Sociologul Alina Mungiu Pippidi publica pe Romania Curata un comentariu interesant despre sansele unei coalitii anti-PSD si modul in care Klaus Iohannis ar putea performa in campania prezidentiala din 2019. Iata un fragment important din analiza.

Reunificarea dreptei, problemă sau soluție?

Lecţia principală pentru români după alegerile din Franţa şi regruparea pentru turul doi este una singură. Cine are centrul cîştigă. Extremele pot avea mari performanţe, pot chiar, în mod subtil, să se sprijine reciproc, dar nu au cum cîştiga 51 la sută în cazul unor alegeri directe într-o ţară din UE.

De altfel, e vreo noutate? Dacă PSD a reuşit să ia jumătate din electorat toamna trecută chiar fără ALDE, e pentru că pentru prima dată şi-a propus, şi a reuşit, să cîştige clasa mijlocie. A ieşit pe locul 1 la toate categoriile de educaţie pentru prima dată, şi a cîştigat toate marile oraşe, cu doar trei excepţii, din care Bucureştiul nu face parte. Cu toate astea, propaganda anti-PSD, care oricum greşeşte că vede doar la PSD răul, ne omoară la toate orele cu sloganul că dreapta trebuie reunificată ca „să batem PSD”. Păi dreapta, dacă dreaptă o putem numi, a fost reunificată în campania trecută, în jurul unui preşedinte existent, şi a unui prim ministru comun, Dacian Cioloş. Şi a luat sub treizeci la sută.

Se investeşte o mare energie în prezent, mai ales de către presa care îl ţinea în braţe pe Băsescu la al doilea mandat, nu ştiu a cui o fi că ne ascund, să ne întoarcem la această situaţie care numai succes nu ne-a adus, cu alte cuvinte, să recuperăm pe ăia care au tras în afara porţii la lovitura de la 11 m, să le lingem rănile, să le întoarcem tricoul pe dos şi să le mai dăm odată ocazia. Asta, deşi în anul 2016 am întrebat într-un sondaj adevărat, CURS, din acela faţă în faţă, pe cea mai conştientă populaţie politică din ţară, adică pe bucureşteni, dacă au o identitate de dreapta, şi am aflat că în Bucureşti doar 18 la sută au aşa ceva.

Reunificarea de dreapta, soluţia cu care ne omoară site-urile pe care le mai întreţineau serviciile cînd mai aveau bani, şi care prea deştepte nu au fost niciodată, că au oameni plătiţi sub salariul mediu, e un joc de societate. El sună aşa: cum am putea să împărţim micul bazin al dreptei, populare, liberale, pedeliste şi useriste, oricum treizeci la sută sau sub, că am pierdut medicii şi profesorii la PSD, la cît mai mulţi neaveniţi? Am avut mari succese pe linia asta la alegerile din 2012 şi 2016. Nu e un motiv să ne descurajăm şi să nu o mai dăm în bară de vreo două ori. Am avut şi alegeri pe care le-am cîştigat, ce e drept.

În 1996, am avut majoritatea pentru că pe lîngă dreapta anticomunistă, care a ieşit prima, dar sub patruzeci la sută, a alergat PD şi a luptat pe electoratul lui IIiescu, i-a luat suficient să facem majoritate. La alegerea lui Băsescu în al doilea tur de scrutin în 2004 a fost la fel, nu ne-am bătut pe voturile uşoare, ci pe cele din comune mari şi regiuni dificile, voturi greu de luat, s-a luptat pe ambele aripi, şi mai mult aripa PD a contat, restul voturilor veneau oricum contra lui Năstase. Între timp am avut majorităţi din partide făcute de servicii şi alte porcării, care nu au deranjat pe nimeni din corul noilor convertiţi la anticorupţie – dacă auzi ce se vorbeşte la televiziuni, Oprea e de vină că bea cafele cu Kovesi şi Coldea, deşi ca general nu văd care era problema cu asta, nu avea decît, problema e cînd îşi făcea partid din militari ca să aibă Băsescu majoritate, inaugurînd majorităţile cu sprijinul Sistemului.

Dar las asta deoparte, că e clar că e prea mare securismul şi prostia să se ocupe cineva. Vorbesc acum doar de comportament electoral pur, cel pe care îl predam pe vremuri la SNSPA, de parcă am fi o ţară normală unde electorii decid. Presupunînd că nu se mai ocupă serviciile de alegeri, pe asemenea comportamente electorale trebuie făcute planurile, iar lecţia e clară. Centrul care adună şi din dreapta, şi din stînga, e cel cîştigător. Altfel, reunificarea micii drepte nu e o soluţie, e o problemă, care duce la mari bătălii pe singurul electorat mai conştient politic şi disciplinat din zona urbană. Care mai stă şi acasă, că de atîta reunificare s-a scîrbit demult şi a înţeles că e doar un os de care trag toţi căţeii. Cine ar putea juca rolul lui Macron, care să înceapă o construcţie de centru?

