Zeci de milioane de americani au votat marţi la alegeri legislative parţiale şi regionale, scrutinul fiind considerat un referendum privind politicile preşedintelui republican Donald Trump.

Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziţiei democrate din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care rezultatele parţiale indică o majoritate democrată în această cameră.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/11/07/sapte-concluzii-dupa-alegerile-din-sua-reuters–206449

O scurta analiza a efectelor pentru Romania. Pentru noi ca romani esential este ca angajamentul SUA in NATO sa nu se modifice, iar echilibrul politic republicani-democrati (Senat/Camera Reprezentantilor) sa impiedice orice dezangajare sau modificare ce ar putea duce la grave consecinte de securitate in Europa, in special pe Flancul de Est al Aliantei : 

3 COMMENTS

  1. ce ma distreaza e ca acum toti specialistii folosesc expresia lansata de Steve Bannon cu aproape un an in urma: referendum pentru Trump.

    Sa stam linistiti, alegerile astea sunt un fel de victorie pentru republicani pentru ca nu au inseamnat o victorie clara si masiva pentru democrati si pentru ca au cistigat citiva guvernatori de la democrati sau acolo unde asteptarile erau sa le cistige democratii (Florida, mai ales). Per total, nimeni nu pierde nimeni nu cistiga, situatia e cam la fel pentru simplul fapt ca republicanii aveau doar teoretic majoritatile, citiva dintre ei votind si lucrind pe fata cu “adversarul” (raposatul McCain e deja celebru votind alaturi de democrati).
    Deci astia ai lui Trump au limitat bine pierderile si au si eliminat pe cei mai multi dintre “infideli”. Au cistigat la coeziunea interna (cam ca la noi cu excluderile din PSD: au pierdut ceea ce nu aveau) abandonind “caii morti” (ex: Sessions, Kasich).

    Nu se va schimba nimic din politicile externe iar in privinta celor interne se vor face niste tirguri, niste compromisuri, per total benefice pentru americani; probabil sanatate contra zid, imigratie contra infrastructura, etc. Democratii vor continua sa faca scandal de fatada, sa investigheze, se se vaite, sa se agite dar ei sunt usor controlabili de banii de la Wall Street care are interesul sa il sustina pe Trump, nu? Democratii au insa o problema serioasa pentru 2020 pentru ca nu au un prezidentiabil, texanul ala in care isi puneau sperante a pierdut in fata lui Cruz… asa ca sa ne obisnuim cu sloganul “Keep America Great”; daca nu moare, Trump e presedinte pina in 2024.

  2. Interesant de vazut la cele 3 categorii: Senat, Congres, Guvernatori, care ar fi fost rezultatul daca voturile s-ar fi numarat pentru alegeri prezidentiale. Asta e cel mai bun sondaj de opinie. La senat si guvernatori e mai greu pentru ca nu au avut loc alegeri peste tot dar, sa zicem ca s-ar pastra actualele mandate.

Leave a Reply