Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cadrul unui interviu, a surprins cu o previziune sumbră pentru Federația Rusă: Nu e exclus ca în 2023 Moscova să piardă Crimeea, scrie defenseromania.ro

Analizând succesul contraofensivei ucrainene din sud (Herson) și mai ales nord-est (Harkov). generalul Ben Hodges, în cadrul unui interviu acordat publicației americane Newsweek la finalul săptămânii trecute, precizează că prin dârzenia cu care au rezistat în fața ocupantului și prin devotamentul cu care luptă, „ucrainenii și-au salvat țara”.

„Actualele operațiuni militare ucrainene creează condițiile pentru restabilirea în totalitate a suveranității iar aici includ și Crimeea. Cred că e posibil anul viitor” a precizat generalul american Ben Hodges.

Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014.

Un foarte bun cunoscător al regiunii Mării Negre, expertul militar american amintește că o asemenea previziune era de neimaginat în urmă cu 6 luni, mai exact pe 24 februarie 2022, ziua invadării brutale, totale și neprovocate a Ucrainei de către forțele ruse de ocupație. Generalul Ben Hodges a ironizat și „a doua armată a lumii”, devenită a doua armată din Ucraina.

„Iată-ne la jumătate de an de la începerea invaziei ruse la scară largă în Ucraina iar presupusa a doua armată a lumii a devenit a doua armată din Ucraina. După 6 luni de invazie Rusia controlează sub 20% din teritoriul Ucrainei iar capacitatea Armatei de a conduce operațiuni ofensive e aproape epuizată în totalitate”, a arătat Ben Hodges.

Generalul american atrage atenția că războiul e departe de a fi pierdut de ruși și e momentul ca Occidentul să ofere Ucrainei un sprijin mai mare militar și moral pentru ca aceasta din urmă să poată obține victoria.

Leave a Reply