Cunoscutul analist politic Stelian Tanase, apropiat de PNL si bun cunoscator al evolutiilor partidului, taie in carne vie intr-o scurta analiza a situatiei din PNL, publicata pe Facebook :

PNL e un partid in convalescență. Șocul pierderii neaș teptate a alegerilor parlamentare nu s-a resorbit. De regulă se prevedea un avans de măcar 4-5 % față de PSD. S-a întîmplat pe dos, ceea ce a provocat tulburări mari în partid. Fiecare s-a vazut cu portia si listele injumatatite. De unde indignarea si revolta.
Cițiva lideri au iesit cu grăbire să îl atace pe Orban și i-au cerut demisia. Ei consideră că e singurul vinovat de eșec. Uită că au luat parte la toate deciziile. Fiecare se gîndeste la el, nu la partid. Gălăgioșii nu au întrebat pe nimeni printre liberali dacă vor să renunțe la Orban. Să zicem că sunt prea lipsiti de experiență, membri PNL de data recentă. S-au chestionat doar pe ei înșiși în fața oglinzii din baie, în timpul bărbieritului. Este riscant pentru niște mitomani și narcișiti setoși de putere, demagogi în cel mai înalt grad, să facă asta. Oglinda nu este un bun sfătuitor. Aș spune că dimpotrivă.
Acest factor a generat confuzie și haos la vîrful partidului, ceea ce a dus la un start ezitant al guvernului Cîțu, care amină si ia numai jumătăți de măsură. Ministrii mai mult conspiră impotriva colegilor de cabinet decit să acționeze. Asta face ca actualul moment PNL să nu fie unul fast. Miza politică a acestui an s-a mutat in PNL de la reforme ample la viitorul congres din toamnă. Acolo va fi o răfuială în toată regula, dusă fără menajamente. Pină atunci se va derula un război greu pentru cucerirea filialelor, unde se va decide de fapt ce va fi la congres.
Ieri Orban a iesit in fața presei și a spus cu zgîrcenie cîteva lucruri pe acest subiect. E clar că nu ii place să vorbească despre congres sau despre contestarea pozitiiei sale de lider. Citez – “Când vom lua decizia să convoc. Sunt unii care nu au văzut declarațiile mele. Congresul PNL se convoacă după alegerile parlamentare și presupune alegeri care pleacă de jos în sus. Se organizează alegeri locale, apoi județene și apoi se alege conducerea națională. Facem niște estimări legate de evoluția pandemiei. E greu să faci conferințe de alegeri online. (…) Cel mai probabil alegerile efective vor avea loc în septembrie. (…) Eu cunosc bine PNL și niciunui membru nu îi plac aceste ieșiri publice” ( n red. – cu referire la atacurile din mass-media declanșate de Rares Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Roman etc).
Pe scurt, se incinge tărîța, fiți pe fază! Marele risc este să se rateze reformele promise de liberali in campanie. Dacă se pierde acest an vom asista la un eșec de proportii. Plata va veni in 2024.

1 COMMENT

  1. Astia se cearta neomarxistii castiga…Opriti l pe Drula sa compromita relatiile de 100 de ani cu Japonia.A mai fost o asemenea tentativa si cu alte ocazii…pe cine deranjeaza ? soros ?

Leave a Reply