Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece, transmit EFE şi Reuters.

“Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400”, a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei, în care a mai atras atenţia că este vorba despre “o gamă extinsă de capacităţi militare moderne”.

Termenul “capacitate duală”, folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear, notează Reuters.

“Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Stoltenberg a evidenţiat unitatea aliaţilor după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat recent la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

“Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului (…)”, a apreciat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter în care a adăugat că “a fost bine” să vorbească din nou cu Orban despre “criza creată de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei”, scrie Agerpres.

Leave a Reply