O foarte interesanta analiza stiripesurse.ro.

PNL București a rămas de o zi fără președinte. Ciprian Ciucu a decis că timpul nu îi mai permite să fie și primar al Sectorului 6 și liderul celei mai mari și dinamice organizații liberale din țară. Rămâne acum un vid de putere pe care șefii de la centru vor trebui să îl umple cât mai repede cu putință.

Au fost vehiculate mai multe nume printre cei care ar putea să preia conducerea interimară. Ce nu s-a prezentat în presă însă este bomba pe care Ciucu a lăsat-o în spate în Modrogan 22. Astăzi, PNL București este organizația cea mai fragmentată din țară. Există atât de multe grupuri de interese, unele mai apropiate de PSD, altele de Nicușor Dan, altele independente liberale autentice. De la libertarienii lui Florin Cîțu până la socialiștii hipsterii ai lui Ciucu, toți acești membri diferiți cred într-un singur lucru: Partidul Național Liberal.

PNL București are nevoie ca de aer de un lider împăciuitor, cu foarte multă experiență politică, care a demonstrat de-a lungul timpului că se poate acolo unde nimeni nu mai dădea nicio speranță. Poate sună idealistic, dar ca să poți conduce cea mai dificilă organizației a României, cea care a dat de-a lungul timpului Președinți de țară, trebui să te fi confruntat anterior cu minimum o situație similară.

Liberalii au un lider puternic, care poate ține piept tuturor grupurilor mafiote care vor să distrugă orice rămășiță frumoasă a Bucureștiului în interes personal. Și nu, nu este vorba despre Ilie Bolojan, un alt greu al liberalilor care face o treabă excelentă în județul Bihor și care a refuzat, de mai multe ori, să își asume un rol central.

Europarlamentarul Dan Motreanu este un profesionist la fel de performant ca Bolojan, dar pe care mulți din PNL București azi nu prea și l-ar dori ca șef. De ce? Pentru că urăște, ca foarte mulți bucureșteni, PSD. Și din acest motiv ar încurca afacerile multora.

Motreanu este una dintre cele mai bune soluții pe care PNL București le-ar putea implementa astăzi. Are foarte mare experiență în partid (din anii 1990 este membru de partid), cunoaște extrem de bine jocurile politice (chiar dacă a fost un personaj mai retras, a fost mereu la masa celor mai importante decizii) și a performat oriunde a fost în conducerea filialelor (ex. PNL Călărași și PNL Giurgiu, unde a înregistrat de fiecare dată scoruri mult peste media partidului). Performanța de la Giurgiu este comparabilă cu situația din București, acolo Motreanu reușind să adune toate vocile influente, dar cu idei diferite, sub același obiectiv, înregistrând cel mai mare scor al unei filiale PNL din România.

În situația în care este PNL București acum, un lider precum Dan Motreanu ar fi cea mai reușită decizie a Modroganului din ultimii ani. Experiența, devotamentul și aversiunea față de PSD, ar putea transforma organizația din capitală într-un magnet al votanților autentici de dreapta, mai ales că acum este o oportunitate foarte bună în condițiile în care USR a demonstrat că este un eșec, iar REPER pare că nu poate să își pornească motoarele. Organizând bine PNL București se poate reveni în forță, iar automat, creșterea acestei filiale se va răsfrânge asupra întregului partid.

Având în vedere că alegerile din 2024 vor fi foarte dificile și determinante pentru următorii 4 ani, atât la nivel central cât și la nivel local, PNL are nevoie de un lider ca Dan Motreanu în capitală. Este un moment propice ca această filială să reînvie și să se lupte cu adevărat pentru a deveni principala soluție pentru București.

Leave a Reply