In anii ’80, Nicolae Ceausescu a dispus vinzarea unor tone de aur din rezerva BNR pentru achitarea datoriei externe. In Decembrie 1989, Romania avea 68 de tone de aur la BNR. Cit timp a existat exploatarea 100% facuta de o companie romaneasca, pierderile costului de productie au fost mai mari decit profitul vinzarii metalului.
Rezerva actuala a BNR este de 103,7 tone, nivel rămas constant de la începutul anilor 2000, când BNR a încetat să mai cumpere aur, refuzind marirea depozitului.
Dupa ce sovieticii au rivnit la aurul romanesc, un tezaur de 94 tone fiind si azi la Moscova, cele 300 tone de aur de la Rosia Montana sunt puternic dorite de miliardarii americani si israelieni printr-o companie canadiana.
Roşia Montană pare un alt capitol in lupta dintre doi magnati ai lumii : George Soros si Beny Steinmetz. Soros este indicat de presa internationala că finanţează diverse organizaţii nonguvernamentale şi pune presiuni pentru ca Gabriel Resources, compania controlată de Steinmetz, să piardă contractul.
Razboiul Soros-Steinmetz se poarta si prin instantele international. Politia elvetiana a descins in casa si biroul lui Steinmetz de la Geneva. Plingerile ar fi fost facute chiar de Soros si se refera la o situatie asemanatoare cu Rosia Montana. Steinmetz a obţinut in Guineea drepturile de exploatare pentru enorme zacaminte de fier fără a plăti nimic, angajându-se doar la investiţii în valoare de 160 de milioane de dolari. Valoarea zăcămintelor din Simandou a ajuns la 140 miliarde de dolari.
Buna intentie a protestatarilor din Romania nu poate fi pusa la indoiala. Se pare insa ca oameni de afaceri importanti profita de pe urma acestor blocaje sociale si institutionale din Romania.