Klaus Iohannis? E deja în campanie. Dar nu are idee încotro să o ia, şi potenţialul lui de mobilizare e slab, după ce a făcut doar greşeli. Să nu uităm că ideea provenită de la apropiaţii lui, cu Marian Munteanu, a făcut să nu mai fie necesar al doilea tur pentru Firea în Bucureşti. Dacă se ajunge la unu la unu data viitoare, omul e în stare să piardă din turul 1. Nici nu ştie unde a greşit. Nu e clar că învaţă din greşeli. (…)

Reunificarea dreptei, problemă sau soluție?

 

8 COMMENTS

 1. Vai de mine ! Nu pot sa cred ceea ce am citit. Un comentariu si o analiza la zi de….jos palaria ! 🙂 Mai ales aprecierile la adresa lui Iohannis scrise cu majuscule….. Autoarea va fi catalogata insa ca s-a inscris in……..PSD ! 🙂

 2. PSD a câştigat alegerile deoarece: a făcut ciocul mic în ceea ce priveşte agenda sa antijustiţie astfel încât electoratul dur anti-ciuma roşie să nu se mobilizeze la vot cum s-a întâmplat în turul doi la prezidențialele din noiembrie 2014; din cauză că USR este condus de un individ complet dezagreabil ca şi prezenţă; PNL este perceput ca fiind un fel de PSD ceva mai cinstit dar deocamdată nefrecventabil. Ah, să nu uităm că marea masă de votanţi PSD depind de ajutoare sociale şi nu votează altceva decât pe aceşti hoţi ordinari.

 3. Nu simtiti ca e teroare indusa si chiar pusa in practica ROMAN CONTRA ROMAN? Cum sa folosesti orice tema sau orice mijloace sa implementezi URA masiv intre cetatenii romani pana la extrem? Indiferent de partid sau politica, toti suntem oameni, suntem cetateni romani si nimeni nu are dreptul sa incite la ura si violenta! Inca mai cred ca avem creier functionabil sau functional cu ajutorul caruia meegem in viata dar si decenta ca maniere! Nu exista lege pentru pedepsirea exemplara a acestor nemernicii?

 4. Vad ca o roade rau de tot faptul ca Johannis n-a bagat-o deloc in seama,nu i-a aruncat nici o chiftea.Ce sa-i fac,nu mai este tata Base la Cotroceni sa aiba grija de toata fauna flamanda….Cat despre “clasa de mijloc castigata de PSD” (pe vorbe,in campanie) deja nu mai puem vorbi cred ca s-a volitilizat complet,au luat cea mai mare tzeapa.Ca si pensionarii dealtfel care au crezut ca domniile lor vor fi marii beneficiari ai revenirii PSD la guvern.I-a scutit de un impozit si cam atat.Tunul l-au dat pensionarii cu pensii deja mari si bugetarii care spera sa catete salarii duble.Doamna Mungiu nu le vede si pe astea de cand si-a pus esarfa rosie la gat.

 5. Doar atat, d-na Mungiu chiar daca nu-mi este vreo simpatica, ramane un spirit extrem de analitic si limpede iar, toate presupunerile si “rautacismele” facute de altii nu le bag in seama.

 6. Nu-l roade grija pe Iohannis ca pierde al doilea mandat; Hellvig, Marcel Opris si ambasadele lucreaza pentru el. Daca a mers in 2014, de ce sa nu mearga si in 2019?

 7. Alina Mungiu a fost lasata la o parte de Basescu si nu e bagata in seama de noul PNL si face scandal degeaba.

  Uniunea dreptei era o solutie gasita de Antonescu dupa ce i-a tras teapa Ponta, care a fost contracarata usor de PSD facandu-i o bisericuta lui Tariceanu dandu-i si sefia senatului, apoi Basescu si-a facut si el propria bisericuta, apoi aparand din neant si USR care nu a avut curajul sa se declare de stanga sa concureze cu electoratul PSD-ului.

  Singura sansa pentru stoparea PSD (si mai nou a prietenului lor de lege a gratierii Basescu caruia PSD i-a acceptat amendamentele) e DNA si strada, nu PNL sau uniunea dreptei !

 8. pai, tanti, l-am avut pe Macron de Romania: se numea Ciolos. Cu exceptia virstei nevestelor, sunt identici.
  de la un astfel de personaj, de tip Macron, astept matale “salvarea”? L-ai auzit ce spune? Nimic, numa timpenii, vorbe goale… e impins de oligaria europeana si de media, e un produs complet sintetic, un ambalaj gol si il banuiesc si de probleme psihice.
  Sau deresu lu matale e motivat ca sunt niste fonduri europene de accesat intru educarea proeuropeana preelectorala a natiei si, preventiv, ai luat-o din timp ca te remarce prietenii francofoni, ca de la nemti numa austeritate vine prin conturi….

Leave a Reply