Din pacate, ceea ce sustin si analizez de cateva luni se adevereste : Putin vrea sa transforme Ucraina in Siria Europei. O tara devastata de trupele ruse, de bombardamente ale avioanelor si navelor de razboi rusesti, de lupte fara sfarsit care au inceput acum 11 ani. In aceste ape tulburi, Kremlinul braconeaza militar de peste un deceniu si imprastie instabilitate accentuata in Orientul Mijlociu. Tentatia lui Putin este sa faca la fel in Europa. Mentalistul KGB uraste de moarte Occidentul si se considera intr-un razboi cu el. A spus-o cu subiect si predicat recent.

Siria nu mai exista ca stat integru teritorial. Asta doreste si Rusia cu Ucraina. O dezmembrare pe bucati, insotita de zeci si sute de mii de morti, de milioane de refugiati, de solutii imposibile de pace pentru ca Putin vrea doar razboiul. Exact asa se intampla in Siria, iar Ucraina este deja in acest algoritm genocidar impus de razboiul brutal si neprovocat declansat de Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a postat pe Twitter :

”Un alt tip de atacuri teroriste rusești. Din 10 octombrie, 30% dintre centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene de curent masive în întreaga țară”, a scris Zeleski pe Twitter. În acest context, liderul de la Kiev a reiterat că ”nu a mai rămas spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”.

Daca Ucraina, un mare producator de energie, ramane fara surse de curent si implicit de apa in urma repetatelor bombardamente ale Rusiei, oricata dorinta de lupta ar avea si cat eroism dovedit zilnic pentru aparare tarii si alungarea invadatorilor, iarna aceasta s-ar putea dovedi fatala.

Fara energie si apa, nici o comunitate, nici o institutie, nici o armata nu poate supravietui. Putin stie bine asta si pentru ca pana acum a suferit infrangeri militare pe banda rulanta, se razbuna in chip stalinist, starnind imensa suferinta populatiei civile ucrainene.

Daca Occidentul va putea furniza, in cea mai grea iarna din ultimii 30 de ani, energie Ucrainei pana la primavara, ecuatia poate fi rezolvata. Daca nu, atunci ea ramane complicata, bombardamentele rusesti vor distruge cat mai mult din infrastructura energetica a Ucrainei, locuitorii vor fi nevoiti sa plece si tara invadata risca o desertificare a mortii similara cu ce vedem in Siria.

Pe langa energie, Occidentul trebuie sa continue en fanfare livrarea de echipamente militare si munitie, pentru ca armata Ucrainei sa-si apere teritoriul national si sa alunge invadatorii rusi.

Va fi suficienta energie pentru Ucraina in fata unei ierni infernale?

E intrebarea cheie. De ea s-ar putea sa depinde pacea in toata Europa. Prabusirea Ucrainei ar putea aduce convulsii securitare majore pe intreg continentul, iar Rusia va continua raspandirea haosului razboinic si in Balcani. Proiectand toata instabilitatea de care e in stare dinspre Marea Neagra spre Mediterana, Egee, Adriatica.

PS : priviti cele doua imagini de mai jos. Prima e din Siria, a doua din Ucraina. Ambele tari devastate de bombardamente sangeroase ale Rusiei. Vi se pare ca difera?

Leave a Reply