară. Pe de altă parte, apropiați de-ai săi lasă de înțeles că moartea ar fi survenit în condiții suspecte. Tânărul de doar 35 de ani era membru al parlamentului german încă din 2005 şi unul dintre colaboratorii apropiaţi ai cancelarului Angela Merkel.

Anunţul morţii lui Missfelder a fost făcut de şeful grupului parlamentar CDU din Bundestag, Volker Kauder, la Berlin. „Suntem supăraţi, şocaţi şi trişti. Grupului parlamentar CDU/CSU a pierdut unul dintre cei mai importanţi experţi în politică externă, iar eu am pierdut un foarte bun prieten. A fost foarte dedicat şi a contribuit la îmbunătățirea relațiilor transatlantice. În plus, el a fost o autoritate dovedită pentru Europa de Est și Rusia. Gândurile noastre se îndreaptă către soția și cei doi copii”, a declarat Kauder.

Numele lui Philip Missfelder a fost legat în ultima perioadă de dosarul EADS, un caz cu puternice legături și cu România. Missfelder, care era membru al Bundestagului încă din 2005, a fost unul dintre colaboratorii foarte apropiati ai lui Merkel. În anul 2009, el a devenit purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al CDU.

 

Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge, a fost realizat în baza unor “înţelegeri ascunse” legate de subcontractanţi, cu rolul de a “derula mitele”, care ajungeau la persoane din conducerea MI.

Surse judiciare au declarat presei că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac de ani buni verificări cu privire la Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro.

Conform aceloraşi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care a efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.

“Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania”, susţin sursele.

Pe de altă parte, mai spun aceleaşi surse, între 2003 şi 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, ca unicul producător oficial, i s-a permis acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis “un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect (firme precum Fujitsu Siemens Computers sau Felix Telecom), subcontractanţi care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român, a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 de milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract, “profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, susţin sursele judiciare.

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu Fujitsu pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro, mai spun sursele.

Managementul Fujitsu Siemens Computers, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat să semneze, în acelaşi timp, contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10% şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care, in opinia procurorilor, ar reprezenta posibila mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme.

“Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului Fujitsu schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS. EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care Fujitsu a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa”, precizează sursa citată.

Dupa ce a incasat uriasa suma de 734 de milioane de euro, marele concern EADS a si realizat un spectaculos videoclip de prezentare a proiectului din Romania, numai bun insa de lasat Romania in afara spatiului Schengen prin decizie politica :

In urma derularii acestui contract, intrebari foarte serioase trebuie puse din partea Romaniei daca mai marii Uniunii Europene decid sa se suspende libera circulatie in spatiul Schengen si sa lasa Romania la periferia UE in cadrul noii strategii de impartire a Europei intre cei bogati si puternici pe de o parte si cei mai slabi si mai saraci pe de alta parte :

DE CE A CHELTUIT ROMANIA 734 MILIOANE DE EURO PENTRU SECURIZAREA FRONTIERELOR DACA E TINUTA IN AFARA SCHENGEN?

CUM SE FACE CA GERMANIA VREA SUSPENDAREA SPATIULUI SCHENGEN CAND FIRMELE GERMANE AU BENEFICIAT DE CEI MAI MULTI BANI DIN CELE 734 MILIOANE DE EURO PLATITI DE ROMANIA?

PROCURORII GERMANI AU CLASAT IN MOD SUSPECT DOSARUL EADS. DAR COMPONENTA ROMANA A INVESTIGATIEI SE AFLA LA DNA DE ANI BUNI, FARA SOLUTIE. CATI ROMANI SI CATI STRAINI SUNT IMPLICATI IN ACEASTA AFACERE EXPLOZIVA CU SUSPICIUNI DE CORUPTIE GRAVA?

CE FEL DE JOCURI SE FAC PE BANII ROMANIEI? PE DE O PARTE, UE SPUNE CA TREBUIE INTARITE FRONTIERELE, ROMANIA CHELTUIE SUME IMENSE, APOI NI SE SPUNE CA TREBUIE DESFIINTAT SPATIUL SCHENGEN?!

 

Hot this week

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Topics

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Armata Roşie invadatoare a lui Putin, putred de coruptă

Fostul șef adjunct al Statului Major al armatei ruse,...

Nu se retrag. SUA trimite trupe suplimentare în Europa

Câteva mii de soldați americani se îndreaptă spre Europa...

NATO bate palma cu PALANTIR, deţinută de un influent aliat al lui Trump

NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe AI...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img