Home Articole Aurescu : “Prima oară în istorie suntem de partea bună a graniţei”

Aurescu : “Prima oară în istorie suntem de partea bună a graniţei”

3827
12

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus, joi, la Bucharest Forum 2015, că România se află pentru prima dată în istoria sa “de partea bună a graniţei” şi că are “o vocaţie extraordinară de a fi punte” în regiune, având datoria de a o folosi pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate.

Pentru prima dată în istoria noastră, ca ţară de graniţă, suntem în interiorul unei comunităţi a valorilor din care am făcut parte dintotdeuna, din punct de vedere cultural şi axiologic. Suntem, pentru prima dată, de partea bună a graniţei, în partea sigură. Avem o vocaţie extraordinară de a fi <punte> în această regiune şi avem o datorie şi o responsabilitate, pentru noi ca ţară, dar şi pentru comunitatea de valori din care facem parte, de a folosi această vocaţie de a fi <punte> pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate în regiune“, a declarat ministrul de Externe, la Bucharest Forum 2015.

Ministrul Aurescu a amintit, în acest context, de parteneriatul strategic cu SUA, care este “dimensiunea capitală a politicii externe şi de securitate a României” şi de prezenţa forţelor SUA pe teritoriul României, care este un factor reasigurator esenţial.

Aurescu a vorbit despre summitul NATO de la Varşovia din 2016, unde România va susţine consolidarea şi adaptarea aliaţilor NATO, având în vedere complexitatea provocărilor cu care se confruntă Europa în momentul de faţă.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unei colaborări mai strânse între UE şi NATO, intensificarea atenţiei faţă de interesele europene în Asia Centrală şi faţă de securitatea energetică şi cibernetică.

“România este pregătită pentru responsabilităţile sale, ajutând la ocrotirea unor astfel de iniţiative la nivel regional, având în vedere asigurarea stabilităţii şi securităţii, în beneficiul aliaţilor, statelor membre şi partenerilor”, a spus Aurescu.

De asemenea, ministrul a amintit de întâlnirea şefilor de stat de pe flancul estic de la Bucureşti, care va avea loc la începutul lunii noiembrie. “Trebuie să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra consolidării flancului estic, care nu sunt direcţionate către nicio ţară, ci pentru a promova stabilitate şi securitate în regiune şi ca reasigurare a aliaţilor de pe flancul estic de angajamentul puternic al NATO faţă de apărarea acestora”, a spus şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu a vorbit despre propunerea avansată de România de înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotrivaTerorismului şi a arătat că atacurile recente de la Ankara demonstrează necesitatea unei abordări unitare asupra terorismului.

12 COMMENTS

 1. Bogdan Aurescu o prezenta si o prestatie excelenta, cum n-a avut Romania de lunga vreme!De notorietate ramane solutionarea disputei cu Ucraina asupra delimitarii platoului continental. Doresc Romaniei, sa aiba parte de cat mai multi astfel de reprezentanti!Popoarele, ma refer la cele din Europa in special, daca vor sa mentina in continuare pacea, ar trebui sa fie mult mai transante in opinii, nu este cazul sa mai asteptam la jocurile Germaniei si Rusiei, la eternele lor pacturi, peste vietile celorlalti!Istoria se va razbuna!

  • off topic:

   Domnule Tudor,
   Apropo de solidaritatea romanilor, ea trebuie sa existe in primul rand la nivelul familiei si locurilor de munca. De aceea zic: e mai bine de facut decat de vorbit. Mircea Badea colegul dvs al tuturor se plangea ieri ca nu are audienta . Si eu intreb: cum poti sa ai audienta cand emisiunea ta incepe la 12 noaptea si chiar mai tarziu desi e afisata in program ca incepand la ora 23.15? Poti sa stai si in cap ca tot nu poti avea audienta la ora aceea…Se urmareste eliminarea lui sau ce? Nu stiu exact cine hotareste grila de program dar intreb: CE PRETENTIE MAI AVEM DE LA POLITICIENI DACA VOUA CELOR DE LA A3 VA E FRICA SA CERETI UN DREPT PENTRU UN COLEG? E frumos ca sunteti vindicativi cu politicienii dar totul se opreste aici. E vorba de respectarea unui program pe care toti trebuie sa il respecte. De ce politicienii ar fi altfel decat suntem noi romanii? Astia suntem si asa suntem reprezentati. Noua ne e frica si lor le e frica si isi vad de treaba ca asa e mai comod. Asa-i sau nu?

   • E pacat ca chiar Mircea Badea care lupta pentru altii nu poate lupta pentru drepturile lui.
    Din jena si prea mult bun simt.
    Dupa 11 ani de emisiune cred ca ar avea si el dreptul la un spatiu in prime time cum au noii veniti Cristina Topescu sau Ionut Cristache.

 2. Cred ca “PENTRU prima oară în istorie suntem de partea bună a graniţei”, domnu’ Radu!!!
  Citati-l corect pe domnu’ ministru pentru ca dumnealui a spus bine cum a spus.

 3. Serios? :))) mai vedem peste ceva timp cînd toţi veţi uita ceea ce aţi spus acum. Personal nu mă mai miră şi nu mă aştept la ceva bun atîta timp cît manualul de predare a guvernului indiferent care ar fi, are titlul : Denigrarea şi Demoralizarea Propriului Popor.
  CUMVA AŢI SIMŢIT SAU AŢI AUZIT ALCEVA ÎN CEI 25 DE ANI DE DEMOCRAŢIE???

 4. Gata? Aţi blocat site-ul de ştiri live sau v-aţi scos emisia live şi citit informaţii pe a3.ro? Aţi dat drumul şi la cîini să vă apere de cei care vă urmăresc live bănuiesc :)))
  De la 14.40 nu funcţionează server-ele nationale de pe nicio linie de trafic emisie: b365, tvonline, my web, pe oricare. Toate funcţionează perfect şi voi: negru ecran şi Non-site connected. Mulţumesc pentru oferta tacită de a vă părăsi.

 5. Ce nu înţelesese nea Iohanis înainte de a pleca şi spusese că îl va întreba pe Juncker??? Criza de nervi a ajuns chiar în România care este membru UE şi NATO cu tîrîş spre Shengen! Recomand acest material” Corespondenţă de la Bruxelles” care va deveni realitate în cel mai scurt timp fără să ştie un popor umilit înjosit şi îngenuncheat!http://www.cotidianul.ro/juncker-vreau-mai-multi-bani-ati-promis-ca-dati-bani-pentru-refugiati-sa-strangeti-imediat-500-de-milioane-de-euro-269716/

 6. Perfect adevarat, dar mereu se uita de Conferinta de la Yalta unde pe un petec de hartie, scris in mare graba de Churchill, SUA, Anglia si Rusia au au decis crucificarea Romaniei. Bine ar fi ca marile puteri, in frunte cu SUA si Marea Britanie, s-o lase mai moale cu apartenenta noastra la blocul comunist. Au fost intrebati atunci romanii ce drum aleg ?!

 7. Iata ca aflat un text foarte captivant scris intr-un mod dificil de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

Leave a Reply