Avioanele de vânătoare britanice Typhoon, staţionate în România, au decolat miercuri dimineaţă după ce au interceptat două avioane de luptă ruseşti Su-30 Flanker deasupra Mării Negre, au informat Forţele Aeriene Regale britanice pe pagina sa oficială de Facebook.

Activitatea celor două avioane de luptă ruseşti a fost interceptată şi monitorizată de două avioane Typhoon ce aparţin Forţelor Aeriene Regale britanice (RAF).

Avioanele de vânătoare RAF operează în conformitate cu misiunea NATO de supraveghere aeriană (EAP), în cadrul căreia Forţelor Aeriene Regale britanice acţionează pentru a descuraja orice agresiune venită din partea Rusiei, reasigurând România şi restul aliaţilor NATO de angajamentul Marii Britanii privind apărarea colectivă, se mai arată în postare.

Săptămâna trecută, avioane de vânătoare britanice de tip Eurofighter Typhoon au fost trimise de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu “ca reacţie la prezenţa a şase bombardiere de tip Suhoi Su-24 Fencer care zburau în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre”.

————————
https://youtu.be/nJ3gMmUmfws

Mesaj de ieri al ministrului apararii Mihai Fifor :

Nu se întâmplă foarte des ca F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, să aterizeze în România. Este, în fapt, a doua oară când aviatorii militari români se instruiesc în zbor, în spațiul aerian al României, împreună cu această platformă de vârf a tehnologiei aeronautice, după momentul aprilie 2016, când, la Mihail Kogălniceanu, F-22 ateriza pentru prima dată pe o bază aeriană din Europa de Sud-Est.

Faptul că acest lucru se întâmpla pe pământ românesc reprezenta o confirmare a solidității relațiilor de colaborare în plan militar între România și Statele Unite, atât în dimensiunea bilaterală – sub auspiciile parteneriatului strategic, cât și în cadrul NATO.

Relațiile noastre de cooperare au continuat trendul ascendent, România acționând cu consecvență pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Țara noastră rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic al Alianței, în regiunea Mării Negre – o placă tectonică activă în platoul de securitate nord-atlantic.

Reamintesc, în acest context, poziția fermă a Guvernului si a Parlamentului Romaniei de a-și indeplini angajamentele care decurg din statutul de membru NATO. Suntem prezenți, cu efective importante, în Afganistan, în Balcanii de Vest și în alte zone în care Alianța Nord-Atlantică proiectează stabilitate și securitate.

Consecvenți principiului distriburii echitabile a responsabilităților față de securitatea colectivă, alocăm, prin decizia Parlamentului si a Guvernului, două procente din PIB apărării, pentru al doilea an consecutiv, conform angajamentelor asumate, fiind una dintre cele șase țări NATO care au reușit atingerea acestui prag.

În același timp, doresc să reafirm aprecierea deosebită în ceea ce privește angajamentul Statelor Unite față de apărarea colectivă a NATO în general și a regiunii noastre, în special, pe toate dimensiunile spațiului de securitate – aeriană, terestră și navală.

În cadrul secvenței de antrenament de astăzi, de la Câmpia Turzii, piloții români au avut posibilitatea de a se antrena, la manșa avioanelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române, alături de echipajele avioanelor de luptă americane, F-22 Raptor, KC-135 Stratotanker, dar și F-15, aeronave de luptă staționate din luna iunie la Câmpia Turzii, unde se desfășoară, până în 15 septembrie, exercițiul Dacian Eagle 2018.

Toate aceste activități de instruire în comun contribuie în mod direct la creșterea interoperabilității între militarii români și americani, la consolidarea relațiilor de cooperare și colaborare și, implicit, la sporirea securității în regiunea noastră.

Cu adevărat am putut spune astăzi, la Câmpia Turzii: We are NATO!

#WEARENATO
#MApN

4 COMMENTS

  1. Guvernul a carmit-o deja spre Rusia, degeaba ne apara NATO si isi respecta toate angajamentele scrise, noi mergem la doua capete ca asa am mers intotdeauna. De ce a facut asta Guvernul? Pentru ca nu gaseste “intelegere” la americani si la celelalte tari din vest sa o lase mai moale cu anticoruptia. Macar pentru Dragnea si inca vreo 2-3. Nici macar atat, ai naibii… Dar ei ne apara de rusi, isi fac treaba constiinciosi, doar aici, noi, nu ne-o facem pt ca la noi nu exista in vocabular cuvintele “constiinta” “seriozitate” “angajament luat”

    • Si care este “carmirea” aia a Guvernului spre Rusia? Ai gasit vreo kopeika pe jos, in Piatza Victoriei, in fatza Guvernului,sau ce?

  2. Ha,ha,ha! Mai pe scurt,isi apara interesele plantate in romanica: afacerile cu terenuri si paduri,afaceri de orice tip cat si antrenamentele in spatiul aerian romanesc de care beneficiaza fara niciun pericol!

Leave a Reply