Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi seara la Forumul AmCham CEO Business, că previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene situează România între primele state europene în ceea ce priveşte creşterea estimată a PIB, peste media europeană, şi este prezentată o cifră de 2,5%. Şeful Executivului a mai precizat că principalul motor de creştere l-a reprezentat punerea în aplicare a reformelor şi investiţiilor finanţate prin PNRR,la care se adaugă cele disponibile prin cadrul financiar multianual şi de la bugetul de stat, cât şi investiţiile companiilor străine şi a companiilor româneşti.
„A fost un an dificil anul 2022. A fost marcat de ameninţări la adresa securităţii noastre în faţa cărora lumea democratică a avut un răspuns ferm, comun şi integrat. Practic cred că aceasta este esenţa a tot ce s-a întâmplat în 2022, voinţa Ucrainei de a se apăra şi solidaritatea, unitatea Alianţei Nord Atlantice a UE pentru a sprijini Ucraina, pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi a face tot ceea ce este posibil astfel încât Ucraina să poată să îşi apere teritoriile. Alianţa Nord Atlantică a dovedit în această perioadă capacitatea de a-şi apăra cetăţeni cetăţenii, economiile şi teritoriile, de a îşi actualiza orientările strategice pentru a reflecta noul mediu de securitate. La rândul său, România este o ţară sigură şi un partener de încredere al SUA, iar aceşti factori sunt definitorii nu numai pentru relaţia noastră bilaterală, ci şi pentru dinamica Alianţei Nord Atlantice şi pentru ceea ce înseamnă să continuăm să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru întărirea acestui parteneriat, nu numai pe componenta militară, ci în mod deosebit pe componenta economică”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la Forumul AmCham CEO Business.
El a reamintit despre creşterea economică de 4,8% în România, anul precedent, care a fost peste estimarea Comisiei Europene.
„La Forumul AMCHAM organizat în urmă cu un an, am venit cu mesajul – Investim împreună, construim împreună. Faptul că România a înregistrat în 2022 o creştere economică de 4,8% peste estimarea Comisiei Europene este confirmarea faptului că împreună am reuşit să investim şi să construim eficient în beneficiul societăţii, cetăţenilor şi mediului de afaceri. Rezultatele colaborării noastre, ale investiţiilor şi proiectelor dezvoltate împreună se reflectă şi în nivelul investiţiilor străine directe care au ajuns la aproape 11 miliarde euro, cu peste 33% mai mari decât în anul 2021, precum şi în creşterea cu peste 25% a numărului firmelor şi companiilor nou înfiinţate în ţara noastră. Aceste rezultate reprezintă o fundaţie solidă pentru continuarea colaborării mediului de afaceri cu Guvernul României şi pentru concretizarea perspectivelor încurajatoare pentru anul 2023, dar şi pentru anul viitor”, a mai spus prim-ministrul.
Acesta a vorbit şi despre faptul că previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene situează România între primele state europene în ceea ce priveşte creşterea estimată a PIB, peste media europeană, şi este prezentată o cifră de 2,5%.