Unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul face parte din anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, informează marţi The New York Times, citat de AFP.

Potrivit cotidianului american, care publică fotografii în sprijinul afirmaţiilor sale, Maher Abdulaziz Mutreb l-a însoţit pe prinţul moştenitor în timpul deplasărilor acestuia în SUA în martie 2018, precum şi la Madrid şi Paris în aprilie 2018. Autorităţile turce au difuzat o fotografie cu el la sosire pe aeroportul din Istanbul.

Mohammed bin Salman, supranumit “MBS”, şi tatăl său, regele Salman, au negat că ar deţine vreo informaţie despre soarta jurnalistului saudit, care s-a instalat în SUA în 2017 după ce a căzut în dizgraţia curţii regale.

Jamal Khashoggi nu a mai dat semne de viaţă după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul pentru demersuri administrative, la 2 octombrie. Potrivit autorităţilor turce, el a fost asasinat în sediul consulatului de o echipă venită din Arabia Saudită. Până acum, Riadul a dat asigurări că el a părăsit reprezentanţa diplomatică la scurt timp după, însă nu este în măsură să aducă dovezi în acest sens.

The New York Times adaugă că alţi trei suspecţi – pe care îi identifică drept Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, Thaar Ghaleb al-Harbi şi Muhammed Saad Alzahrani – ar avea legături prin martori sau alte surse cu serviciile de securitate afiliate prinţului moştenitor de 33 de ani.

Un al cincilea bărbat, medic legist identificat drept Salah al-Tubaigy, a ocupat posturi de înalt responsabil în cadrul Ministerului de Interne saudit şi în sectorul medical saudit, continuă publicaţia americană, subliniind că “un personaj de această anvergură nu putea primi ordine decât de la o autoritate saudită de rang înalt”.

Cotidianul susţine că are confirmarea faptului că “cel puţin nouă din 15 (suspecţi) au lucrat pentru serviciile saudite de securitate, armată sau alte ministere”.

Image result for suspects khashoggi killing
La rândul său, The Washington Post apreciază că 11 dintre cei 15 suspecţi saudiţi menţionaţi de către autorităţile turce au legături cu serviciile de securitate saudite.

Potrivit The New York Times, poziţia suspecţilor în cadrul guvernului saudit şi legăturile mai multora dintre ei cu prinţul moştenitor “ar putea face mult mai dificilă absolvirea acestuia de orice responsabilitate” în dispariţia lui Jamal Khashoggi. “Iar prezenţa unui medic legist specializat în autopsii sugerează că operaţiunea ar fi putut fi pregătită de la bun început având ca scop un deznodământ letal”, dezvăluie publicaţia.

Potrivit Washington Post, Ankara a anunţat SUA că deţine înregistrări audio şi video care arată cum Jamal Khashoggi a fost “interogat, torturat, apoi ucis” în interiorul consulatului, iar ulterior trupul său a fost dezmembrat.

Mass-media americane au relatat luni seara că Arabia Saudită se pregătea să recunoască faptul că jurnalistul de 59 de ani a murit în timpul unui interogatoriu care s-a încheiat prost, la consulat.

“L-au tăiat cu un fierăstrău”, ar fi declarat doi funcţionari din cadrul serviciilor de securitate turceşti pentru “New York Times”. 

Potrivit CNN, care citează surse anonime, Riadul ar pregăti un raport în care se încearcă minimalizarea implicării sale în dispariţia lui Jamal Khashoggi, colaborator al cotidianului Washington Post. Potrivit unei surse, raportul ar conchide că operaţiunea a fost desfăşurată “fără autorizaţie şi a fost lipsită de transparenţă”, iar “persoanele implicate vor fi trase la răspundere”, scrie Agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a criticat condamnarea precoce a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte misterul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, avertizând că există o grabă de a judeca şi subliniind că e nevoie de răbdare, potrivit AP.   Într-un interviu pentru Associated Press, Trump a comparat cazul lui Khashoggi, despre care oficiali turci au spus că a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, cu acuzele privind hărţuirea sexuală care i s-au adus judecătorului Brett Kavanaugh în timpul audierii sale de confirmare la Curtea Supremă.

„Cred că mai întâi trebuie să aflăm ce s-a întâmplat,” a spus Trump. „Iar începem cu, ştii, esti vinovat până se demonstrează că esti nevinovat. Nu-mi place asta. Tocmai am trecut prin asta cu judecătorul Kavanaugh şi el era total nevinovat, din punctul meu de vedere.”

Remarcile lui Trump reprezintă, până acum, cea mai categorică apărare a Arabiei Saudite, aliat al SUA pe care liderul de la Casa Albă îl consideră esenţial pentru agenda sa din Orientul Mijlociu. Aceste declaraţii îl pun pe Trump în dezacord cu alţi parteneri cheie, dar şi cu mai multe figuri proeminente ale Partidului Republican, care au condamnat conducerea saudită pentru ceea ei numesc rolul clar pe care aceasta îl are în cazul dispariţiei lui Khashoggi.

Trump pare că e dispus să reziste presiunii şi să accepte negările Arabiei Saudite şi promisiunile sale de a investiga situaţia.   În urmă cu patru zile, preşedintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o “pedeapsă severă” Riadului, transmit sâmbătă Reuters şi AFP.

”Pentru moment, saudiţii dezmint ferm că ar fi implicaţi. Dar ar putea fi ei implicaţi? Da”, a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru canalul CBS, înregistrat joi şi difuzat sâmbătă.   Trump a adăugat că, dacă se adevereşte că Arabia Saudită este vinovată, atunci va exista “o pedeapsă severă”. În opinia preşedintelui american, cazul Khashoggi are o miză mare “poate în special” pentru că este vorba despre un reporter.

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a declarat preşedintele Turciei, Recep Erdogan, citat de cotidianul turc Hurriyet.

New York Times : detalii infioratoare pe o inregistrare audio

https://www.nytimes.com/2018/10/17/world/europe/turkey-saudi-khashoggi-dismember.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

 

 

4 COMMENTS

  1. Peste tot in lume intalnesti rafuieli intre clanuri, in acest caz fiind vorba de jurnalisti si “cocalari” in functii inalte. Mie imi miroase a comanda din alta parte,in niciun caz arabia saudita sa fi comandat/executat.

  2. E, cum domne, Arabia Saudita, aliat de nadejde al SUA care vor democracy pt toata lumea chiar cu forta pt tarile care nu le dau petrol?! Nu cred asa ceva…;p

  3. Lasa-ma sa ghicesc: comunitatea statelor prea-fericit democratice nu se va inflama pt o amarata de crima cu transare a unui oponent politic al unei tari profund barbare si dictatoriale dar care cotizeaza en-gros la partenerii strategici (despre care crima iata apar DOVEZI) asa cum s-a inflamat la sugestia ca Rusia l-o otravit tot pe un oponent al lor!
    Tu probabil o sa intelegi ca zic ca blamarea rusiei a fost de rau in loc sa intelegi ca mucles-ul asta de acum la fel de rau e

Leave a Reply