Petiţia „Abuzurile din România trec oceanul” , iniţiată de Antena 3 şi semnată de 110.000 de oameni, va fi expusă la cel mai important muzeu dedicat presei din Statele Unite, Newseum, a anunţat Mihai Gâdea în ediţia de marţi a emisiunii Sinteza Zilei.

Milioane de oameni vor avea astfel ocazia să vadă anual documentul adus în atenţia opiniei publice, anul trecut, de Antena 3, în numele celor care au spus NU regimului Traian Băsescu, la Referendumul din 2012.

“În zona “Education” va fi expusă petiţia pe care dumneavoastră împreună cu noi am semnat-o şi am crezut fiecare dintre cuvintele pe care le-am scris acolo. Sunt bucuros că oricine din această lume, de la cei mai importanţi politicieni americani, la cei mai importanţi politicieni din lume care vor trece prin templul libertăţii vor vedea modul în care dumneavoastră şi cu noi am vorbit când puţin vorbeau”, a declarat Mihai Gâdea.

Iată conţinutul petiţiei pe care au semnat-o 110.000 de români şi care a ajuns în SUA prin intermediul Antena 3:

Stimate Domnule Secretar de Stat,

Va adresam aceasta scrisoare deschisa in numele a numerosi romani preocupati atat de evolutia democratica a tarii lor cat si de perceptia externa a situatiei politice din Romania, dar si in  privinta raporturilor dintre stat si cetatean prin prisma respectarii  drepturilor fundamentale ale omului.

Ne manifestam convingerea ca sprijinul pe care Statele Unite ale Ameericii l-au acordat, pentru constructia in tara noastra a statului de drept puternic si favorabil fiecarui cetatean, se va manifesta in continuare cu aceeasi deschidere si intelegere obiectiva a realitatilor din Romania.
Tocmai de aceea nadajduim ca veti credita si punctul nostru de vedere bazat atat pe buna credinta cat si pe o cunoastere corecta a contextului intern. Romania a intrat in ultimii 9 ani pe o panta periculoasa, deviind de la cursul democratic autentic spre care nazuia.

Actualul sef al statului, presedintele Traian Basescu, exponent al vechiului regim comunist – asa cum a si recunoscut de altfel – si banuit pe baza unor indicii temeinice de legaturi cu fosta Securitate [aparatul represiv al lui Nicolae Ceausescu], si-a construit un regim propriu, cu  manifestari despotice periculoase. Acest regim, consolidat alarmant in ultimii ani, se bazeaza pe aservirea totala a institutiilor de forta si utilizarea serviciilor secrete, dar si a organelor de ordine publica sau chiar a structurilor fiscale pentru haituirea sau chiar eliminarea adversarilor din viata publica ori pentru protejarea abuziva a propriei clientele politice si financiare. Mult mai grava este insa exercitarea unei presiuni sufocante si a unui control abuziv direct asupra Justitiei.

Aceste interventii ale presedintelui Basescu au mers de la instalarea unor persoane compromise si deci usor de manevrat in pozitii cheie la conducerea Parchetelor sau a Instantei Supreme, pana la transmiterea public sau in cadru restrans a unor indicatii catre procurori privind felul in care sa administreze anumite dosare. Nu au fost singurele parghii ale puterii preluate si manipulate abuziv.

Li s-au adaugat rand pe rand altele, de la Consiliul Superior al Magistraturii pana la  Curtea Constitutionala. Grava incalcare a delimitarii constitutionale a puterilor in stat a mers de la suprapunerea grosolana peste atributiile Guvernului pana la atentatele repetate la credibilitatea si rolul  Parlamentului sau atacurile furibunde la adresa presei, a jurnalistilor, a dreptului fundamental la opinie si libera exprimare.

Regimul conceput si pus in functiune de Traian Basescu a protejat in tot acest rastimp marea coruptie de la varful puterii politice, trimitand insa in judecata, adesea fara probe suficiente pentru a putea sustine condamnarea, fie adversarii politici, fie oameni nevinovati si neimplicati politic, dar incapabili sa se poata apara in fata unui sistem judiciar construit pe abuz sau incompetenta.

In fata acestor numeroase incercari de a subordona fiecare institutie a statului in parte, intelectuali, sindicate, asociatii civice sau profesionale au ridicat vocea pentru a protesta si a se opune regimului autocratic. Ultima si cea mai surprinzatoare a fost asociatia care ii reuneste pe judecatorii din Romania, exasperati si ei de controlul politic instituit de presedinte prin acolitii sai din Consiliul Superior al Magistraturii.

