Sute de militari americani au fost trimisi in Romania in cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.

Cei 28 de membri NATO au decis anul trecut la Summit-ul de la Varsovia intarirea Flancului Estic pentru a descuraja comportamentul agresiv al Rusiei.

Solidaritatea celor 28 de membri NATO functioneaza deplin, beneficiarii masurilor de consolidare a apararii aliate fiind Romania, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania.

Presedintele Barack Obama a aprobat in 2014 European Reassurance Initiative (ERI), un program de peste 3 miliarde de dolari, drept sprijin politic si militar pentru Europa de Est dupa invaziile militare rusesti asupra Georgiei si Ucrainei. ERI se deruleaza din 2015 pina in 2017.

http://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/fy2016/FY2016_ERI_J-Book.pdf 

27 COMMENTS

 1. Pieleanu, aseara la Dana Grecu:
  – prima afirmatie “toata lumea stie ca alegerile din 2009 s-au furat la Paris, Londra, Madrid etc. acolo a fost marea frauda”
  – a doua afirmatie, la nici 10 minute mai tarziu: “Constanta! Acolo e cheia fraudarii alegerilor din 2009”
  Omul asta e sanatos?:))))
  Chestia asta ate chiar si nume medical!!
  Imi pare rau de Dana Grecu care e practic obligata sa suports unii “colegi”

 2. Intrebare: daca acest program ERI se deruleaza pana in 2017 (adica pana anul asta), cand se termina ERI trupele si sculele se retrag din flancul estic, sau? Ca scrie “rotating”.
  Deci? Intaresc flancu estic doar cat tine ERI sau raman si dupa?!:))
  Sau Rusia e agresiva doar pana la finalul lui 2017?!;p

 3. cele 250 de abrams,bradley si palladin sunt amplasate permanent in tarile baltice si polonia.in Romania vin,fac ceva manevre impreuna cu rapandulele noastre si pleaca.permanent stau doar trupele de la logistica de la kogalniceanu si de la deveselu.faza cu rusia care ne tot ameninta e de tot rahatu”.pe unde naiba ne ataca?desant marin si aerian peste marea neagra 300km(mor de ras!!) sau ocupa doua tari(ukraina si moldova) de dragul nostru?iar zecile de mii de soldati in europa sunt in europa de VEST de vreo 70 de ani.

   • Wow. Numai raspunsuri de intelectual rasat ai in articolul asta. E adevarata zicala ca unde e prostie e si jignire:)

   • Adevarul e ca nikk are dreptate..pe unde sa ne atace rusnacul pe mare :))cu ce??aerian :)? Forta armatei ruse pe zona flotei(căreia oricum nu prea ii dau importanta,atat de mare din ceea ce am inteles studiind doctrina lor militara)forta lor e in submarine nucleare,unde da chiar sunt o forta impresionanta in rest flora lor e la nivelul Italiei..la partea de aviatie da sunt puternici (nu la nivelul SUA clar)dar aviația fara sprijin terestru fara infanterie fara ocupație la sol…e inutilă din punct de vedere stategic nu ar ocupa nimic nu ar cerea aici crai republica autonomă nu obtine nimic. ..si explicati-mi si mie cum ne ocupă la sol pe ce ruta pe unde asigura aprovizionarea frontului,pe unde trimit tehnica soldati,munitii materiale medicale carburant,alimente,..pe unde..plus aviatia poate face in Romania ce au facut americanii in Serbia desi nu cred ca ar putea….da,îmbunătățirea apărării AA ar fi buna chiar foarte buna dar sa cumpărăm noi nu sa trimita puteri straine trupe aici..

    • Am vrut sa zic ca nu ar putea ce era aici vreo republica autonomă sau ocupă la sol,scuzati greselile..telefoanele astea:)

   • la deveselu sunt si unitati de logistica.daca nu stiati fiecare brigada(de tancuri,mecanizate sau vm are si un batalion de logistica).in plus fata de astia mai sunt si ceva militari in cms-ul bateriei.va legati de nimicuri.cate din sutele alea de mbt sau ifv sunt dislocate permanent in Romania?va spun eu: nici macar unul.si evitati un raspuns important: pe unde ne invadeaza rusia?????

    • @nikk
     Si de ce ar trebui sa fie dislocate permanent? Vor fi daca Rusia va da iar cu bata in balta si va ajunge la granita noastra. Pana atunci nu e nevoie de dislocari permanente aici.

     • Am spus EU ca ii vreau permanent PE aici? Din partea mea pot Sta linistiti la ei acasa ca oricum nu NE ataca rusii.doar i-am aratat Lui rt ca altele sunt prioritatile sua acum.si Romania nu face parte din ele.daca trimit aia niste rezervisti de 2-3 ori PE an la manevre aici nu inseamna ca au intarit apararea Romaniei.

 4. RT da copy paste la ce i se spune sa scrie dar cand e sa mai comenteze sub articole pe marginea comentariilor, ori are jargon execrabil, ori arata doar o “tare-n gura nimic in judecata”. Mie-mi plac articolele lui despre armata si in general cum trage el concluzii, ca si Coldea asa, macar ne arata cum gandeste el cu capul lui dupa ce se termina copy-paste-ul:))

   • Domnule Radu Tudor analzati putin parta de apărarea AA si antiracheta rusească si o sa constatați exact dar,exact ce am constatat eu,ca Federația Rusa nu se bazeaa pe o aviație foarte puternica cheie lor de bolta forta lor tactica e pe zona defensivă!!uitati spre exemplu cel mai puternic sistem antiaerian european si american are raza de acțiune vreo 200 de km cele mai bun rusesc are vreo 600 km de ce ?tocmai ca nu se bazeaa prea mult pe capacitatea de raspuns a aviației rusesti..au mare nevoie si aasta e unul din pilonii doctrinei lor de o defensiva puternica ganditi-va ca la rusi 30-40 de km a considerată aparare AA cu ras scurta!!de a credeti ca invetesc suma uriase in sisteme AA si antiracheta performante ..ganditi-va doar la s350 vytiaz la s400 s500(neintrat încă in dotare..)antey 2500 si varianta si mai nou de la el. .s300vm4 parca ..ma rog toate astea reflecta ingrijorarea lor fata de un atac masiv al aviației Nato si dorinta de suplinire a slăbiciunii aviației cu aparare AA puternica

 5. Atacurile cibernetice , motiv nou pentru adoptarea legalizării Big Brother cu acordul populației globale . Deja Facebook este considerată o armă contra statului de drept.Au ajuns la pușcărie sau amendați oaemni că au postat ceva ce statul consideră o amenințare.Deja există Big Brother dar sadicii vor totul în formă legașă , ca Hitler cu Auschwitz-ul.Estimez o formă legală de Big Brother globală , cam în 5 ani maxim

  • Pai da. Cu cat ai o lege globala pt prosti, cu atat mai repede aia care NU folosesc instrumentele care duc la sipravegherea globala vor avea de castigat. Gen aia care nu foloseau internetul sau celularul si organizau atentate doar prin comunicari personale

Leave a Reply