Un prim caz de contaminare cu varianta identificată iniţial în Africa de Sud a noului coronavirus a fost depistat duminică la Salonic, al doilea oraş din Grecia (nord), s-a aflat de la Organizaţia Naţională de Sănătate Publică (Eody), informează AFP şi EFE.

O reuniune extraordinară a avut loc duminică după-amiază la Salonic, unde s-au deplasat ”de urgenţă” secretarul de stat pentru protecţia cetăţenilor Nikos Hardalias şi preşedintele Eody, Panagiotis Arkoumaneas, se arată într-un comunicat ministerial.

Reuniunea a avut loc după o videoconferinţă a epidemiologilor duminică dimineaţă, după ce au aflat despre prezenţa acestei tulpini în ţară.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud şi a fost localizată oficial în mai mult de 30 de ţări, însă acesta este primul caz identificat în Grecia, conform autorităţilor.

Până acum nu au fost date publicităţii detalii despre pacient sau dacă acesta ar fi călătorit recent.

Potrivit cercetărilor, mutaţia sud-africană a coronavirusului se răspândeşte cu aproximativ 50% mai rapid şi anticorpii naturali sunt mai puţin eficienţi împotriva acesteia, deşi simptomele sale nu sunt mai severe.

Grecia are deja cel puţin 66 de cazuri de infectare cu tulpina localizată iniţial în Regatul Unit.

Grecia a înregistrat 156.473 de infecţii şi 5.779 de decese de la apariţia COVID-19 la sfârşitul lunii februarie 2020, marea majoritate dintre acestea apărând în ultimele trei luni. Al doilea val al epidemiei este mult mai virulent decât primul, din primăvara trecută, scrie Agerpres.

Relatiile comerciale si turistice dintre Grecia si Romania genereaza un flux de cateva mii de romani si greci care se deplaseaza reciproc intre cele 2 tari, fapt care indica posibilitatea extinderii si in tara noastra e celei mai complicate mutatii a noului coronavirus.

Mutațiile unui virus sunt chestiuni normale în lumea medicală, toate virusurile, inclusiv SarS-CoV-2 având zeci și chiar sute de variante cunoscute încă de când au început să circule. Majoritatea nu au consecințe, iar câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului, dar unele pot face ca acesta să fie mai infecțios sau mai amenințător pentru gazdă – oameni.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.

Una este varianta sud-africană numită 501.V2. Varianta sud-africană poartă, printre altele, chiar o mutație proprie numită E484K. Este diferită de o altă variantă descoperită recent în Marea Britanie – cunoscută sub numele de B.1.1.7.

2 COMMENTS

  1. E alerta pentru clanul guvernamental pnl, usr-plus si paratrantorul de lux, in niciun caz pentru cetateanul constient de ceea ce are personal de facut! Radu, ma uit in jur, suntem aici zona rosie dar nu e urgie ca in Romania! Urgie, urgie, se moare pe capete in spitale, spitale care au devenit crematorii pentru arderi pe viu! Iti amintesti cred, cati bani ati adunat din donatii, cate egorturu ati facut impreuna cu donatorii, clanulurile din guvern, nu fac decat sa terirozeze cetatenii, sa oblige cetateanul sa cumpare masca neconforma, ca de astea s-au importat prin achizitii directe, spitalele sa foloseasca aparatura si butelii de oxigen de proasta calitate, in rest, sa urle arii din opera “Teroare spre popor” Arafat, primul
    paiata al tarii si plavanul de lux, si nu numai ei! Uffff, ce inseamna sa fii idiot in functie cheie cu drept de decizie asupra vietii cetateanului roman!

Leave a Reply