Dupa foarte multe intarzieri in programele majore de inzestrare ale Armatei Romane, azi s-a facut un pas inainte. Avioane de lupta F-16 cu o generoasa resursa de zbor (inca 10 ani) si foarte bine intretinute de Armata Norvegiei vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane. Am ratat acum 15 ani oportunitatea de a cumpara avioane noi cand eram pe crestere economica, dar guvernele si politicienii erau cu ochii in alta parte decat la aparare. Razboiul brutal si comportamentul agresiv al Rusiei din ultimii 8 ani ne-au trezit incet-incet la realitate. Fortele Aeriene vor avea in 2024 cca 48 de avioane F-16 operationale, daca vom avea suficienti piloti pregatiti pana atunci si bazele aeriene modernizate. Desi ne doream F-16 noi ca polonezii, Romania e condusa de romani si atat s-a putut, cu acesti conducatori din ultimii 30 ani. In cele din urma, e o solutie buna de compromis pentru ca peste 10 ani vom fi deja in cadenta spre F-35 si aceste avioane de lupta din Norvegia vor asigura o tranzitie foarte buna timp de un deceniu. In acest context securitar extrem de complicat pe care-l traversam si care va mai dura, vestea acelerarii achizitiei de F-16 este una buna. Romania va fi si ea, din 2024, un aliat important pe cerul NATO. 

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au semnat, vineri, la sediul Romtehnica, contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro, informează un comunicat al MApN.

Instituţia militară a convenit cu reprezentanţii norvegieni contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 în configuraţia M6.5.2, motoare de rezervă şi suport logistic. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro şi se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârşitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens Guvernul României a transmis scrisoarea de tip “Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârşitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a.

Achiziţia celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creşterea capacităţii de apărare a României şi asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

MApN a obţinut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru iniţierea procedurilor de achiziţie şi derulării acestora.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.6, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO.

Leave a Reply