Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 semnalată în Marea Britanie să circule deja în afara acestei ţări, în timp ce tot mai multe state membre ale UE decid suspendarea legăturilor aeriene cu teritoriul britanic, ultimele anunţate fiind Germania şi Bulgaria, relatează AFP.

Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă, nu însă şi mai mortală, conform experţilor. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia.

”Majoritatea ţărilor UE efectuează o secvenţiere a virusului într-o proporţie mult mai redusă decât Regatul Unit (al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), aşadar o circulaţie în afara Regatului Unit nu poate fi exclusă”, avertizează ECDC într-o primă evaluare a riscurilor.

”Persoanele care au o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate trebuie identificate imediat”, subliniază agenţia europeană, care cere autorităţilor statelor membre ale UE ”să testeze, să izoleze şi să identifice contacţii”.

Între timp, ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat că începând de duminică de la miezul nopţii vor fi suspendate legăturile aeriene între Germania şi Marea Britanie. Şi alte state membre ale UE au decis deja suspendarea zborurilor către şi dinspre Regatul Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, deocamdată fiind vorba despre Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda şi Bulgaria.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Berlin, citată de AFP, această decizie de suspendare a zborurilor ar putea fi adoptată la ansamblul Uniunii Europene şi statele membre discută în paralel despre un răspuns comun în privinţa legăturilor maritime, feroviare şi rutiere cu Regatul Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

 1. Daca a fost detectata in septembrie, virusul zburda de mult in Europa.
  Acum cateva luni ma intrebam ce vaccin vom folosi, in functie de tulpina predominanta in Romania.
  Dnul Streinu Cercel zicea, pe atunci, ca nu se cunosc tulpini ale acestuia…
  Intreb si eu daca ARN ul ala mesager din” vaccin”(nu este un vaccin propriu zis, conform definitiei internationale), va sintetiza proteina virala de baza sau noua proteina virala, a noii tulpini?

 2. Doamna Ioana M. se va sintetiza o noua formula de stat in casa dupa grad de rudenie 🙂 (noroc ca inca exista familia, dupa domni de la USR stateam izolati in grupuri).
  Politicienii nostri nu stiu de teste, decat de vacinuri fantasmagorice care mai au mult si bine pana vor fi eficiente cu adevarat pe termen lung, usor de distribuit si acceptate de populatie.
  Problema este ca s-a uitat de tratamente care sunt si acestea necesare avand in vedere ca este posibil ca vaccinurile sa nu tina pasul cu mutatiile virusului.

  Cu toate acestea exista si o veste buna, exista cluburile private de copii, after school-uri private unde nimeni nu se imbolnaveste pentru ca sunt deschise, in timp ce cei care nu isi permit sa isi trimita copiii in aseamena locuri nu li se da nici tablete promise, probabil oamenii de stiinta au realizat ca si prin tablete se transmite Covid-19.

  Off-topic:
  Domnule Radu Tudor sa ii aratati si domnului Mircea Badea ca exista si altfel de videoclipuri cu bucatareala, cu altfel de domni si doamne respectabili tot la fel de frumoase :)!
  https://www.youtube.com/watch?v=vXgYp9GeKS0

Leave a Reply