Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat marți, la Târgoviște, pentru AGERPRES, că există un deficit de doctori de urgență în mai multe județe din țară, deși posturile au fost deblocate, iar fonduri de angajare există, însă managerii de spitale ar trebui să facă eforturi mai mari în această privință.

Întrebat despre situația de la Dâmbovița, unde la Spitalul Județean Târgoviște este un deficit de medici de urgență, Raed Arafat a precizat că situația se regăsește în mai multe județe.

”Este o situație națională, din păcate. Nu mai este o problemă de blocare a posturilor, se pot angaja medicii, există și fonduri de angajare. Problema este să găsim medicii. Noi acum în Comitetul tehnic interministerial între Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, chiar am discutat aceste aspecte și unitățile de primiri urgențe au prioritate împreună cu serviciile de ambulanță la angajări în limita, bineînțeles, a bugetului, care sper să avem un plan să creștem bugetul pentru personal să se poată angaja în plus”, a afirmat Raed Arafat.

Acesta a precizat că managerii de spital împreună cu cei care coordonează unitățile de primiri urgență ar trebui să facă eforturi pentru a atrage medici specialiști.

”Când faci concurs, trebuie să fie efort făcut de către șeful unității de primiri urgențe și de către managerul spitalului ca să atragă medici. Sunt județe care suferă foarte mult de lipsă de medici de urgență, sunt altele care stau mai bine. Din păcate au plecat mulți medici în ultimii ani din țară și încercăm cât mai mult să aducem înapoi și să îi ținem pe cei care acum sunt la pregătire”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI a făcut referire și la motivațiile care i-ar putea face pe medici să rămână în sistemul sanitar românesc.

”Ținerea medicilor în țară nu se ține doar prin creșterea salariilor, nici chiar printr-o singură soluție, este una complexă care să îi arate medicului că poate evolua în carieră, poate să aibă loc de muncă care să îi asigure siguranța de muncă și aici în serviciile de urgență nu avem această problemă, dotare este, și bineînțeles plata la un nivel acceptabil pentru ei, nu neapărat cum sunt plătiți în Germania, că totuși în România costurile rămân altfel, dar la un nivel acceptabil pentru ei”, a afirmat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a participat marți, la Târgoviște, la Adunarea generală a filialei de Cruce Roșie Dâmbovița.

5 COMMENTS

  1. ”Sa traiti,bine!”-”Ghinion”!
    Peste 20.000 de medici romani salveaza vieti in strainatate, chiar daca statul a platit pentru pregatirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei ramasi in tara sunt prost platiti. Cine isi asuma raspunderea?
    Sa ii puna pe procurori,ca mai nou se pricep la medicina! (condamnarea doctorului Bradisteanu)

  2. Poveste: Un medic roman, specializat in medicina de urgenta a plecat sa lucreze undeva in vest si a facut-o foarte bine timp de cativa ani. Sotia tot medic a ramas in Romania. Cu cat a castigat acolo a reusit sa-si aduca familia la un nivel financiar si de trai destul de bun. La rugamintea insistenta sotiei, avand copii destul de mari, necesitand si prezenta tatalui in configurarea viitorului lor, se intoarce in tara si se angajeaza intr-unul din spitalele cu sectie de medicina de urgenta. Obisnuit cu modul de lucru de afara a incercat sa-si faca meseria la fel. Fara spaga, fara lucru de mantuiala trezind in felul acesta suspiciunile, orgoliile si invidia colegilor lui care au inceput sa-l sicaneze in fel si chip. Intr-una din zile seful sau l-a rugat sa explice lui si colegilor, modul de lucru in sistemul de urgente din vest, in ideea de a putea aplica si in acel spital ceva ce se putea aplica. Omul, de buna credinta, a incercat sa le expuna modul de lucru si metodele ce se aplicau in spitalul unde a lucrat, in medicina de urgenta. Seful si colegii l-au ascultat fara prea mare entuziasm. Ba mai mult invidia, orgoliile sicanele au inceput sa-i faca viata imposibila. Chiar seful lui i-a spus: te-am rugat sa ne spui cum ai lucrat in vest din bunavointa, sa nu zici ca nu te bagam in seama, nu sa ne inveti pe noi cum sa lucram aici. Scarbit, si-a lamurit sotia explicandu-i ce i s-a intamplat, si la trei luni de la revenirea in tara s-a reintors sa lucreze, ca medic de urgenta, in spitalul de unde a venit. Concluzia: Nu-i mai asteptati medicii romani, plecati sa lucreze in strainate, sa se mai reintoarca in tara. Reintoarcerea unora, cazuri punctuale, este determinata strict de problemele lor personale, nu de dragoste de tara sau patriotism. Nu va lasati pacaliti de reclamele tv. Fiti miltumiti cu ce a mai ramas pe aici si rugati-va sa nu plece si astia.

Leave a Reply