Bill Gates vrea să reinventeze toaletele, pentru care a cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de dolari, miliardarul fiind convins că o regândire a acestora poate salva o jumătate de milion de vieţi pe an şi poate oferi economii de 200 de miliarde de dolari, informează Bloomberg.

Fundaţia Bill & Melinda Gates a cheltuit în ultimii şapte ani peste 200 de milioane de dolari pentru cercetări pe temă şi a prezentat la o expoziţie aproximativ 20 de noi proiecte de toalete şi de instalaţii de procesare a dejecţiilor, care elimină agenţii patogeni nocivi şi transformă deşeurile în apă curată şi îngrăşământe.

“Tehnologiile pe care le veţi vedea aici sunt cele mai importante progrese în salubritate în aproape 200 de ani”, a declarat Gates, marţi, la Reinvented Toilet Expo de la Beijing.

Co-fondatorul Microsoft a explicat unei audienţe de 400 de persoane ca noile metode de tratare a deşeurilor umane pot salva aproape 500.000 de copii şi la economisirea a 233 miliarde de dolari anual în costurile legate de tratarea bolilor cauzate de sărăcoe, lipsa apei curente şi a igienei precare.

California Institute of Technology propune un reactor electrochimic care descompune apa şi deşeurile umane în îngrăşăminte şi hidrogen, care pot fi stocate în celule de combustie cu hidrogen, folosite pentru obţinerea energiei.

În prezent există oraşe unde mai mult de jumătate din volumul de deşeuri umane scapă în mediul netratat. Fiecare dolar investit în salubritate are un randament de aproximativ 5,50 dolari, apreciază Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Noua piaţă ar putea genera 6 miliarde de dolari pe an în întreaga lume pana în 2030, spune Gates.

La expoziţie participă companii cum sunt China Clear, CRRC Corp şi EcoSan din China, Sedron Technologies LLC din SUA, SCG Chemicals din Thailanda şi Eram Scientific Solutions Pvt, Ankur Scientific Energy Technologies Pvt şi Tide Technocrats Pvt din India.

Gates, care, împreună cu soţia Melinda, a acordat fundaţiei sale peste 35,8 miliarde de dolari începând cu 1994, a declarat că a devenit interesat de salubrizare cu aproximativ un deceniu în urmă, după ce a încetat să lucreze la Microsoft, scrie Mediafax.

“Nu mi-am imaginat niciodată că voi şti atât de multe despre caca”, a spus Gates. „Şi cu siguranţă n-am crezut niciodată că Melinda ar trebui să-mi spună să nu mai vorbesc despre toalete şi resturi de fecale la masă”.

3 COMMENTS

  1. Pe lumea asta sunt si minti luminate, multimiliardari care se implica in avansul tehnologic, sanatate, ecologie si recliclare, nu ca alti miliardari care se preocupa in mod deosebit de subjugarea unor natiuni si cetateni in scopul binelui propriu.

  2. Sunt doar afaceri si nimic in avantajul traitorului de rand! In aproape orice tara se vorbeste de “minuni” in diferite domenii sau despre inovatii, sunt ramase doar unicat sau beneficiaza marii capi ai lumii bogatii peste limita!
    Ha,ha,ha! Hai sa donam, plimbam fondurile prin diferite tari(a se citi buzunare) doar pentru imagine si cativa se imbogatesc!

  3. Si cand ma gandesc ca noi tot cu wc.-ul in fundul gradinii suntem daramite sa te gandesti sa inlocuiesti clasica toaleta si canalizarea aferenta,care deverseaza in gropi de pamant,arhaice,si in canalizari vechi,matusalemice, cu unele super dotate,unde mai pui si purificarea dejectiilor ajungem in science fiction!E o tema data la o parte,numai la japonezi am vazut ca ii preocupa,sa bagi bani in studiul caca,poate fi luat usor in deradere dar e o treaba cat se poate de importanta si necesara,Gates a simtit potential,sa te preocupe cercetarea atatia ani e ceva!

Leave a Reply