Presedintele Klaus Iohannis a declansat procedurile in legatura cu organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, 26 mai.

Guvernul este institutia ce trebuie sa organizeze din punct de vedere logistic acest referendum. El va costa aproximativ 20 milioane euro.

Dupa 2 runde in care presedintele s-a consultat cu ONG-uri anti-PSD si cu asociatiile magistratilor, se pare ca partidele politice nu vor fi chemate la consultari la Cotroceni.

Procedura intra asadar in linie dreapta. Din mai multe surse liberale, a reiesit ca posibila intrebare la referendum va fi una tintita impotriva presedintelui PSD Liviu Dragnea.

Intrebarea se va referi la acordul/dezacordul cetatenilor romani in legatura cu acceptarea in functii publice a persoanelor cu o condamnare penala. Pentru acest tip de initiativa, reprezentantii USR au strans deja cateva sute de mii de semnaturi (Fara penali in functii publice). Sunt sanse de 51% ca aceasta sa fie intrebarea, fara a fi insa imposibila o schimbare de ultim moment.

Daca PSD va decide sa boicoteze acest referendum, sunt slabe sanse ca el sa fie validat.

Potrivit Constitutiei Romaniei, referendumul are caracter consultativ. El nu are putere de lege. In schimb, rezultatul sau, chiar in cazul invalidarii din cauza lipsei numarului de voturi necesare, ar putea fi o tema predilecta in batalia pentru alegerile prezidentiale.

Bazandu-se pe aceeasi tema a “penalilor”, PNL a obtinut un rezultat slab la parlamentarele din 2016 (20 %), iar PSD un scor nesperat de mare (46%).

S-a comentat deja in media faptul ca acest referendum ar putea fi mai degraba un ajutor politic dat de presedintele Iohannis celor de la USR in dauna celor de la PNL.

De la declansarea acestui subiect in spatiul public si a iesirilor repetate cu limbaj extrem de dur la adresa PSD si a lui Liviu Dragnea, presedintele Iohannis a scazut cateva procente in sondaje.

El ramane insa pe primul loc in optiunea de vot la prezidentialele din noiembrie-decembrie de anul acesta, in cercetarile a 4 institute de sondare a opiniei publice.

12 COMMENTS

  1. Cateva sute de mii de semnaturi? Serios? Tactici din astea de reducere a importantei unei initiative cetatenesti… de ducere in derizoriu. Realitatea este ca s-au strans peste 1 milioan de semnaturi, din care primarii au taiat miseleste vreo doua sute de mii.

    Au ramas 800.000 (atatea au trecut de Parlament)… care e mult peste “cateva sute de mii”…. care in vorbirea curenta inseamna 2-3.

  2. Eu nu inteleg de ce se opune PSD referendumului… Nu spun ei ca Johannis e un penal care a furat case si a vandut copii? Kovesi e si ea penala. Tocmai ei ar trebui sa fie cei care sa sustina referendumul, ca doar ei sunt nevinovati. Cam ciudat…

  3. Anyway PSD e pe faras ,e de bine sau nu viitorul o v-a spune ! Sper ca România nu o sa mai aiba fostI angajati de la asistenta sociala ,mecanici nepotisme ,repetenti si alti needucati la fara frecventa ,ucigasi ai limbii romane prin parlamentul European

  4. Practic, nu e vorba de referendumul lui Johannis ci al USR (PLUS nu știm ce e așa ca nu contează in ecuație) care-și impune platforma electorală prin intermediul plebiscitului, aruncând in spinarea statului cheltuielile propriei campanii. Milionul de semnături—cu tot cu cele invalidate “mișelește”la nivel de primarii, atâta s-a putut strânge in doi ani de “lupte”—ca și cele trei milioane strânse pentru referendumul pe tema familiei tradiționale e, iarăși, un pretext pentru umflarea unui simplu sondaj de opinie la nivel de plebiscit; nici nu e nevoie ca PSD sa boicoteze evenimentul, lumea care va ieși sa voteze la europarlamentare va ignora subiectul “penalilor” pentru simplul motiv ca acesta a fost deja epuizat in cursul manifestațiilor din Piața Victoriei 2017-2018 și o repetare formala a strigăturilor și mișcărilor “artistice” pe tema respectiva nu mai poate atrage “masa”. Intru totul, o prostie anunțată, cum ar zice Marquez prin care, eventual, sa se măsoare cantitatea de prostie agresiva pe cap de locuitor al spațiului românesc.

