Germania va începe să deporteze, în cursul acestei săptămâni, imigranţii care
provin din ţările balcanice ale căror solicitări de azil nu au fost aprobate, potrivit unor surse din Guvernul german, citate de agenţia de presă Reuters si preluata de Mediafax.
Surse din Guvernul german au precizat că Germania a ajuns la un acord cu Albania, Kosovo şi Muntenegru pentru a permite repatrierea solicitanţilor de azil ale căror documente de identificare au expirat sau au fost distruse. Mulţi dintre solicitanţii de azil îşi distrug paşapoartele după ce ajung în ţara de destinaţie finală, motiv pentru care Germania nu a putut să deporteze decât 30% dintre imigranţii ale căror cereri de azil au fost refuzate.
În septembrie, Germania a declarat Albania, Kosovo şi Muntenegru ţări “sigure”, ceea ce înseamnă că rezidenţii acestor state, precum şi cei din Macedonia, Serbia şi Bosnia, vor fi, în mod automat, neeligibili pentru statutul de azilant.
Autorităţile germane au identificat aproximativ 150.000 de solicitanţi din regiune pe care urmează să-i deporteze, în condiţiile în care Albania, Kosovo şi Muntenegru au convenit să recunoască procedura de identificare a Germaniei şi documentul pentru deplasare termporară între ţări.
Guvernul german intenţionează să deporteze şi solicitanţi din Pakistan şi din câteva ţări africane în baza acestui document.
Deciziile de deportare au fost luate în condiţiile în care cancelarul german, Angela Merkel, se confruntă cu presiuni din partea conservatorilor din cauză că a permis ca pe teritoriul german să intre sute de mii de solicitanţi de azil, mulţi dintre ei fiind refugiaţi din Siria şi Irak.
Pentru a reduce criza imigranţilor, Guvernul german a anunţat, în repetate rânduri, că intenţionează să grăbească procesul de analizare a cererilor de azil şi deportarea solicitanţilor care nu au fost acceptaţi.
==================
Viitorul Spaţiului Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, menţinând flexibilitatea faţă de primirea extracomunitarilor. UE trebuie să anunţe că nu mai poate să primească alţi imigranţi şi să găsească soluţii pentru refugiaţii sirieni care se află în ţările vecine ale Siriei, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei, citat de agenţia de presă AFP.

Într-un discurs de 40 de minute rostit în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), Angela Merkel a respins criticile privind riscurile de securitate generate de venirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.

“Cel mai puternic răspuns dat teroriştilor este să ne continuăm vieţile normal şi să menţinem valorile de până acum, cu încredere şi în libertate”, a declarat Merkel, potrivit Reuters, referindu-se la atentatele de la Paris.

“Noi, europenii, vom demonstra că vieţile noastre libere sunt mai puternice decât orice act de teroare”, a subliniat cancelarul Germaniei.

“Distribuirea refugiaţilor în funcţie de performanţele economice şi de alte condiţii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiaţilor conform cotelor vor determina dacă Spaţiul Schengen va rezista pe termen lung”, a subliniat liderul de la Berlin.

După atacurile teroriste de la Paris, în care au fost ucise 130 de persoane, Polonia a semnalat că ar putea să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor impuse de Uniunea Europeană.

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

====================

Premierul francez a participat la o întâlnire informală la Matignon cu jurnalişti de la mai multe publicaţii europene.

“Europa trebuie să spună că nu poate să mai primească alţi imigranţi, aşa ceva nu este posibil”, a declarat Valls.

“Controlarea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene este esenţială pentru viitorul UE. Dacă nu facem asta, atunci poporul va spune: « Ajunge, Europa!»”, a completat premierul francez.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne ai statelor UE, organizată vineri la Bruxelles, Franţa a prezentat un plan, pe fondul atentatelor teroriste de la Paris, care susţine, în special, intensificarea controalelor la frontierele UE şi crearea unui registru intraeuropean al pasagerilor aerieni (PNR).

“Europa trebuie să găsească soluţii pentru imigranţi care sunt primiţi în ţările vecine ale Siriei. În caz contrar, Europa pune la îndoială capacitatea sa de a-şi controla în mod eficient frontierele”, a susţinut Valls.

Comisia Europeană a adoptat, marţi, cadrul juridic pentru finanţarea unor contribuţii din partea UE oferite Turciei, pentru a diminua fluxul de imigranţi care sosesc în Europa prin Turcia, dar discuţiile dintre statele UE privitoare la colectarea celor trei miliarde de euro promise Turciei se anunţă a fi dificile, potrivit unor surse europene, scrie AFP.

