Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că finalul verificărilor la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA se apropie şi că în termenul stabilit va comunica concluziile şi argumentele care au dus la acestea. Tudorel Toader a mai spus, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis că este optimist în ce priveşte aceste verificări, că şi el este “optimist în statul de drept”.

“Am spus că la final voi face cunoscute  concluziile evaluării. Finalul se apropie, mai sunt câteva zile. Eu plec mâine la Bruxelles şi, în termenul stabilit de 14 zile, vă voi comunica şi concluziile şi argumentele care m-au dus la acele concluzii. Nu dau niciun amănunt decât la sfârşitul evaluării”, a spus ministrul Justiţiei, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, înaintea şedinţei Plenului.

Întrebat care sunt motivele evaluărilor făcute de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că, potrivit Constituţiei, “Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei”.

Întrebat ce spune despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care a arătat că este optimist în ceea ce priveşte verificările Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: “Şi eu sunt optimist în statul de drept”.

Întrebat dacă intenţionează să îşi dea demisia, înaintea anunţăruii concluziilor verificării făcute de ministrul Justiţiei la Ministerul Public, Procurorul General Augustin Lazar a spus: “De ce să îmi dau demisia? Procurorii îşi îndeplinesc misiunea exact aşa cum scrie în lege, procurorii sunt relaxaţi, nu se uita la talk-show-uri şi îşi îndeplinesc misiunea, munca lor… Sunt optimist şi îmi fac datoria conform fişei postului”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, în 13 martie, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Astfel, potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea privind organizarea judiciară,  ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul Justiţiei, aminteşte Ministerul Justiţiei. Potrivit alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate, mai arată reprezentanţii ministerului.

Premierul Sorin Grindeanu arăta că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este un om “extrem de echilibrat”, care are “mână liberă” în a face lucrurile să funcţioneze corect în acest domeniu şi să îndrepte ceea ce i se pare că “nu funcţionează cum trebuie”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus că este ”foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: “Pe informaţii”. “Nu există niciun demers în sensul revocării. (…) Haideţi să aşteptăm evaluarea”, a repetat Iohannis.

În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate “aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României declara că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost “foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”, scrie news.ro.

19 COMMENTS

 1. asta ar mai lipsi sa-i demita pe Lazar si Kovesi…vor urma alte miscari de strada cu proteste! Asta ne lipseste?

  • chiar crezi ca are curaj sa ceara demiterea sau demisiile?
   ar exploda tara fix in capul psdului!

  • Cateva zile pana la ce? Va spun eu: pana la confirmarea eterna in functii a celor doi procurori sefi care incalca Constitutia Romaniei. Tudorel trage de timp poate uitam.

 2. Trag pesedistii speranta ca TT o sa le dea pretext sa-i ceara imperativ lui KJ demiterea celor doi ca sa-si puna ei un “serbannicolae” acolo sa le vina pofta de furat la loc ca prea devenisera anemici si nu mai aveau curajul sa semneze nici un act,saracii oameni,cat de persecutati erau…”precum mosierii si burghezii in anii 50 asa-s azi coruptii de prigonitii” asa cumn spunea un Boboc de comunist din Teleorman….Sa vorbim cu doamna Hossu-Longin sa le faca un Memorial al Durerii Sezonul 2 !!!

 3. Finele lui Iohannis va fi în 2018 , ca președinte cel puțin.Nu ignor posibilitatea ca Iohannis imediat după ce avem un nou președinte al României să devină premier.Sre deosebire de Băsescu și Ponta ( Boc și Ungureanu nu merită menționați ) un premier Iohannis , ca și competență ar egala ceva asemănător cu domnul Tăriceanu.Iohannis are aptitudini de premier . În ceea ce privește guvernula ctual , Comisia Europeană ar trebui să ne lase în pace , dar pe de altă parte , noi , cetățenii ar trebui să primim o explicație cât de cât logică cu privire la programul de guvernare la finanțare

 4. Stimate d-le Radu Tudor,

  Reiau o postare anterioara… nu se va intimpla nimic,,, nici o revocare…Nu pentru ca nu am incredere in Ministrul Justitiei ci pentru ca, pentru Romania, s-a trasat o directie…Laura Codruta Kovesi trebuie sa ramina acolo unde este…cu încurajarea Bruxellului…si cu rinjetul lui Klauss…

  Si apoi sa citim printre rinduri si declaratiile lui Tudorel Toader facute la interviul cu dvs. la Punctul de intilnire. Ministrul lasa sa se inteleaga ca solicitarea de revocare nu se poate face doar pe decizia CCR:

  ”Dar şi dvs şi noi toţi ştim că orice măsură aş lua, va avea o semnificaţie deosebit de importantă, dvs şi noi toţi ştim foarte bine că măsurile acestea… orice măsură dar asta despre care vorbim cu precădere trebuie să fie bine, bine fundamentată şi nu numai pe decizia Curţii. Cu siguranţă mulţi vor spune că este o încălcare gravă şi e suficientă această încălcare pentru a declanşă procedura de demitere. Dar, trebuie să vedem şi efectul, impactul acestei măsuri. Repet, mă întorc la condiţionalităţile MCV-ului, mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins în detrimentul unor critici, sunt convins în detrimentul celor care vor spune, repet, suficientă încălcare pentru luarea măsurii, că o astfel de măsură necesită o abordare, fundamentare complexă şi completă.”

