Nu ne pregatim de razboi, ci vorbim doar despre o pregatire si o instruire obisnuite, care se tin la anumite intervale de timp. Asta au aflat cei peste 3000 de rezervisti din Timis si Caras Severin care au fost chemati de autoritatile militare din vestul tarii la primul exercitiu de mobilizare din acest an, scrie www.opiniatimisoarei.ro
Pe parcursul mai multor zile, fostii militari, unii dintre ei trecuti bine de 50 de ani, au redevenit soldati. Au facut instructie, au reinvatat cum sa manuiasca arma, au invatat tehnici de supravietuire, au tras cu pistolul mitraliera, iar la final…. au mancat fasole cu carnati la popota.
Mobex TM-CS 23 este un amplu exercitiu de mobilizare, primul din ultimii aproape 20 de ani, pentru a vedea cat e de pregatita populatia pentru aparare. Este condus de MApN si realizat in colaborare cu MAI, SRI si STS, la Timisoara in aceste zile.
Numai miercuri, cateva sute de rezervisti din Timis, dar si din Caras Severin, au fost chemati la unitatea militara din Chisoda, la marginea Timisoarei, si mai apoi transferati la poligon pentru programul de pregatire, scrie www.opiniatimisoarei.ro.
Li s-a pus la dispozitie echipament complet de lupta, au facut sesiuni de tragere cu pistol mitraliera si li s-a prezentat noua tehnica militara, mult evoluata fata de vremea cand actualii rezervisti au terminat armata.
Pe parcursul zilelor de antrenament, sunt asteptati peste 3000 de oameni la Timisoara.
Celor care se tem ca aceasta actiune are legatura cu razboiul din Ucraina, care s-ar putea extinde, reprezentantii Ministerului Apararii precizeaza ca „an de an deruleaza programe de pregatire a populatiei pentru aparare prin activitati ce tin de actualizarea datelor personale aflate in evidenta„.
Conform statisticilor, insa, in Timis, un astfel de exercitiu de mobilizare nu a mai fost facut de foarte multi ani.
Militarii spun insa ca rezervistii trebuie sa aiba parte periodic de o minima instruire, astfel incat, daca va fi nevoie, sa se poata adapta mai repede unor situatii reale de lupta.
„Este un exercitiu care a fost programat inca din cursul anului trecut. Exista o baza legala, exista o hot a CSAT. Este o noutate pentru judetul Timis pentru ca din 2011 nu a mai avut loc un exercitiu de mobilizare „, mai transmit reprezentantii MApN„, spune col. Virgil Florescu.
„Chiar daca serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin L 395 din decembrie 2005, pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie.
Ca atare, reluarea incorporarilor se poate face DOAR in situatia decretarii uneia dintre cele trei stari mentionate„, atrag atentia reprezentantii MApN.
Totodata, sunt mentionate categoriile de populatie cu responsabilitati la mobilizare si razboi, conform L 446/2006.
„Cetatenii se pot afla in urmatoarele situatii:
– cetatenii incorporabili cu varste intre 20-35 de ani, care la declararea mobilizarii sau a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, pot fi concentrati pentru indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen
– rezervistii (cetateni romani, barbati si femei, care au indeplinit serviciul militar activ sau in rezerva) care se incadreaza in prevederile art. 14 din L 446/2006, la declararea mobilizarii sau a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu sunt mobilizati/concentrati potrivit nevoilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
Avand in vedere cele de mai sus, activitatile de chemare a cetatenilor cu obligatii militare au caracter de rutina, se desfasoara periodic pe timp de pace in toate judetele”, mai precizeaza reprezentantii Ministerului Apararii Nationale.