În cadrul reuniunii de la Matignon, Valls a subliniat că Germania şi Italia sunt vizate de atacuri ale organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), în contextul în care Franţa încearcă să formeze o coaliţie unică sau, cel puţin, o intervenţie coordonată împotriva SI în Siria.

19 COMMENTS

 1. SIKTIR! Marş dracu din politică!
  – Pînă acum cum a fost?
  – Ce avantaje am avut noi cu shengenul tău?
  – În afară de minciuni şi şantaj, la ce te mai pricepi?
  Mai bine cu Paşaport decît şantaj mizerabil de la o nemernică care nu urmăreşte decît interesul propriu demonstrat în ultimul an prin uciderea în masă, acţiune frumos ambalată cu invitaţie în ţara ta!
  – TU I-AI INVITAT, TU SĂ TE DESCURCI CU INVITAŢII!
  – NU ACCEPTĂM PROMISIUNI JEGOASE, MULŢUMIM!
  – FĂRĂ NICIO COTĂ SAU ŞANTAJ, NU HOTĂRÎT!!!
  DEAJUNS CU MINCIUNILE ŞI ŞANTAJUL ÎN ROMÂNIA ŞI PENTRU ROMÂNI!
  – NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!
  De 26 ani de zile ne-am convins mulţi ce capacităţi de seriozitate şi toleranţă deţii la purtător!
  IOHANIS: IA-ŢI VITEZĂ LÎNGĂ MERKELIŢA, NU NE ÎNGROPA PE NOI !

 2. Well, ne-am luat de-o grija. Daca nu mai e vorba de intrat in Schengen, libearalii se pot concentra pe gasirea altui obiectiv major pentru viitoarea guvernare. Daca si cand o vor obtine, of course.

  • Aceste obiective ar putea fi: cresterea nivelului de trai al populatiei si eradicarea saraciei, dotarea puternica si instruirea armatei, reabilitarea coridoarelor de transport (terestre si feroviare), mutarea traficului greu rutier pe calea ferata asa cum e in Austria, modificarea redeventelor de exploatare a resurselor naturale, oprirea taierilor padurilor….
   Nu de obiective duce lipsa tara asta ci de politicieni capabili si de oameni de stat cu viziune si capacitate manageriala!

 3. Raspuns corect?
  Varianta B – sa se spele pe cap cu Schengen-ul lor de care pe noi ne-au gasit nedemni! cand e vorba de refugiati ni se baga pe gat Schengen-ul dar cand a fost vorba sa ne primeasca au tot venit cu scuze de gen “securizarea frontierelor (care sunt cu mult mai securizate decat ce au ei), ba MCV, ba Justitia…. sa isi ia Schengen-ul si sa se spele cu el pe cap, cu tot cu refugiatii pe care tot ei i-au chemat si incurajat sa vina!

 4. Domnu’ Tudor, eu sunt curios daca ati citit tributul platit de Romania catre Renault ca sa nu plece Dacia. Santaj economic, nu gluma.

 5. Nu inteleg ,acestia sunt aliatii nostrii,prietenii nostrii,comunitatea europeana in care ne-am zbatut atata sa intram?!Pastreaza arabii si noua ne dau pa-ul,iar francezii ne fac tigani?!Pot sa va pun o intrebare?!Ce cautam noi alaturi de “astia”?!

 6. Si- a batut joc de noi cu schengen-ul lor timp de 1o ani si acum ne cere sa respectam ce nu ne apartine sa-si tina chemati la ei nu sa aleaga ce este pregatit si restul sa-l zvarla la noi.

 7. Eu nu stiu cum isi imagineaza doamna asta, care devine tot mai penibila, impreuna cu presedintele francez, care a avut si el excese de voinicie pe tema cotelor obligatorii, ca poate sa functioneze UE, pe baza de santaj la adresa tarilor est-europene sau oricaruia care ar indrazni sa aiba o alta parere decat linia de la centru? Cea mai mare greseala a fost din capul locului acceptarea pe nemestecate a valului de migranti, fara numar fara numar, pt ca apoi sa-i faci extremisti pe maghiari daca au incercat sa stavileasca tavalugul, iar apoi sa admiti ca totusi ai o problema din cauza ca-s prea multi migrantii si n-ai cum sa gestionezi situatia!

