Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a anunţat luni că formaţiunea pe care o reprezintă îi retrage sprijinul politic ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi o propune pe Ramona Mănescu pentru această funcţie.
‘Am luat în discuţie situaţia de la MAE şi am convenit cu toţii că domnul Teodor Meleşcanu şi-a făcut cu competenţă datoria în poziţia pe care a avut-o. Mai mult decât atât, MAE, prin modul în care a organizat aceste alegeri, în limita responsabilităţilor sale, prin sporirea numărului de secţii de votare, a căutat să preîntâmpine eventuale incidente. Se pare însă că au existat anumite interese pentru ca unele incidente să aibă loc. (…) În acelaşi timp, nu putem să neglijăm un anumit tip de percepţie publică care leagă de MAE modul în care au fost gestionate alegerile în diaspora. Şi pentru ca să putem să avem pe viitor o comunicare foarte bună cu opinia publică, pentru a lăsa MAE întreaga libertate de a acţiona ca reprezentant al statului român, am hotărât să retragem sprijinul politic domnului Teodor Meleşcanu. În acelaşi timp, am propus ca doamna Ramona Mănescu să fie propusă pentru poziţia de ministru al Afacerilor Externe’, a afirmat Vosganian la finalul unei şedinţe a conducerii ALDE.
Potrivit acestuia, candidatura lui Mănescu e demnă de a fi acceptată.
‘Sperăm ca această propunere, pe care doamna Dăncilă o va face la Palatul Cotroceni, să aibă un răspuns imediat, aşa cum o cere noua legislaţie a Codului administrativ – acordarea unui termen de până la 10 zile printr-un decret de numire din partea preşedintelui României, pe care trebuie să-l avertizăm în modul cel mai politicos cu putinţă că, în situaţia în care ar refuza acest lucru, vom fi în situaţia unui conflict între puterile statului, pe care Curtea Constituţională ar trebui să îl lămurească şi (…), pentru astfel de situaţie, prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă, va sesiza Curtea Constituţională’, a declarat Vosganian.
El a spus că Ramona Mănescu are o experienţă în politica liberală de aproape un sfert de veac.
‘Are în contul său trei mandate de parlamentar european. Din această poziţie a activat în structurile Parlamentului European (…), a avut posibilitatea să relaţioneze cu reprezentanţi de vârf ai diplomaţiei europene şi considerăm că doamna Ramona Mănescu poate să contribuie la reconsiderarea poziţiei României în plan european şi internaţional’, a mai declarat Vosganian.
Propunerea ca Ramona Mănescu să preia această funcţie, a adăugat el, a fost rezultatul unei decizii colective.
‘Am avut o evaluare pentru mai mulţi membrii ALDE cu experienţă în politica externă. Ne-am oprit asupra doamnei Mănescu din mai multe considerente. Pe unele vi le-am spus deja. Doamna Mănescu e în acelaşi timp şi reprezentantul politic al unei noi generaţii, este o prezenţă care ar putea să contribuie la ideea că ALDE are resurse suficiente pentru împrospătarea acţiunii sale (…) Am avut în vedere şi că doamna Mănescu a fost foarte activă în plan european atunci când s-a pus problema apărării prestigiului României’, a mai spus Vosganian.
El a menţionat că Meleşcanu e considerat în continuare unul dintre reprezentanţii ALDE ‘de marcă’.
Întrebat de jurnalişti dacă Meleşcanu, aflat în deplasare la Bruxelles, ştie de această decizie, Vosganian a răspuns: ‘Meleşcanu e într-o întâlnire cu colegii săi, miniştrii de Externe (…). Am discutat cu dânsul şi domnul Teodor Meleşcanu, care e un om politic cu o bogată experienţă, chiar dânsul ne-a spus că i se pare firesc ca dacă ALDE l-a învestit cu această poziţie prin susţinerea politică pe care i-a dat-o, i se pare firesc ca ALDE să fie cel care să i-o retragă în momentul în care consideră (…). Meleşcanu ne-a transmis că se va supune deciziei pe care o luăm noi şi în principiu a fost prevenit în legătură cu aceasta. Aşadar, pentru domnul Meleşcanu nu este nicio surpriză, eu sper să fie o surpriză plăcută faptul că în timpul întâlnirii mai mulţi colegi s-au exprimat extrem de elogios la adresa domniei sale’.
Despre faptul că ar exista nemulţumiri în interiorul ALDE referitor la alţi miniştri ai formaţiunii, el a precizat că nu a constatat acest lucru.
‘Dacă astfel de nemulţumiri au existat şi ele au fost prezentate în spaţiul public, dumneavoastră v-aţi găsit răspunsul. Personal, nu am constatat aşa ceva şi cred că orice discuţie care s-ar mai face, se va face înăuntrul ALDE. Astăzi, atunci când am discutat despre MAE, nu am invocat alte nume şi ipoteza unor alte discuţii. Desigur că, în situaţia în care coaliţia depăşeşte cu bine (…) momentul începutului de august şi stabilirea candidatului la prezidenţiale, am putea discuta pe o platformă largă a campaniei prezidenţiale şi despre o restructurare a Guvernului, care să se facă în Parlament, şi atunci sigur că discuţia se va relua, dar asta s-ar putea întâmpla la începutul lunii septembrie’, a adăugat Vosganian.
Teodor Meleşcanu a transmis luni că va respecta decizia ALDE de a-i retrage sprijinul pentru mandatul de ministru de Externe, precizând că aşteaptă decizia de remaniere a premierului.
‘Biroul Politic al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru poziţia mea de ministru al Afacerilor Externe, în contextul percepţiei publice negative cu privire la modul de desfăşurare a alegerilor din străinătate pentru Parlamentul European. Bineînţeles că voi respecta decizia de retragere a sprijinului politic din partea Biroului Politic al ALDE şi aştept hotărârea de remaniere a doamnei prim-ministru’, a scris Meleşcanu, pe Facebook.
El a adăugat că ‘nu există niciun fel de vinovăţie’. ‘Subliniez că nu există niciun fel de vinovăţie, singurele aspecte pe care mi le asum fiind dublarea numărului secţiilor de votare şi respectarea prevederilor legale (Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European), care ar fi trebuit aduse la zi de către Parlament‘, a completat Meleşcanu.