Intr-un limbaj stalinist complet rupt de realitate, ca intr-un congres sovietic din anii ’50, presedintii Rusiei si Chinei si-au lansat alianta dictaturilor in fata unui sicriu cu flori.

Preşedinţii rus Vladimir Putin denunţă joi încercări ale Occidentului de a crea ”o lume unipolară”, într-o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, la un simmit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), în Uzbekistan, şi salută ”poziţia echilibrată” a Beijingului faţă de Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro

”Noi apreciem mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza ucraineană”, a adăugat el în această primă întâlnire cu liderul de la Beijing de după ce a invadat Ucraina.

Xi Jinping a subliniat că ţara sa este pregătită să-şi asume rolul de ”mare putere” împreună cu Rusia şi a insistat asupra obiectivului ”stabilităţii” împotriva ”haosului”.

Beijingul nu a aprobat şi nici nu a criticat invazia rusă a Ucranei, însă şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de Moscova, afectată de sancţiuni impuse de Occident.

Casa Albă a cerut joi Chinei să nu sprijine Moscova în războiul ei împotriva Kievului, considerând că întreaga lume ar trebui aliniată împotriva agresiunii Moscovei în Ucraina şi nu să rămână pe margine, informează Reuters.

“Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu la CNN, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la un summit în Uzbekistan. “Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin”, a adăugat el.

“Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin”, a adăugat Kirby.

Xi şi Putin s-au întâlnit pe marginea summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, prima întâlnire tete-a-tete de când trupele ruse au invadat Ucraina în februarie.

Kirby a spus că rămâne de văzut cât de mult va sprijini China războiul Rusiei, notând că Beijingul nu a acţionat pentru a-l susţine material pe Putin sau să încalce sancţiunile împotriva Moscovei.

Separat, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un alt pachet de asistenţă de securitate, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare, inclusiv când va sosi tranşa.

Anunţul este aşteptat să vină “foarte, foarte curând”, a adăugat el la CNN, scrie Agerpres.

Leave a Reply