Comunicat al Administratiei Prezidentiale :

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 9 decembrie 2021, la consultări cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul București 9 (B9).

Subiectul principal al consultărilor, desfășurate telefonic, a vizat situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre, context în care Președintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuției pe care a avut-o recent cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și evaluarea sa.

Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acțiunilor Rusiei asupra securității aliaților și partenerilor din regiune și coordonarea între statele aliate.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul București 9 (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO.

Președintele României a subliniat importanța informării, coordonării și consultării aliaților în fața acestor provocări de securitate, evidențiind că menținerea unității statelor aliate este esențială în aceste momente.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA.

1 COMMENT

  1. DA ASTA ESTE CEA MAI IMPORTANTA DECIZIE. TREBUIE SA STIM CE MASURI, CE SOLUTII IA NATO ,PENTRU CEEA CE CRED CA O SA SE INTAMPLE. DAR CRED CA RUSIA, V-A INVADA UCRAINA.DAR S-AR PUTEA SA AIBA SURPRIZE NEPLACUTE DE DATA ACEASTA. CHINA STA LA COTITURA. PE CINE CREDETI CA V-INVADA???EU CRED CA PE RUSIA. VOR FI MULTE SURPRIZE PENTRU OMENIRE.

Leave a Reply