Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au vorbit mai puţin de 10 minute, joi, în marja reuniunii G20 de la New Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat al SUA. Este prima întâlnire faţă în faţă a şefilor diplomaţiei de la Washington şi Moscova de la invazia rusă din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, relatează The Guardian.

Blinken i-a spus lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susţină apărarea Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, a declarat oficialul american. De asemenea, şeful diplomaţiei americane a cerut Moscovei să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la tratatul nuclear New START şi să-l elibereze pe cetăţeanul american reţinut de Moscova Paul Whelan.

“Secretarul de stat a considerat că scopul a fost de a transmite direct aceste trei mesaje, pe care le vedem ca promovând interesele noastre”, a declarat oficialul Departamentului de Stat. “Rămânem mereu cu speranţa că ruşii vor reveni asupra deciziei lor şi vor fi pregătiţi să se angajeze într-un proces diplomatic care poate duce la o pace corectă şi durabilă, dar nu aş spune că după această întâlnire ar fi de aşteptat ca lucrurile să se schimbe pe termen scurt”, a adăugat diplomatic.

Serghei Lavrov nu a menţionat nimic despre întâlnirea avută cu Blinken în timpul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o după reuniunea de joi a miniştrilor de externe din cadrul G20, grupul ce reuneşte ţările cu cele mai dezvoltate economii.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat însă că întâlnirea a avut loc. “Blinken a vrut să ia legătura cu Lavrov. Pe drum, în timp ce se deplasau către a doua sesiune a Celor Douăzeci, a cu vorbit Serghei Viktorovici (Lavrov). Nu a fost vorba de convorbiri, întâlnire etc.”, a declarat ea pentru CNN.

Ultima dată când Blinken şi Lavrov s-au întâlnit personal a fost înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022.

La reuniunea miniştrilor de externe din G20, găzduită joi de New Delhi, Statele Unite şi aliaţii lor europeni s-au contrat cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, părţile rivale acuzându-se reciproc de destabilizarea lumii. Statele Unite şi aliaţii lor europeni au îndemnat ţările din Grupul celor 20 (G20) să menţină presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului, aflat acum în cel de-al doilea an. Rusia a ripostat, acuzând Occidentul că a transformat activitatea pe agenda G20 într-o “farsă” şi a declarat că delegaţiile occidentale au vrut să transfere asupra Moscovei responsabilitatea pentru eşecurile lor economice, scrie news.ro.

Aliaţii occidentali şi Statele Unite s-au confruntat verbal cu Rusia la reuniunea G20 din India, relatează joi agenţiile internaţionale de presă.

Supusă presiunilor pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a ripostat acuzând Occidentul de deturnarea agendei Grupului celor mai mari economii ale lumii şi de încercarea de a da vina pe Moscova pentru eşecurile economice.

Miniştrii de externe din G20, reuniţi la New Delhi, au menţinut în centrul atenţiei războiul pe care ruşii insistă să îl numească “operaţiune militară specială” pentru eliminarea unor ameninţări la adresa securităţii.

“Trebuie să cerem în continuare Rusiei să pună capăt acestui război de agresiune şi să se retragă din Ucraina, în interesul păcii internaţionale şi al stabilităţii economice”, a spus secretarul de stat american Antony Blinken, conform textului alocuţiunii sale, pus la dispoziţia reporterilor după o reuniunea cu uşile închise. “Din nefericire, această întrunire a fost din nou marcată de războiul neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei”, citează Reuters din declaraţia respectivă.

Blinken a fost susţinut de omologii săi din Germania, Franţa şi Olanda.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat că, “din nefericire, un membru al G20 îi împiedică pe ceilalţi 19 să se concentreze asupra eforturilor pentru problemele pentru care a fost creat G20”. Potrivit delegaţiei germane, ea i s-a adresat direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: “Vă cer, domnule Lavrov, să reveniţi la implementarea completă a (tratatului) New START (privind armele nucleare – n.r.), şi să reluaţi dialogul cu SUA. Deoarece, aşa cum corect a arătat China în planul său cu 12 puncte, trebuie să existe o opoziţie faţă de ameninţarea nucleară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia îşi suspendă participarea la ultimul tratat START, acuzând Occidentul – fără a prezenta dovezi – că este direct implicat în încercări de a lovi bazele aeriene strategice ruse.

Serghei Riabkov, adjunctul lui Lavrov, a susţinut la o conferinţă ONU de la Geneva că Statele Unite au încercat să “testeze” securitatea instalaţiilor strategice ale Rusiei, declarate conform New START, prin susţinerea unor atacuri ucrainene împotriva acestora.

Catherine Colonna, reprezentanta Franţei la reuniunea G20, a observat că războiul din Ucraina a afectat “aproape toate ţările lumii în privinţa alimentelor, energiei, inflaţiei” şi a cerut G20 să reacţioneze “ferm, aşa cum a făcut la summitul din Bali”, unde “mesajul a fost clar: în cadrul G20, trebuie să oferim soluţii pentru protecţia celor mai vulnerabili, nu să îi lăsăm să sufere din cauza războiului Rusiei”.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat pentru televiziunea CNBC că Rusia este singura răspunzătoare pentru război şi trebuie sancţionată în continuare.

Lavrov a acuzat în schimb Occidentul: “Mai multe delegaţii occidentale au transformat lucrările de pe agenda G20 într-o farsă, dorind să dea vina pe Federaţia Rusă pentru eşecurile lor în domeniul economic”. Conform unui comunicat al delegaţiei ruse, el a mai spus că “Occidentul creează obstacole pentru exportul produselor agricole ale Federaţiei Rusie, indiferent de ceea ce încearcă să ne convingă reprezentanţii UE”.

El a susţinut că occidentalii “îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar fi facilitat exportul produselor ucrainene prin porturile din sudul ţării, a informat agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

În discursul de deschidere a reuniunii, premierul indian Narendra Modi le-a cerut miniştrilor de externe participanţi să găsească o bază comună pentru problemele globale.

India, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a refuzat până acum să acuze Rusia pentru război şi a urmărit o soluţie diplomatică, crescând în acelaşi timp achiziţiile de petrol rusesc.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, citat de AFP, a declarat presei că Rusia nu pare dispusă, din câte a arătat discursul lui Lavrov, să accepte un comunicat comun după reuniune, lucru confirmat ulterior de însuşi Lavrov, scrie Agerpres.

Leave a Reply