Presedintele Klaus Iohannis :

“Mai am putin de citit din motivarea CCR. PSD incearca sa diminueze puterea presedintelui. Din pacate, decizia CCR vine in aceeasi logica, de diminuare a puterii presedintelui. De aici apar intrebarile. Daca citim motivarea, se pune intrebarea : care mai statutul procurorului in Romania? Mai sunt ei independenti, ca sa faca in continuare lupta anticoruptie?”

Transcript Hotnews :

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară o confuzie. Eu am spus de prima dată că o voi citi până o înțeleg foarte bine. Mai avem un pic de citit. Citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. După o primă citire foarte atentă: vreau  să spun că în această etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări.

– Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție, dacă atâția politicieni au fost nemulțumiți, se pune întrebarea dacă mai avem nevoie de luptă anticorupție. Răspunsul meu este da.

– PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Am văzut această dorință când s-a modificat legea ANCOM. La legile Justiției puterea președintelui a fost diminuată. Nu cumva aceste legi au fost modificate pentru a diminua puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine în aceeași linie și logică de diminuare a rolului președintelui în procedura de revocare a unui înalt procuror. Dacă citim motivarea se pune întrebarea care este statutul procurorilor în România. Mai sunt independenți sau sunt dusși în subordinea ministrului Justiției decât sub autoritatea ministrului Justiției. O altă întrebare care se pune, avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută fără să se țină cont de avizul CSM. Altă întrebare: unde mai este CSM?

– Eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere deschisă. Referendumul poate fi finalul. Este nevoie de o dezbatere largă, și poate la final poporul trebuie să-și spună cuvântul”

 

Declaratia integrala aici :

6 COMMENTS

 1. Ia uitati domnule Presedinte ce simplu e. Mult mai simplu decat legea lui Jurin sau legea sarcinii electrice. Si fizica are legile ei, dupa cum stiti.

  1. “Nu cumva aceste legi au fost modificate pentru a diminua puterea președintelui ?” Nicio lege nu poate diminua puterea presedintelui daca legea fundamentala i-o ofera. Ar deveni neconstitutionala. In acest caz, nu a avut niciodata aceasta putere.

  2. “Dacă citim motivarea se pune întrebarea care este statutul procurorilor în România.” Statutul este exact cel din constitutie. Independeta procurorilor este doar in legatura cu ceea ce contin dosarele pe care le instrumenteaza. Ce probe administreaza si de ce. In rest, isi desfasoara activitatea avand controlul procurorului ierarhic superior, sub autoritatea ministrului justitiei.

  3. “Mai sunt independenți sau sunt duși în subordinea ministrului Justiției decât sub autoritatea ministrului Justiției.” Vezi mai sus. Ca si completare, “sub autoritatea” e diferit de “in subordinea” – vezi DEX. In constitutie e trecut in mod expres “sub autoritatea” si nu sub supravegherea, sub comanda, sub indrumarea, in subordinea, sau alta formulare.

  4. “Altă întrebare: unde mai este CSM?” Avizul de la CSM e consultativ, pentru ca nici macar CSM (sectia de procurori) nu ii poate lua ministrului justitiei puterea de a decide cine sa ocupe functiile de procurori sefi.

  Referendumul pe probleme de constitutionalitate este interzis. Acel rol (de a determina daca ceva e constitutional sau nu) revine CCR si nimanui altcuiva.
  Un referendum de modificare a constitutiei se initiaza doar dupa ce parlamentul aproba noua forma cu cel putin 2 treimi din voturi. Deci: parlamentul propune o noua constitutie si poporul o aproba sau nu, dupa un referendum.

  • Draga Iohannis,

   Esti doar o rasnita stricata care repta slogane fasciste.

   Procurorii lucreaza sub ministrul justiei si nu al Fuhrerului. Ministrul justiei este dintr-un guvern a coror partide au casitgat alegerile. La cei cu ganduire fascistia sigur nu conteza asta cu democratia si alegerile,

   Si cu ce esti tu mai competent ca Tudorel Toader care a absolvit facultatea de drept ca sef de promotie etse rector al facultatii din Iasi si memebru in comisia de la Venetia.
   Tu ce esti? Un biet inspectoras fara niciun background in justitie. Si mai ai si tupeu sa vorbesti….

 2. Este clar, se spunea ca Ponta daca va fi ales presedinte va fi un presedinte cu dubla comanda. Basescu s-a folosit de propria declaratie pentru a CREA un presedinte cu dubla comanda.
  In fiecare zi, cu fiecare ocazie cand citesc declaratiile lui Iohanis vad, percep si sesizez modul de gandire si actionare a lui Basescu.
  Basescu a reusit in cei 10 ani sa creeze o structura de procurori si judecatori care se afla in subordinea serviciilor cu sprijinul altor servicii din exterior. Dar cel mai interesant este ca cu ajutorul acelor dosare puse sub cheie in timpul referendumului din 2012 el a reusit sa incatuseze conducerea majorității serviciilor din tara.
  Asa se explica si plecarea lui Antonescu, poate a aruncat o privire asupra acelor dosare incuiate si s-a ingrozit dupa care a luat decizia de a se retrage pentru ca lui nu-i place sa se joace cu focul asa cum ii place lui Basescu.
  Exista mai multe implicatii insa idea principala este ca exista multe institutii de forta, presedintia, ONG si multi politicieni care se afla sub dubla comanda.

 3. Sa gandim putin geopolitic….sau din punctul de vedere al teoriei realiste a relatiilor internationale. Dupa 1989, Romania a fost colonizata de catre Occident. Germania prin UE conducea Europa cu acordul neoliberal globalist al SUA. Romania avea doi stapani, SUA si Germania. Mai nou, Trump, patriot american, a trecut la protectionism, incalcand religia neoliberala care functioneaza in UE: comertul liber. Dragnea, cu defecte, dar mult mai patriot decat ceilalti, a ales calea SUA, patriotica si protectionista. Werner, fiind sluga lui Merkel, se opune din rasputeri. Sociatatea civila sorosista neoliberal globalista este si impotriva lui Trump si impotriva Romaniei stat national. Poporul este influentat psihologic de catre televiziunile propagandiste ale ocupantului strain, nu rus ci occidental. Cand poporul cinstit va intelege enorma farsa din 1989…….nu vom mai avea loc la cate Canale ne vor trebui pentru pedepsele penale de tradare ! Wernere, ia aminte !

 4. Instigare reala la nerespectarea legii in romanica,nu cumva este infractiune?!
  Nu cumva nerespectarea legii e urmatoarea reforma dictata de robot ca principal exemu?

Leave a Reply