Anotimpurile vor rămâne patru, dar ritmul lor se va modifica, susţine Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care avertizează că, potrivit experimentelor numerice, în perioada 2021 – 2050 pot fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius în sudul ţării, scrie Agerpres.

‘Trebuie totuşi să ştim că anotimpurile vor rămâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va rămâne, dar, evident, ele se vor modifica faţă de ceea ce ştiam că sunt verile, primăverile, toamnele şi iernile de acum mai multe decenii. Adică, există o tendinţă – care se vede deja în statisticile noastre – de declanşare mai timpurie a primăverii, temperaturile cresc mult mai rapid în a doua jumătate a iernii – bineînţeles, cu fluctuaţii. Aici vorbim de statistici. Nu în fiecare an se întâmplă aşa, dar, din ce în ce mai frecvent, primăvara devine mai timpurie, vara se lungeşte în septembrie şi avem, practic, o tendinţă de creştere a temperaturii, până acum în toate anotimpurile, mai puţin toamna, unde zgomotul e mare şi semnalul nu trece de zgomotul natural’, a declarat specialistul ANM, marţi, într-o conferinţă de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediţii a Bucharest Science Festival (BSF 2018), dedicat cunoaşterii ştiinţifice şi tehnologice.

Ea spune însă că ‘experimentele numerice arată că în următorii ani şi decenii şi toamna vom avea la nivelul României tendinţe de creştere a temperaturii’.

‘Deja vedem primele semne, valurile de căldură vara sunt mai intense şi mai frecvente şi vă pot asigura că statisticile noastre cu date începând din 1961, atunci când aveam mai multe staţii, dar, de fapt, pentru mai puţine staţii avem date chiar din mijlocul secolului al XIX-lea. Or, aceste informaţii ne arată clar că numărul de zile cu valuri de căldură a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică şi extremul vest. Această modificare se va amplifica, din păcate, pe termen mediu şi lung. Ea există deja şi se va amplifica, cu atât mai mult cu cât semnalul încălzirii globale va fi mai puternic’, a spus Roxana Bojariu.

Reprezentantul ANM a avertizat că în perioada 2021 – 2050, în sudul ţării ar putea fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius.

‘Vă pot spune că m-am uitat pe nişte experimente numerice şi unul dintre acestea, în condiţiile unui scenariu pesimist, pentru perioada 2021 – 2050, deci nu foarte departe, a simulat temperaturi care au ajuns – e adevărat, de puţine ori – chiar la 50 de grade Celsius în sudul ţării. Dar, atenţie, e vorba de o probabilitate mai mică de producere o maximă zilnică, care se regăseşte în datele simulate o dată sau de două ori. Dar, totuşi, faptul că modelul ne arată o astfel de cale trebuie să ne pună pe gânduri’, a mai spus climatologul.

Reunind în perioada 26-30 septembrie manifestări variate – de la conferinţe, dezbateri, documentare, ateliere pentru copii, expoziţii -, prin intermediul a peste 100 de evenimente organizate de Bucureşti, Râşnov, Adjud şi Timişoara, dedicate celor mai noi descoperiri din ştiinţă, Bucharest Science Festival îşi doreşte să ofere posibilitatea înţelegerii importanţei acestora, ilustrând impactul pe care îl au în viaţa noastră de zi cu zi, fie că este vorba de undele gravitaţionale sau de vaccinuri, de acceleratoarele de particule sau de inteligenţa artificială, de ştiinţele educaţiei sau de puterea universală a matematicii.

Alături de oameni de ştiinţă şi intelectuali români de marcă, vor fi prezenţi la BSF 2018 renumiţi cercetători din întreaga lume, precum dr. Paul McNamara din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), dr. Steven Goldfarb de la CERN sau prof. Yves Demazeau, director de cercetare în cadrul Consiliului Naţional Francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

3 COMMENTS

 1. Zilele trecute am vazut pe teritoriul ungariei teren nisipos intins si aici destui urla ca este seceta si a iesit j sipul la suptafata. Altii nu se mai plang!
  Apropo de ortodoxie, pentru ca preaafaceristul Daniel a fost prezent la sfintirea sau ceva legat de ortodoxie in Braila, ce se intampla cu unica biserica ortodoxa din mijlocul apei Siret, posibil unica in lume, trece apa pe langa biserica, destul de departe de linia ferata? Acea biserica a fost pe teren normal construita cu sute de ani in urma si daca s-a schimbat cursul raului Siret, a ramas in mijlocul raului, poate exista si la ora actuala,nu stiu.
  Rapid s-au bagat bani pentru constructia catedralei dar acea biserica putea fi un punct turistic de mare importanta in romanica!

 2. efectele gindirii tembel-liniare: a nins la munte datorita incalzirii globale (asta am auzit-o la tv, la reportajul ala cu ninsoarea de la Bilea Lac)
  Oamenii astia nu au auzit de cicluri? Ce fac ei, iau o curba din ultimii 50 de ani si o prelungesc la infinit? Pai daca o prelungesti si in partea ailalta, iese ca acum citeva mii de ani temperaturile erau numai negative (ati vazut sculpturi grecesti sau romana in care aia sa aiba paltoane pe ei?) si ca acum citeva milioane de ani temperaturile erau de milioane de grade sub 0 (spre stiinta populara, temperatura de -273,15 grade Celsius e una ideala, nici nu poate fi atinsa in realitate…)
  Savantii lu peste de la ANMH si de la Al Gore incoace!
  Anu asta (cel putin in Bucuresti) a fost mai rece in iunie si in iulie, nu au fost temperaturi de peste 32-33 de grade iar la final de septembrie sunt 15 grade… asta e INCALZIRE globala?
  Ba baieti de la meteo, deja am intrat in ciclul de racire globala… au mai fost astfel de perioade chiar in istoria mai recenta (sec XVII), faptul ca vorbiti in sabloane, papagaliceste, si nu ginditi logic nu schimba situatia.

 3. Cu certitudine vremea din Romania se schimba si se va schimba daca se continua taierea salbatica a padurilor din zona de ses si mai cu seama din cea montana.

Leave a Reply