Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a reiterat duminică deplina solidaritate a ţării sale faţă de Ucraina, dar în acelaşi timp şi-a avertizat conaţionalii că ”vremurile grele” şi consecinţele economice ale invaziei ruse în Ucraina ”sunt abia la început”, consemnează agenţia EFE.

”Vor veni zile grele. Şi trebuie să fim dispuşi să le înfruntăm dacă nu dorim ca solidaritatea să rămână doar vorbe”, a spus Steinmeier într-un discurs premergător unui concert de sprijin pentru Ucraina desfăşurat la palatul prezidenţial Bellevue. ”Şi purul adevăr este că ce este mai greu încă nu a venit”, a adăugat preşedintele german.

Ţara sa, care importă din Rusia mai mult de 50% din necesarul de gaze naturale, a început sub guvernarea cancelarului social-democrat Olaf Scholz să ia măsuri de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia.

Totuşi, ministrul german al economiei, ecologistul Robert Habeck, a avertizat că acest proces va fi îndelungat şi Germania nu-şi poate permite un embargou asupra importurilor energetice din Rusia, cerut de unii oficiali americani şi europeni, dar în primul rând de Ucraina pentru a înăspri sancţiunile împotriva Moscovei.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că vor livra Europei anul acesta o cantitate suplimentară de gaze naturale lichefiate (GNL) echivalentă cu un volum de 15 miliarde de metri cubi, cu obiectivul de a ajunge în timp la 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar acest volum nu va putea substitui importurile europene din Rusia de circa 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, plus că achiziţia gazelor naturale lichefiate, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente.

Pe de altă parte, Preşedintele american Joe Biden a atras atenţia joi că vor exista unele crize de alimente în urma invaziei ruse în Ucraina şi sancţiunilor impuse Rusiei şi a discutat acest subiect cu liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles. ”Preţul sancţiunilor nu afectează doar Rusia. Afectează multe alte state, inclusiv ţările europene şi de asemenea ţara noastră (SUA)”, a declarat Biden după un summit extraordinar al NATO, amintind că Ucraina şi Rusia sunt ”grânarii” Europei şi au o pondere importantă pe piaţa mondială, cele două ţări însumând circa 30% din exporturile mondiale de grâu, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Radu, vorbesti de extractia de gaze din marea neagra, deacord, dar, sunt impedimente reale de la rusica. Zilele trecute la voi, a fost invitat un rezervist militar care a explicat la tabla, ca, rusia are acord semnat cu nato privind securitatea aeriana doar favorabila lor! Socant sau nu, perimetrul liniar-oblic pe partea de nord a tarii incepand din capatul ucrainei(inclusa total ucraina), moldova si transnistria plus donbas, dar e prinsa si parte din Romania cu zona extractiva, toate sunt sub aparare ruseasca cu aprobare nato! Degeaba arunca vorbe pe gura latraii ca se descotirosesc de gazul rusesc, aproape toata zona marii negre unde exista perimetre romanesti sunt sub securitate aeriana rusa! La voi a explicat omul si la realitatea tv, nu ai cum sa ocolesti aceasta realitate mai ales cand e explicata de un general rezervist care stie in mare parte totul si explica pe intelesul oricui inclusiv despre focoasele nucleare! Cu cata nesimtire pot sustine hoiturile guruste politic ca vom iesi de sub papucului rusesc de gaze atata timp cat toate sunt stabilite de ani si ani de zile incat nu se poate face nicio modificare?

Leave a Reply