Aplicaţia de mesagerie WhatsApp a fost amendată vineri cu trei milioane de euro (3,3 milioane de dolari) în Italia pentru transparenţă insuficientă în privinţa împărţirii datelor cu firma mamă Facebook, transmite DPA.

WhatsApp a fost preluată de Facebook în 2014. Doi ani mai târziu, a introdus noi politici de confidenţialitate prin care Facebook a obţinut acces la datele utilizatorilor WhatsApp.

Posibilitatea ca utilizatorii WhatsApp să refuze transferul datelor către Facebook ‘a fost indicată într-un mod inadecvat’, susţine Autoritatea de reglementare din Italia, AGCM. De asemenea, instituţia a criticat WhatsApp pentru că a introdus ‘clauze incorecte’ în reglementările sale, cum ar fi dreptul companiei de a anula unele servicii sau de a începe să taxeze clienţii fără a-i avertiza.

În decembrie, Comisia Europeană a acuzat reţeaua de socializare Facebook că i-a furnizat informaţii înşelătoare în timpul preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, ceea ce deschide calea unei posibile amenzi de până la 1% din cifra sa de afaceri, aproximativ 280 de milioane de dolari.

Disputa vizează o modificare a politicii de confidenţialitate a WhatsApp adoptată în luna august, conform căreia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mamă Facebook, ceea ce a declanşat o serie de investigaţii din partea mai multor agenţii de protecţie a datelor din UE. Comisia subliniază că, în notificarea cu privire la achiziţia WhatsApp, Facebook a dat asigurări că nu va putea asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii.

‘În prezent, Comisia este de părere că Facebook i-a furnizat, în mod deliberat sau prin neglijenţă, informaţii inexacte sau înşelătoare’, susţine Executivul comunitar citat de Agerpres.

2 COMMENTS

 1. În legătură cu subiectul din seara asta ” Cine are dreptate: Comisia europeană sau Guvernul României?”
  E cam aceeaşi agresivitate terorizantă precum publicitatea pentru medicamente/tratament pe micile ecrane şi vaccinurile care se vor obligatorii! Indiferent de metodă…agresivitatea prin impunere şi ineficienţa sunt garantate!
  Din C.europeană şi tot ce vine din străinătate au devenit mult prea agresive pentru cetăţeanul român din ţară care se refugiază în propria protecţie sătul de nemernicii şi minciuni. Bine că au fonduri pentru sponsorizarea partidelor şi pentru salarii/pensii şi destule drepturi NU! Acum mai aruncă la înaintare Comisia europeană!
  V-aţi văzut sacii(indemnizaţii şi bonusuri) în carul politic şi pentru numiţii politic…să crape restul că nu e niciun interes!

 2. Facebook, firma fondata de Zuckernerg care a luat premiul CIA pt excelenta? (Cautati decernarea pe youtube).
  Adica curatul Facebook s-a gandit ca e bine sa ia nr de tel din toate telefoanele fara sa anunte?! Neaah, nu cred domne, o firma americana sa faca asta?!?!
  Neah, nu e posibil domne;)

Leave a Reply