Ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Kathleen Kavalec, mi-a acordat un interviu pe teme foarte importante. Redau în continuare fragmentele esențiale.
Reporter: Radu Tudor – Doamnă Ambasador Kavalec, vă mulţumesc pentru acest interviu acordat pentru Antena 3 – CNN România.
Kathleen Kavalec: Vă mulţumesc pentru invitaţie.
Reporter: Vom discuta câteva probleme despre parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România. Înainte de toate, pentru că există un război la frontiera noastră şi pentru că România este unul dintre cei mai importanţi aliaţi de pe Flancul Estic al NATO, contribuţia militară americană în ţara noastră este absolut crucială. Vedem mii de trupe, tehnică militară, vedem atâtea operaţiuni care fac parte din Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România şi fac parte, de asemenea, din planurile de apărare ale NATO. Care este viitorul prezenţei militare americane din România când vorbim despre creşterea efectivelor de trupe, despre prepoziţionarea armelor, despre contractul spectaculos pentru avioanele F-35 şi aşa mai departe?
Kathleen Kavalec: Da, aveţi absolută dreptate. Este în parteneriatul nostru strategic cu România, care tocmai a împlinit 25 de ani anul trecut, noi avem un parteneriat sigur şi puternic ca aliaţi NATO, lucrăm împreună într-un număr de arii şi, desigur, cu războiul dintre Ucraina – Rusia de la graniţă, am crescut această cooperare şi vom continua să facem asta pentru a îmbunătăţi descurajarea şi pentru a ne îmbunătăţi interoperabilitatea din cadrul Alianţei.
Deci, aşa cum aţi menţionat, am crescut prezenţa trupelor americane de aici, din România. Am triplat numărul acestora de la aproximativ 1.000 la peste 3.000 de oameni. La acest moment avem aici sediul Diviziei a 10-a Munte, colaborăm în tot felul de achiziţii pentru a îmbunătăţi capabilităţile de apărare ale României.
Daţi-mi voie să vă spun că România a luat nişte decizii foarte avansate în 2017, luând în calcul invazia rusa din Crimeea în 2014, şi cred că deciziile luate la acea vreme de a achiziţiona noi sisteme, precum sistemele Patriot, sistemele Himars, precum avioanele F-16, chiar s-au dovedit preţioase, atât pentru a spori descurajarea aici, în România, dar şi pentru a face din România un aliat NATO mai puternic.
Este important de ştiut faptul că această Alianţă este despre a descuraja, despre un front comun, despre unitate. Articolul 5 spune că un atac asupra oricărui stat membru NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO. Preşedintele Biden a fost foarte clar cu privire la apărarea fiecărui centimetru pătrat al teritoriului NATO, cea mai bună apărare, pe lângă îmbunătăţirea capacităţilor şi îmbunătăţirea interoperabilităţii, sunt fronturile comune pe care le reprezentăm cu toţii.
Continuăm să lucrăm la aceasta, sunt câteva sisteme care deja au fost livrate. Mai multe sisteme sunt în pregătire şi cred că aceasta pregăteşte România să continue să-şi îmbunătăţească abilităţile de apărare şi, de asemenea, pentru a-şi arăta conducerea în cadrul alianţei. România şi-a îndeplinit şi în trecut promisiunile, toţi aliaţii s-au angajat să contribuie cu 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea. România este la 2,5%. Aşadar, cred că România este cu siguranţă un lider în flancul de est, în cadrul alianţei.
Reporter: Putem spera la o discuţie despre o prezenţă americană permanentă într-o bază în România?
Kathleen Kavalec: Ei bine, aceasta depinde de discuţii viitoare pe care le vom avea, dar la acest moment focusarea este pe o prezenţă prin rotaţie, deci, cred că este mai puţin importantă permanenţa trupelor, dar mereu vor fi trupe şi despre asta este prezenţa prin rotaţie. De asemenea, asta mai înseamnă că trupele care vin aici sunt antrenate să opereze în Europa şi cu cât mai multe rotaţii ai cu atât mai multă pregătire şi cu cât mai multe divizii sunt familiarizate cu teritoriul, care au lucrat împreună cu partea română şi în cadrul alianţei, deci, pentru moment cred că această prezenţă prin rotaţie este cu siguranţă modul de a merge înainte.
