Holocaustul, cea mai mare crimă cu premeditare din istorie. Anul acesta, comemoram această imensă tragedie a umanității cu un val imens de antisemitism global, după cel mai mare atentat terorist pe teritoriul statului Israel, soldat cu peste 1200 morți, mii de răniți și sute de răpiți. Atentatul, organizat de teroriștii islamici Hamas, plătiți de Iran și alte state sponsor ale terorismului.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, a fost adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Adunarea Generală a menţionat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluţia A/RES/59/26 că, în anul 2005, urma să fie marcată cea de-a 60-a aniversare de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Două luni mai târziu, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a ONU a organizat o sesiune specială privind împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Întâlnirea la nivel înalt a fost determinată de solicitările a aproximativ 30 de state membre şi a fost prima de acest gen.

La nouă luni după sesiunea specială, la 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluţia A/RES/60/7, care respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie în parte. Rezoluţia laudă acele state care s-au implicat activ în păstrarea acelor locuri care au servit drept lagăre ale morţii naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

De asemenea, rezoluţia A/RES/60/7 hotărăşte ca Organizaţia Naţiunilor Unite să desemneze ziua de 27 ianuarie, momentul eliberării de către aliaţi a lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, drept Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Totodată, aceasta îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale care vor arăta generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor acte de genocid şi, în acest context, felicită Grupul de lucru pentru Cooperare Internaţională pentru Educaţia, Comemorarea şi Cercetarea Holocaustului.

În 2007, rezoluţia 61/255 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, adoptată la 26 ianuarie, condamna fără nicio rezervă orice negare a Holocaustului şi îndemna toate statele membre să respingă fără rezerve orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, integral sau parţial, sau orice activitate în acest scop.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în 20 ianuarie 2022, rezoluţia A/RES/76/250, care, între altele, îndeamnă statele membre şi companiile de social media să ia măsuri active pentru a combate antisemitismul şi negarea sau denaturarea Holocaustului prin intermediul informaţiilor şi tehnologiilor de comunicaţii şi pentru a facilita raportarea unui astfel de conţinut.

Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, sunt organizate, în fiecare an, o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

Tema aleasă pentru marcarea acestei zile în anul 2024 este “Recunoaşterea curajului extraordinar al victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului”.

În 2023, tema a fost “Acasă şi apartenenţă”. În 2022 tema care a ghidat comemorarea şi educaţia despre Holocaust a vizat “Memorie, Demnitate şi Justiţie”. În 2021 tema privind comemorarea Holocaustului a fost “Înfruntând consecinţele: recuperarea şi reconstituirea după Holocaust”. Aceasta a avut în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie, scrie Agerpres.

În 2020, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), tema aleasă a fost “La 75 de ani de la Auschwitz – Educaţia Holocaustului şi Comemorarea pentru Justiţie Globală”. (sursa: https://www.un.org).

Leave a Reply