  5. Golanul sa ia laba de pe risipa banilor publici de dragul de a face referendum atata vreme cat acesta nu se reflecta 100% in legislatia de apoi !!! adica daca este doar consultativ si nu obligatoriu atunci sa fie si interzise prin OUG sau HG sau LEGE!

    Sa fie Cuartenia de Prima Vara in Societatea Romaneasca!!!
    PSD “grup de mafioti” nu are sange in vene daca nu vine cu LEGE, OUG, SAU HG ca replica lui Iohanis !!!!!
    Sa fecem curatenie in toate taberele politice sa fie sloganul de campanie si sa transpuna in legislatie confiscarea averilor celor ce nu le pot justifica si recuperearea (plata) beneficiilor din toata aceasta perioada de uz si interdictia pe viata de a candida la o functie publica?

    Cred ca fosta lege 18 ar trebui reintrodusa in Romania.

    PSD sa dea OUG de urgenta sau HG ca PRESEDINTELE care nu respecta Constitutia si deciziile curtii constitutionale in maxim 24 de ore sa faca puscarie pe viatza incepand cu a doua zi de la data motivarii deciziei Curtii Constitutionale.

    Alta OUG sau HG pentru ca toate pontajele din institutiile statului sa se faca pe baza de amprenta. Toate salariile sa fie platite in baza pontajului. Absenteismul sa fie Sanctionat si la Cotroceni si la Parlament si in Ministere si alte Institutii ale Statului.

    Golanul face pe altii golani???? Hotul striga hotii??? Abuzatorii striga ca sunt victime ??? Rusine sa le fie !!!!!

    • ” confiscarea averilor celor ce nu le pot justifica si recuperearea (plata) beneficiilor din toata aceasta perioada de uz si interdictia pe viata de a candida la o functie publica”

      Ar fi o utopie, in plus sa se elimine companiile cu actiuni la purtator si tranzactiile cu cash peste 1000 de euro ca sa se poata urmari cum si de unde curg banii. N-o sa fie niciodata asa ceva pentru ca prea multi ar avea de pierdut (din TOATE partidele).

  6. Cu privire la referendum, nu fiti naivi, presedintele nu o sa faca referundum impotriva penalilor in functii publice pentru ca si-o fura si el imediat cu casele alea si alte smecherii ale lui si nu o sa mai poata candida sau chiar o sa fie suspendat, toti sunt bagati in cate o smecherie, nu e doar Dragnea & PSD e si PNL cu PMP si UDMR, USR, toti sunt bagati in cate ceva deci o sa fie doar MAXIM la nivel declarativ sustinut pentru fraierii care cred ca se doreste o schimbare, dar in realitate boicotat.

    In concluzie nimeni nu isi taie singur craca de sub picioare, totul o sa ramana asa cum a fost.

  7. Fara penali… intrebarea e cine va decide caracterul penal al unei persoane?
    De ce nu faceti o emisiune cu ocazia acestui referendum unde sa aratati cazuri concrete de penali in zona presedintiei (consilieri, angajati), in zona serviciilor, in zona politica, in zona ONG si in multe alte institutii.
    Sa se compare situatia lui Dragnea cu ce a lui Orban, situatia lui Tariceanu cu cea a lui Blaga.
    Sa se demonstreze ca exista penali protejati si penali vanati.

    Ca si curiozitate ISUS CRISTOS a fost un penal pentru ca deranja si l-au condamnat la izolare dupa care la moarte.

    In plus, de cand partidele politice se ocupa de justitie? Si de cand justitia se ocupa de politica? In SUA, Franta, Spania, Germania, etc nu exista o astfel de intoarcere pe dos a rolului pe care in are justitia si politica.

  8. Pentru mine este vorba de aceasi golaneala electorala. Asadar nu pot decit sa postez o reflectie a marelui Albert Einstein (anul acesta s-au implinit 140 ani de la nasterea lui).
    Zice Einstein: “Dragi urmasi,
    Daca nu ati devenit mai drepti, mai pacifici si in general mai rationali decit suntem (sau eram) noi, atunci ….duceti-va la dracu! Cu aceasta urare de compasiune, sunt (si raman) al vostru Albert Einstein.”

Leave a Reply