Reporter: Doamnă ambasador, Marea Neagră a fost transformată de Rusia într-o zonă de război şi vedem atâtea agresiuni care se întâmplă în Marea Neagră. Care sunt eforturile Washingtonului pentru a se concentra pe iniţiativele de securitate pentru Marea Neagră, pentru că aici suntem limitaţi ca membri NATO – Bulgaria, România şi Turcia – de Convenţia de la Montreux şi nu putem aduce mai mult sprijin al aliaţilor în Marea Neagră. Deci, care este decizia Washingtonului în această zonă?
Kathleen Kavalec: Cu siguranţă, zona Mării Negre a atras o mai mare atenţie din partea Washingtonului. Probabil ştiţi că Congresul a adoptat legislaţia care încurajează Administraţia (americană – n. red.) să dezvolte o strategie pentru Marea Neagră, care se elaborează în prezent, iar acea strategie este una cuprinzătoare, care nu priveşte doar apărarea şi securitatea, ci şi prosperitatea economică, libertatea de navigaţie, toate aceste probleme care încurajează ţările de la Marea Neagră să conlucreze. Ne aşteptăm ca această strategie să fie publicată în următoarele luni, deci, acesta este unul dintre domeniile la care am lucrat. Statele Unite au fost, de asemenea, active în cadrul alianţei NATO pentru a se asigura că Marea Neagră este luată în considerare în planificarea NATO şi a fost adăugată anul trecut în conceptul strategic al NATO, bazat pe lobby-ul SUA pentru includerea acesteia. Cu siguranţă, există mult mai multa atentie la Washington în acest domeniu, am văzut că în numeroasele vizite ale liderilor americani de rang înalt în România au venit vicepreşedintele, secretarul apărării, secretarul de stat, prima doamnă, multe delegaţii ale Congresului, mulţi lideri militari de rang înalt. Prin urmare, cred că există o conştientizare tot mai mare a importanţei regiunii şi a necesităţii de a fi activi şi de a contribui la apărarea flancului estic şi a regiunii Mării Negre.
Realizator: Un război hibrid, masiv, a fost lansat de Rusia și China în România, și în alte țări, dar în special în România. Intenția acestui război hibrid e să întoarcă opiniile cetățenilor împotriva valorilor occidentale, împotriva libertății și democrației.
Kathleen Kavalec: Da.
Realizator: Cum poate ajuta SUA la contracararea acestui război civil și cum evaluați impactul acestui război hibrid în România?
Kathleen Kavalec: Împărtășim această îngrijorare, nu doar în privința României, ci și în privința multor țări din Occident. Cred că aici răspunsul nostru e să lucrăm cu partenerii noștri pentru a promova educație în privința presei, pentru a promova responsabilitate în jurnalism, verificarea informațiilor. E important ca presa să fie transparentă în modul de informare, a surselor de finanțare, a proprietarilor. E important să fie serioși în privința verificării importanței și transparenței, pentru că, vedeți, acest tip de atac urmărește să subminize credibilitatea instituțiilor. A instituțiilor democratice. Fie că e vorba de guvern, presă sau alte instituții. Cred că toți trebuie să acordăm mai multă atenție transparenței, schimbului de informații, să fim corecți în ceea ce spunem și apoi în informarea publicului pentru a-i crește spiritul critic și capacitatea de a analiza informațiile pe care le primește. E foarte ușor prin rețelele sociale să pui în circulație informații false, mai ales dacă urmăresc senzaționalul. Oamenii au tendința să intre pe un site și să-l distribuie dacă văd ceva care provoacă o reacție emoțională. Parte din efortul nostru de informare aici, și am discutat cu ministrul educației, care vrea să facă mai mult în privința asta, e de a-i ajuta pe studenți să înțeleagă cum pot fi manipulați pentru a combate (războiul hibrid). Cred că România rezistă destul de bine în privința asta. Evident cei care se ocupă cu aceste manipulări au multe “șmecherii” la care recurg și au un impact, dar în general românii au capacitatea de a discerne rapid ce e adevărat și ce nu e, mai ales când vorbim de războiul de lângă noi. Cred că românii văd cu claritate cine atacă pe cine, și văd teribila, neprovocata agresiune, comisă de Rusia.
#Romania
#SUA
#Ambasador
#Kavalec
#interviu
#RaduTudor
#Antena3CNN