Duminica, 26 martie, se implinesc 27 de ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii. Potrivit decretului semnat atunci de Ion Iliescu, SRI era definita drept structura <<specializată în culegerea de informaţii privind siguranţa naţională>.

Potrivit unor surse din domeniul securitatii nationale, in urmatoarele zile urmeaza sa fie numit noul prim adjunct al directorului SRI. In acest sens, Eduard Hellvig a discutat cu presedintele Romaniei si a identificat deja persoana, in urma unei atente selectii.

Sedinta CSAT de azi a fost ultimul check-up intre Eduard Hellvig si Klaus Iohannis pentru desemnarea noului prim adjunct.

Din 2005 pina in 2017, functia de prim adjunct al directorului SRI a fost detinuta generalul Florian Coldea, trecut in rezerva de presedintele Klaus Iohannis acum o luna, la propunerea directorului SRI, pentru “incalcarea deontologiei profesionale”.

In ultimul an, Hellvig a facut cateva miscari spectaculoase :

 • a decis trecerea in rezerva a extrem de controversatului general Florian Coldea
 • a decis denuntarea tuturor protocoalelor SRI cu institutiile ce nu au atributii direct in domeniul securitatii nationale
 • l-a schimbat din functie pe directorul general al Directiei Juridice a SRI, cel care afirmase ca “justitia este un camp tactic pentru serviciu”
 • a schimbat 8 generali din functii importanta, iar pe unii i-a trecut direct in rezerva in urma aprobarii presedintelui Iohannis

18 COMMENTS

 1. Societate romaneasca este oglinda intregritatii, moralitatii si profesionalismului SRI. Daca societatea romaneasca a fsot si e corupta de 2 ori mai corupti au fost si sunt sefii si sefutii ce au condus si conduc SRI in toti acesti 29 de ani. Averile ilicite stranse de sefii si sefuti SRI precum si scandalurile in care acestia au fost implicati sunt marturie elocventa a acestei coruptii. Pestele de la cap se impute iar Romania de la SRI. Ca sa nu mai vorbinm ca intr-o societate cu adevarat democratica efectivele SRI ar fi de 6 ori mai mici decat in prezent.

 2. Oare se mai vorbeste despre ” patriotism ” in randurile acestei institutii ( ma refer in primul rand la sefi si vorba altcuiva..sefuti ) ??!!

  • Helvig nu era mana dreapta a lui Antonescu? Hm, ce rapid a sarit in barca lui Iohanis. Daca ne amintim ca Iohanis cu sprijinul securistilor, e cel care a infipt cutitul in spate lui Antonescu dupa ce il facuse primvicepresedinte in PNL ne facem o imagine…

    • Antonescu dintr-o mandrie prosteasca nu vrea sa recunoasca DIRECT si CLAR cat de mult s-a inselat cu oamenii astia. Asta e problema lui. Pacat…
     Altfel cel mai bun.
     —-
     Antonescu insa a explicat atunci cand Iohannis l-a inselat, cand nu-i raspundea la telefon cand a candidat brusc. Niste lucrur.suficiente pentru un public avizat care urmarea foarte atent.
     Din pacate ziaristii si jurnalistii nu au explicat ei populatiei ceea ce spunea atunci Crin. Acum s-au trezit cei de la Cotidianul. Iar cei de la A3 au realizat cine a facut de fapt praf USL. Adica aia care aveau un Ghita care nu se sfia sa il atace zi si noapte la RTV pe Crin candidatul USL ! Deci era evident…

    • Domnule Radu Tudor,

     Dvs faceti cu domnul Hellivig aceiasi greseala pe care a facut-o de exemplu domnul Nistorescu cu Iohannis. Si pe care o fac romanii in general. Ignorarea unor fapte esentiale ale unui om.
     De ce? Pentru ca ceva ne orbeste. Lui Nistorescu i-a placut ca Iohannis e neamt dom’le si ardelan de-al lui. Dvs si lui Mircea Badea ca Hellvig pare un baiat bun de treaba stai cu el de vorba si e ok nu-i asa?
     Cine a neglijat ca Basescu e un colaborator secu si omoara caini fara nicio trasarire s-a ales cu cu un presedinte fara suflet si constiinta dar pasionat si admirator de securitate ca in tinerete.
     E de ajuns o fapta doua ca sa-ti dai seama cu cine ai de-a face…dar la noi romanii trebuie sa ajunga ala sa ne calce in picioare de zece ori ca sa zicem: Aaa …pai …eu am crezut ca e om bun uite ce m-am inselat !

     • Domnule Radu Tudor,

      M-as bucura sa aveti dreptate si eu sa gresesc. Sa fie domnul Hellvig cel care elimina securismul politic si economic si aduce SRI pe calea statului democratic.

      Pana atunci doua intrebari, futile desigur, pt prietenii domnuli Hellvig:

      1. A votat domnul Hellvig fuziunea PNL cu PDL si trecerea la popularii europeni ai lui merkel?
      2. Pe cine a sustinut la candidatura pentru presedintia Romaniei din partea PNL? Iohannis sau Antonescu?

      multumesc

    • Dle Radu Tudor ,cea mai buna solutie pt prim adjunct ar fi dl general Viorel Voinescu ! E cam singurul militar de cariera din board-ul actual al SRI ! Și care ar putea reforma cu adevarat serviciul ! Restul tineretului e amator ,mai ales Căpșună știe bine sa dea cu mătura de când e șef la PI ! De Ciocârlan cel peltic nu mai spun… sau de Bizi cel ascultator in toate si de toate !

     • Greu de crezut ca specialistul in logistica al serviciului poate fi prim adjunct. Aceasta functie este destinata strict celor din munca operativa. E important ca e peltic Ciocarlan? Despre Capsuna si Bizi, prea putine lucruri se cunosc

 3. Eu m-am cam săturat de atâta politică îmbibată de minciuni şi manipulare prin micile ecrane şi live online! De ce am accepta asemenea programe bolnăvicioase, când putem să ne protejăm eficient prin alte emisiuni sau alte metode? Până şi emiţătorii sau locatarii tv-urilor cuvântători de vorbe şi păreri îşi fac jocurile ascunse şi noi telespectatorii stăm ca fraerii să auzim şi să ne enervăm!

 4. Mister ,Voinescu e cam singurul de talia lui Coldea din toate pctele de vedere ! Căpșună nu reuseste sa tina in frâu nici macar protectia internă ,dapai intreg sistemul ! Iar Bizi nu are șanse deloc ,e prea tinerel ,mai are de crescut ! Ciocârlan nu e prea agreat din teritoriu ,cam dadea cu barda in ofiterasi pe la concursuri doar asa ca sa para el șef de București ,fară nici un motiv !

Leave a Reply