România va primi 33 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru reconstrucția economiei, conform estimărilor Bloomberg.
Comisia Europeana a elaborat, pe 27 mai, un plan major de redresare pentru toate statele UE.
Instrumentul de redresare, numit Next Generation EU, este introdus într-un buget UE pe termen lung, puternic, cu posibilitatea de a fi revizuit.
Italia, Spania, Franța și Grecia urmează să primească cele mai mari sume.
Dar cu acest nou program Bruxellesul speră să “întoarcă foaia” în felul în care UE gestionează sănătatea, a explicat presei comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
“În timpul crizei a existat un decalaj între ceea ce aşteptau cetăţenii de la UE şi ceea ce puteam să facem noi în realitate”, a recunoscut ea.
Comisia propune în proiectul său de buget revizuit, dezvăluit în linii mari miercuri, să doteze programul “UE pentru sănătate”(EU4Health) cu 9,4 miliarde de euro, adică de 20 de ori mai mult decât propusese Comisia în prezent pentru viitorul cadru financiar 2021-2027.
O mare parte ar fi finanţată prin noul fond de relansare propus de Comisie, la nivelul de 7,7 miliarde de euro, iar restul din buget.
Este vorba de a investi în “prevenţie, în pregătirea pentru crize, în achiziţionarea de medicamente şi echipamente vitale, precum şi în ameliorarea rezultatelor pe termen lung în materie de sănătate”. Este vorba de asemenea de a aborda problema inegalităţilor între sistemele medicale şi în materie de maladii netransmisibile (cancer, sănătate mintală, boli rare, etc.).
Programul va servi de asemenea la consolidarea Centrului european de prevenţie şi control al bolilor şi Agenţiei Europene a Medicamentului şi ar acoperi răspunsul UE în problema producţiei intraeuropene de medicamente.
Cu privire la acest subiect, Comisia pregăteşte un nou plan de acţiune pentru sfârşitul anului.
Pandemia de COVID-19 a pus în lumină faptul că UE este foarte dependentă de China şi de India în materie de substanţe active pentru medicamente, precum şi de echipamente medicale.
Criza provocată de noul coronavirus a “evidenţiat problemele şi slăbiciunile lanţului de aprovizionare şi de producţie a medicamentelor, care existau deja. Aceasta va fi o prioritate pentru EU4Health”, a subliniat comisarul Stella Kyriakides.