Guvernul italian de dreapta a condamnat duminică o serie de acte de vandalism împotriva misiunilor sale diplomatice din Europa şi a sugerat că au fost comise de anarhişti, care protestează astfel faţă de detenţia în izolare a unuia dintre adepţii săi în Italia, Alfredo Cospito, relatează AFP.

Guvernul italian a declarat într-un comunicat că “urmăreşte cu îngrijorare şi atenţie noile cazuri de violenţă împotriva oficialilor (săi) şi a reprezentanţelor (sale) diplomatice”, precum şi “violenţele urbane” de la Roma şi Trento, glonţul trimis prin poştă redactorului-şef al unui ziar toscan şi aruncarea unui cocktail molotov într-un post de poliţie din capitală.

“Astfel de acte nu vor intimida instituţiile, mai ales dacă scopul lor este de a face mai blânde condiţiile de detenţie pentru cei responsabili de acte teroriste”, a adăugat executivul de la Roma, fără a menţiona în mod explicit mişcarea anarhistă.

În centrul conflictului se află Alfredo Cospito, pe care justiţia italiană îl consideră liderul Federaţiei Anarhiste Informale (FAI), aflat în greva foamei pentru a protesta faţă de detenţia sa într-o închisoare de înaltă securitate din Sardinia, sub regimul “41-bis”, aplicat de obicei membrilor mafiei.

Mişcarea anarhistă s-a mobilizat în ţară în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat autorităţie să fie în stare de alertă maximă la Torino şi Trento săptămâna trecută, iar sâmbătă seara au izbucnit încăierări la Roma.

Vineri, 27 ianuarie, geamurile consulatului italian din Barcelona au fost sparte şi un perete a fost vandalizat. La Berlin, maşina unui diplomat italian a fost incendiată, potrivit Ministerului de Externe. În decembrie, anarhiştii greci au revendicat incendierea a două maşini diplomatice italiene în Atena, afirmând că au acţionat în sprijinul lui Alfredo Cospito.

Alfredo Cospito, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat în 2014 la aproape 11 ani de închisoare pentru că l-a împuşcat în 2012 pe directorul unei companii de energie nucleară. De asemenea, el ispăşeşte şi o altă pedeapsă, cu 20 de ani de închisoare, pentru că în 2006 a amplasat dispozitive explozive în instalaţii ale poliţiei, fără a provoca victime.

Anarhistul se află în greva foamei din octombrie pentru a protesta faţă de condiţiile de detenţie în regim de înaltă securitate, pe care judecătorii au decis să i-l aplice în aprilie anul trecut, după ce au descoperit că încă mai coresponda cu mişcarea anarhistă. Deteriorarea stării sale de sănătate, potrivit medicului său, a relansat dezbaterea în Italia cu privire la acest regim de izolare, 41-bis, într-un centru de detenţie de înaltă securitate, scrie news.ro

Leave a Reply