Generalul Daniel Petrescu, Seful Statului Major al Apararii, Comandant Militar al Armatei Romane (ChoD) a transmis un mesaj important in legatura cu suplimentarea prezentei militare americane in Romania :

Așa cum s-a anunțat recent de la Pentagon, un contingent de aproximativ 1.000 de militari americani, actualmente staționat în Germania, dotat cu transportoare blindate Stryker, va fi dislocat temporar în România.
Am fost și suntem în permanentă legătură cu partea americană pentru materializarea redislocării în zilele următoare, ultimele detalii fiind deja în curs de clarificare.
Sosirea celor 1.000 de militari, care se vor adăuga efectivelor americane deja prezente pe teritoriul României, reprezintă o măsură defensivă importantă, o contribuție directă a Statelor Unite la consolidarea apărării României, în condițiile actualului mediu de securitate din regiunea noastră.
În același timp, este un semnal puternic al solidarității și determinării cu care Alianța implementează măsuri de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare a oricăror agresiuni pe întreg flancul său estic.
Transmit mulțumiri omologului meu american, generalul Mark A. Milley, pentru excelenta colaborare în identificarea celor mai potrivite măsuri defensive la nivel aliat de consolidare a flancului estic, în special pentru substanțierea acestei apropiate dislocări. De asemenea, transmit mulțumiri Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Tod D. Wolters și Comandantului Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa, generalul Christopher G. Cavoli, pentru implicarea în asigurarea cooperării pe care am avut-o de-a lungul timpului și care a condus la aplicarea măsurilor de creștere a securității în regiunea Mării Negre.
La nivelul Statului Major al Apărării, ne coordonăm acțiunile cu structurile similare ale aliaților, în cadrul NATO și în plan bilateral, pentru consolidarea capacităților noastre colective de apărare.
Toate măsurile pe care le vom lua sunt eminamente defensive și adaptate amenințărilor potențiale din aria noastră de responsabilitate.

Leave a Reply