Autoritatea Națională Sanitară Veterinară extinde investigația la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), în condițiile în care din analiza celor 411 eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății nu a mai fost depistată prezența Escherichia Coli serogrupul O2, ceea ce indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie și îmbolnăvirile copiilor, precizează, vineri, instituția.

‘Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepționat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății și notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente și Furaje. La acestea se adaugă un număr de 59 de eșantioane, recepționate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV — DSP din apă, produse lactate și lapte materie primă și 15 eșantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unității de procesare a laptelui din județul Argeș, în cadrul programului de autocontrol. Până la această dată, din totalul de 411 eșantioane recepționate, nu a mai fost depistată prezența Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) și 99 de eșantioane sunt în lucru. Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU’, se menționează într-un comunicat al ANSVSA remis vineri AGERPRES.

În plus, Autoritatea Sanitară Veterinară precizează că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. ‘În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)’, se subliniază în comunicatul citat.

Cu toate acestea, ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfășoară, va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare, conform datelor transmise

5 COMMENTS

 1. 🙂 cine-i fraer să spună adevărul mai ales că sunt afaceri uriaşe dar ascunse bine de ochii lumii?
  Aţi văzut cum era Obama înaintea alegerilor şi în cel mai scurt timp a nins pe chelie în loc de pana corbului, asta din cauze subiective clare(viaţa sau scaunul cu funcţia=executant sau execuţie).
  Să fim serioşi, metoda: import-export pe orice are la bază chimicale. Văzui că au depistat şi ţînţarul care aduce moarte sigură, vezi un nor de ploaie murdar prin multe zone din ţară(nu în toată ţara), vezi medicamentele ieftine care dispar(nu au efectul dorit de fabricanţi), ce multe sunt!

 2. Pana la urma tot raul spre bine…
  BRADET se alege cu o notorietate la care probabil nici nu ar fi visat.
  Ca sa preluam un termen din audiovizual, BRADET va fi un “must have” in comert.

 3. Asa, si? Ce se intampla mai departe? Cum ramane cu amaratul ala care a plans in fata intregii tari, linsat de un iresponsabil sau un “prea responsabil” in ceea ce trebuie sa se intample producatorilor romani? Ce sanse mai are acea fabrica sa reziste pe piata interne cand in mentalul colectiv a fost indusa indoiala? Ce sanse mai are pentru viitor, intro eventuala intentie de a face export? De ce Premierul nu-l demite pe acest ministru, nu pentru ca a facut o gafa, ci pentru a confirma lumii ca produsele Bradet sunt de calitate, de incredere. Numai in acest fel, poate fi reparata imensa nedreptate facuta acestei fabrici, la nivel de imagine. Restul sa rezolve Justitia. Dar de ce tac romanii? De ce tac Asociatiile Producatorilor?

 4. Oare “a trebuit să moară oameni (bebeluși)” nu a devenit cumva o practică pentru a se înlătura ce e de înlăturat?

 5. Sare Funeriu cel cu specializarea in biochimie dar cu teorii în fizica mecanica a pumnului prezidențial :, zice: vaccinul suspect de îmbolnăvire ( atentie la segmentul de varsta a micutilor bolnavi, ce au in comun !) Are in compozitie virusi , nu bacterii. E coli e bacterie.Pai, geniul asta fara bac, nu stie ca de vina poate fi tocmai o supra infectare a vaccinului cu bacterii ?

Leave a Reply