Rezervele de gaze din Marea Neagra reprezinta cea mai mare afacere romaneasca din ultimul secol. Gigantul american Exxon Mobil este compania care a investit deja sute de milioane de euro pentru explorarea perimetrelor unde s-a presupus ca exista rezerve importante. Lucrarile au confirmat ca exista aceasta enorma resursa, de zeci de miliarde de metri cub de gaz, cu incasari estimate de peste 10 miliarde de dolari din momentul inceperii exploatarii.
Romania trebuie sa-si adapteze legislatia pentru explotarile off shore, iar acest demers este intr-o intarziere grava, ce pune serios in pericol afacerea secolului pentru tara noastra. Interese dubioase ale unor parlamentari PSD ce coordoneaza activitatea parlamentara au dus la intarzieri serioase.
In timp ce saluta in comunicate lungi valoarea Parterenriatului Strategic Romania-SUA si asculta ce spun emisarii americani despre marile proiecte energetice romanesti, actuala guvernare si majoritate parlamentara se balbaie si lungeste nepermis aparitia legii privind exploatarile off shore.
Daca la acest demers adaugam si situatia tragica de la Transgaz – cel mai important actor romanesc de stat in afacerea secolului – incepe sa-mi fie aproape clar ca cineva saboteaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, relatia cu gigantul Exxon Mobil, proiectul BRUA si alte cateva demersuri ce permit Romaniei sa obtina independenta energetica fata de Moscova.
Este evident ca nu toti si-o doresc…
In guvernarea condusa de inginerul de petrol si gaze Viorica Dancila, in plin avant Transgaz pentru un proiect crucial, la compania de stat activitatea este blocata de controlalele venite atat de la Palatul Victoria cat si de la Ministerul Economiei. Probabil inginerul de petrol si gaze Ion Sterian deranjeaza si trebuie eliminat. Sa vina un cofetar, un lacatus, cineva de talia lui Andrusca sa coordoneze marile proiecte energetice ale Romaniei.
Colac peste pupaza, gigantul Exxon Mobil, probabil pentru a simti gustul Parteneriatului Strategic, se lupta in instanta cu Guvernul sa recupereze TVA-ul in urma investitiilor facute :
Concluzie : lentoarea intentionata din Parlament si Guvern pentru afacerea secolului – gazele din Marea Neagra – ma determina sa cred ca unii decidenti pun frana intentionat, in speranta obtinerii unor beneficii personale si de grup care sunt binecunoscute. De cine trebuie