In speranta ca mesajul nostru a fost corect inteles, tot ca o preocupare de a stopa aceste tendinte extrem de periculoase pentru afectarea profunda a democratiei din Romania, va multumim pentru interesul si sprijinul manifestate permanent pentru respectarea virtutiilor democratice si, mai presus de orice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

15 COMMENTS

 1. oke, si eu l-am urat si il urasc pe chioru dar imi pare f ciudat ca nu spuneti o vorba despre pensiile nesimtite votate de parlament, de majoriatea parlamentara
  chiar sustineti la nesfarsit hoarda psd-ista in frunte cu plagiatorul penal??? chiar nu vedeti ca ponta si psd-ul nu afacut nimic pt Dan Voiculescu ( un om pe care-l respect) ???

  • Bai vrajeala de 2 bani.majoritatea parlamentara impreuna cu guvernarea au refacut salariile si pensiile taiate de hotii basisti acum deveniti penelisti.De ce sa nu isi refaca si lor un drept avut de parlamentari inainte sa li-l taie BOC? PENTRU CA NU VOR BASISTO-IOHANNISTII CARE NU AU NEVOIE DE PENSII CACI AU FURAT CARE MAI DE CARE,PRET DE O MIE DE PENSII? Dar sper ca nemultumitii de la Penelea sa doneze cresterile daca tot nu le convin.Ar trebui sa se infiinteze o comisie care sa umble cu pusculita dupa ghertoi toata viata lor daca tot s-au dat ei “indignati”.

  • Subscriu in totalitate la frumoasele cuvinte adresate de Cristian Moldoveanu…

   Faptul ca Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a ridicat de la sediul Curtii Constitutionale TOATE documentele in legatura cu referendumul din 29 Iulie 2012, de la aprobarea consultarii populare pina la erata redactata cu multe semne de intrebare in privinta legalitatii, da si mai mare valoare demersului Antenei 3, respectiv Petiţia „Abuzurile din România trec oceanul” , iniţiată de Antena 3 şi semnată de 110.000 de oameni…

 2. Totusi Basescu a plecat demult…nu mai este de actualitate!Regimul ponta este cu mult mai dictatorial decat a fost cel basist, exponentii care au mimat lupta impotriva lui Basescu acum si-au tras pensii de lux, incearca modificarea Codului Penal cu consecinte grave pe viitor.Doamna invatatoare care a mimat greva foamei sustinand ca lupta impotriva chiorului si-a data arama pe fata, de fapt a urmarit tot timpul sa profite…Tare m-a dezamagit femeia aia

  • De ce este regimul Ponta dictatorial? Pentru ca v-a lichidat capusele,pentru ca nu a-ti mai putut fura?Crezi ca a cazut din cer tot banetul cu care guvernarea a refacut salariile si pensiile taiate,a marit alocatii,a scazut tva,a marit,chiar a dublat salariul minim,fiind beneficiari mai ales tinerii angajati, chiar avantaj si pentru fisbucistii idioti care indraznesc sa mai mearga si la vre-o munca ceva.A cumparat sute de microbuze pentru scoli si multe alte contributii,lista-i lunga.Si toate astea simultan cu plata datoriilor facute tot de hotii tai la fmi si cine mai stie pe unde.IATA CE SUME IMENSE FURAU BASISTII TAI AN DE AN.IATA CATE LUCRURI PENTRU TARA S-AR FI PUTUT FACE AN DE AN DAR BASISTII TAI SI TOATE SLUGILE LOR DIN SISTEM AU FURAT AN DE AN DE ORDINUL A ZECI DE MILIARDE ca sa-si faca cate zece viloace de caciula.Au distrus fabrici si uzine,ias-uri , institute de cercetari si multe altele ca sa insface ei orice spaga le pica chiar si din vanzarea de fier vechi si apoi sa duca banii in conturi afara sau sa umple tara de viloace aiurea in prostie care multe stau goale.Si dupa toate astea tot ei se dau acum indignati si incearca sa prosteasca si mai rau prostii patriei cu atacuri la parlamentarii care au contribuit la repararea drepturilor altora si vor sa le fie si lor dat un drept avut inainte sa li-l taie boc-basescu.Dar voi Indignatii de serviciu si rahat,de ce nu va repeziti sa urlati contra pensiilor de lux ale procurorilor si judecatorilor,ale politailor si sereistilor?Normal ca acolo nu va bagati sa suparati pe careva,bineinteles ca va este frica ca va leaga PENTRU CA STITI CA AU SI DE CE.

   • Parisule esti pe aratura .Cred ca in Franta…privatizarile si furturile care le-ai enumerat le-au facut pesedistii! Majoritatea pesedista si-a dat pensii mari si vrea modificarea Codului penal, vor sa scape hotii! Da si stii tu deastea…ai creierul prespalat

  • basaul este de actualitate pana intra la puscarie pe vreo 20 de ani, camelio basisto. Abia dupa aceea nu mai este.

 3. si o sa l citeasca politicienii americani si gordon si o sa se caiasca. pacat ca acolo sunt mai importanti hotii si interesele sua decat democratia

Leave a Reply