 8. “… (Valls) signaled that Paris was taken by surprise by her decision to suspend asylum EU rules for Syrian refugees, saying: “It was not France that said: Come!“”
  http://www.reuters.com/article/2015/11/25/us-europe-migrants-idUSKBN0TE1RE20151125

  Juncker says euro at risk if Schengen passport-free travel zone unravels
  A single currency makes no sense if Schengen falls.
  http://uk.reuters.com/article/2015/11/25/uk-europe-migrants-euro-idUKKBN0TE1B620151125

  Finland’s depression is the final indictment of Europe’s monetary union; Finland has lost a quarter of its industry since 2008 even though it is the poster-child of Eurozone competitiveness
  “…The country has obviously been hit by a series of asymmetric shocks: the collapse of its hi-tech champion Nokia, the slump in forestry and commodity prices, and the recession in Russia.
  The relevant point is that it cannot now defend itself. Finland is trapped by a fixed exchange rate and by the fiscal straightjacket of the Stability Pact.”
  http://www.telegraph.co.uk/finance/12001895/Finlands-depression-is-the-final-indictment-of-Europes-monetary-union.html

  “… So if all else failed, Finland could raid statutory pension plans to pay creditors.
  So Fitch justifies Finland’s AAA rating on the basis of unrealistic estimates for growth, unemployment and budget balance, and an (unstated) expectation that Finland’s government would as a last resort steal money from its own pensioners to pay creditors.
  Fitch is every bit as insane as the Eurocrats.
  http://www.coppolacomment.com/2015/09/more-economic-insanity.html

  Moneda Euro, Schengenul si Compactul lui Merkel – la groapa istoriei, acolo unde le este locul!

 9. Merkel ia-ti imigrantii care i-ai invitat si traieste tu libera si fara teama cu ei in Germania fiindca noi romanii nu avem nevoie deoarece noi sintem ca si acei imigranti doar ca Iohanis si restul conducerii Romaniei nu vad cetatenii lor fiindca ei circula numai cu avioanele si de sus nu se vede.

 10. Poza: http://www.gatestoneinstitute.org/pics/large/1167.jpg
  Saad Alsaud (stanga), un refugiat copil-neinsotit, asa cum arata in 2012, pe cand era cel mai rapid alergator din tara la categoria “14 ani”.
  Ahmad Farid (dreapta), un minor neinsotit venit din Afghanistan, in varsta de 16 ani, asa cum apare intr-un ziar din Malmo in 2011.

  “The problem is that they are neither unaccompanied, nor refugees, nor children. In many instances, they are considerably older than 18 (as can clearly be seen in pictures); and more often than not, they are very aggressive young men between the ages of 20 and 30. Everyone knows that their chances of getting asylum increase drastically if they claim to be under 18.”
  Pt. minorii neinsotiti, decizia de azil se emite in mai putin de 6 luni; de asemenea, ei sunt plasati in familii suedeze sau li se inchiriaza apartamente de o camera cu $8,000 pe luna.
  http://www.gatestoneinstitute.org/6190/sweden-refugee-children

  In dictionar, la cuvantul “prostie” gasim harta Suediei.

 11. „Angela Merkel: Ori cote obligatorii de refugiati, ori desfiintam Schengen”… Încă un titlu de presă tendențios și manipulator, ca atâtea altele (din nefericire)! Merkel afirma doar că viitorul spațiului Shengen este pus sub semnul întrebării în condițiile de azi, generate de „criza refugiaților”, și își reafirma niște puncte de vedere legate de valorile de la care se revendică gândirea sa politică (libertate, democrație)! Regretabil, din nou, că dl. Radu Tudor, un specialist în geopolitică și geostrategie, recurge la astfel de „subtilități” care denaturează o anumită realitate!

 12. Discursul Angelei Merkel ne da prilejul de a dovedi, INCA O DATA, cit sintem de cretini si de papagali. Pe scurt, ni se cere sa primim niste azilanti, in felul asta contribuind noi virtos la conservarea unui spatiu Schengen CARE NE ESTE REFUZAT!! ADICA, FATA DE RESPECTIVUL SPATIU AVEM DOAR OBLIGATII, CA DREPTURI … CANCI!
  Ca si cum din toate statele UE s-ar stringe bani pentru construirea unui pod. Pe care romanii n-ar avea voie sa treaca…
  totusi, cam cit de prosti sa fim?

Leave a Reply