  Reiau si postarea mea anterioara, in concluzie, Ministrul Justiției nu va cere revocarea Codruței Kovesi. Preşedintele n-are nici o emoţie, (din aceasta cauza rinjeste si incalca Constitutia in continuare) în privinţa dificilei misiuni de a se pronunţa asupra unei solicitări de revocare de la ministrul Justiţiei pentru ca aceasta nu va veni !

  ”Nu stiu cit de tare loveste Corina Cretu, dar observ ca, incet-încet, toata lumea incearca sa ne pregateasca ca procedura de revocare a celor doi procurori generali, Augustin Lazăr și Codruța Kovesi, ca răspuns la decizia CCR că au încălcat separația puterilor în stat cu urmărirea guvernului Grindeanu pentru ordonanța 13 nu va avea loc niciodata…Asta da lovitura in moalele capului pentru poporul roman. Sanatatea morala a acestui popor va fi greu incercata, cu sanatatea materiala precara sintem obisnuiti….
  Astazi si Alina Pippidi incearca sa ne convinga de ce revocarea lui Kovesi e o idee proastă. Cred ca mai degraba ea a avut o idee proasta scriind aceasta pledoarie in favoarea d-nei Kovesi…In numele luptei anti-coruptie, in aceasta tara se petrec lucruri grave… Din pacate sint convinsa din ce in ce mai mult ca cei doi procurori generali vor ramine in functie….spre disperarea noastra….

  http://www.romaniacurata.ro/de-ce-revocarea-lui-kovesi-e-o-idee-proasta/

 5. in concluzie o sa ramana Kovesi si o sa-l demita pe Lazar. fac pariu. ca sa dea si multimii ceva, si sa fie bine si sa nu fie rau cu SUA.
  Fac pariu pe ce vreti ca pana da asta publicitatii evaluarile mai face o vizita Ambasadorul SUA la Minister sau Guvern.

 6. Intrebare pentru toti cei care sustin lupta anti-coruptie in forma actuala:

  Dupa 15 ani de DNA (cu abuzuri, interceptari, parteneriate cu ICCJ si puteri nemarginite) a scazut coruptia in Romania ???

  “cei mai corupti oameni” au fost acuzati ca si-au pus termopane la casa, au primit acum 10 ani 10.000 euro fara sa presteze servicii de ei, aveau tablouri prin pereti, au primit capre spaga, au accesat baze de date publice prin care au primit folos nepatrimonial constand in prezenta la vot si cireasa de pe tort, au dat o ordonanta de urgenta prin care au favorizat un faptuitor.

  Ba ejsti nebun !

 7. Pacă aud cum iese pe gură ”Societatea Comercială SRIdna Nufărul e societate pe acţiuni imuno-eternl”.

 8. nu cred că dl Tudorel Toader o să propună revocarea doamnei LCK (procuror șef DNA).
  doamna procuror șef DNA are susținere externă.

 9. Dle. Radu Tudor am si eu o intrebare ca tot veni vorba de justitie. Daca Ministerul de Finante va fi introdus în cauza “Colectiv” ca şi parte responsabilă civilmente şi la final se va ajunge la concluzia ca statul român prin ministerul de resort a fost responsabil pentru morțile datorate infecţiilor nozocomiale veți mai urla din toţi rărunchii la A3 că vinovaţii (recte Bănicioiu) trebuie să plătească? În rest? Toate bune la 3 luni de mandat PSD – ALDE? Mă bucur.

   • Nu am susţinut vreo aberaţie. Eventual am întrebat aberant. În orice caz sublim răspuns. Deci nimeni nu este vinovat pentru faptul că dl. Bănicioiu a considerat că transferul pacienţilor în străinătate nu se impune deoarece suntem competenţi dpdv medical să-i salvăm pe tinerii incendiaţi.

    • esti mult prea ignorant. au fost sute de ore de explicatii in public. pacientii in starea aceea extrem de grava trebuiau intai stabilizati pt un eventual transfer cu avionul. iar TOTI medicii din strainatate au spus ca Romania s-a descurcat remarcabil pt un eveniment atat de grav.

Leave a Reply