Ma bucur sa va pot semnala cea de-a patra carte pe care o public. Editura Meteor Press a facut eforturi remarcabile ea sa apara exact in momentul in care Mircea Geoana a preluat mandatul de Secretar General Adjunct al NATO. In carte veti regasi 3 interviuri utile si relevante pentru situatia Romaniei, a regiunii Marii Negre si a contextului continental si transatlantic de securitate. Mircea Geoana, Generalul american Ben Hodges si ambasadorul german Wolfgang Ischinger fac o exceptionala radiografie prin analiza lor profunda.
Lansarea s-a facut intr-un cadru cu totul special : Bucharest Forum 2019, cel mai important eveniment din Romania in care se dezbat marile teme de politica externa, securitate si aparare, in organizarea Aspen Romania si German Marshall Fund Black Sea Trust.

Cartea poate fi comandata aici :

https://www.meteorpress.ro/carti-1644-Amenintari_si_oportunitati_strategice_pentru_Romania.php

Multumesc Alina Achim-Inayeh pentru prefatarea cartii :

Traversam o perioada de schimbari geopolitice si, implicit, securitare majore. Lumea se reaseaza in jurul mai multor poli de putere si interactiunea acestora pe termen lung ramine inca de descoperit. O astfel de perioada genereaza noi amenintari, dar deschide si noi oportunitati.

Regiunea Marii Negre si Romania sunt amenintate de tensiunile militare din regiune, dar si de actiuni de tip razboi hibrid. Romania are, acum, oportunitatea de a se pozitiona ca un pol de stabilitate si securitate in regiune, sporindu-si profilul si impactul in plan trans-atlantic.

Nu in ultim rind, alegerea dlui Mircea Geoana ca Secretar General Adjunct al NATO este atit o recunoastere a meritelor domniei sale si a dedicatiei Romaniei pentru pastrarea si promovarea valorilor trans-atlantice cat si o posibilitate oferita Romaniei de a isi depasi propriile obstacole, de a-si atinge adevaratul potential.

Noua reasezare geopolitica avantajeaza nu atit marile puteri, cit tarile medii, emergente, si Romania indeplineste suficiente conditii pentru a se autodepasi.

Alina Achim Inayeh
Black Sea Trust
German Marshall Fund

Leave a Reply