Comisia pentru sănătate a Senatului a dat, marți, raport negativ proiectului de lege prin care se interzice folosirea țigărilor electronice în spațiile publice. Senatorul PNL, Leon Dănăilă a susținut că „fumatul e ca alcoolismul și homosexualitatea, se transmite genetic”.

Fumatul este ca și alcoolismul, ca și homosexualitatea, ca și alte droguri, sunt transmise genetic și nu o să dispară niciodată, dar poate fi micșorat. Nu numai genetic sunt transmise, ci și prin educație. Cu banii pe care îi dăm și cu produsele electronice care au apărut, sunt de aceeași nocivitate ca și țigările pozitive. Pe de altă parte, fumatul are și efecte benefice. Are benefic asupra memoriei, pentru că excită nicotina. Sunt niște studii, le-am citit și eu”, a precizat senatorul PNL, Leon Dănăilă, în cadrul ședinței de marți a Comisiei pentru sănătate.

Comisia pentru sănătate din Senat a avizat negativ proiectului de lege prin care se interzic țigările electronice în spațiile publice. A existat un singur vot „pentru”, ceilalți membrii ai comisiei abținându-se.

Președintele Comisiei, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a afirmat în timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege că inițiativa este „extrem de superficială”.

„Este o lege extrem, extrem de superficială, ceea ce ați prezentat dumneavoastră. Situația este extrem de dramatică. Eu aș sista discuțiile la acest punct”, a afirmat Atilla. Acesta a precizat însă că, după ce vor primi și analiza în comisie mai multe studii, se va putea vorbi despre un proiect de lege care să reglementeze situația țigărilor electronice.

Proiectul de lege prevedea interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice. „Prin fumat se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillor și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip „țigaretă electronică” sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”, arată modificarea care era adusă articolului 2.

În legea în vigoare, definiția „fumatului” este următoarea: „fumat se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe”.

Unul dintre inițiatorii propunerii legislativă pentru modificarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, senatorul USR, Cristian Ghica, a declarat că există un lobby, de aceea nu a putut fi modificată inițiativa.

„Există lobby. Pe de altă parte am înțeles punctul de vedere al colegilor mei care susțin necesitatea taxării, a rezolvării problemelor reclamelor. Eu cred că aplicarea lui ar fi benefică. Aș susține orice proiect de genul ăsta indiferent de partidul de la care ar proveni. Proiectul nu este unul de interzicere, este un proiect de prevenire. Prevede ca dispozitivele de încălzit tutun și țigările electronice să fie asimilate ca țigări normale, în sensul ca fumatul să nu fie permis în locurile publice”, a declarat senatorul USR, Cristian Ghica.

Inițiatorii proiectului de lege sunt mai mulți parlamentari din USR, PMP, PNL, dar și senatori ai UDMR, precum Cseke Atilla sau Derzsi Akos.

„România se confruntă astăzi cu apariția unor forme de fumat prezentate adesea ca „sănătoase”, deși nu există studii științifice care să susțină aceste lucruri. Apariția dispozitivelor de fumat de tip „țigară electronică”, cât și proliferarea recentă a diverselor dispozitive de inhalat aerosoli din tutun fără arderea amestecului lansează noi provocări legislative din perspectiva combaterii consumului de tutun. Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii astfel încât prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege care a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate, scrie Agerpres.

 

11 COMMENTS

 1. Depinde de cine se lipesc aceste nocivitati! Mai rapid se transmite violenta de orice fel in comparatie cu ce spune omul asta. Cat despre fumat tigari electronice, in strainatate multi renunta la aceste dispozitive reluand tigarile normale sau sisa si nu sunt arabi.

 2. pai daca homosexualitate se transmite genetic, conform onorabilului, Adam si Eva au fost homo, hetero sau ambele?
  Nu e prea multa logica la PNL, in general, da acum sa se bage si in astea… devin cu adevarat comici.
  Oricum, se stie ca prevenirea, in mintea birocratilor de preturindeni, se reduce la taxare si constituie doar pretextul taxarii. Tigarile, masinile, centralele de apartament… pina si rahatul vacilor in UE e considerat a fi cauza “incalzirii globale”, ca emana gaz…
  Niciodata baietii nu umbla la interdictie, la reducere reala, la diminuare efectiva si masurabila – ca altfel nu mai are si gura lor sa maninca…

 3. Fumatul e MOARTEA! Cate cunostinte, inclusiv persoane publice, nu s-au dus dupa o viata de tras din otrava aia.

 4. Intrebare: cum se mosteneste genetic homosexualitatea de la doi barbati ?! Care din ei naste ca sa duca mai departe… mostenirea?!:)
  Deci e clar: homosexualitatea dobandita genetic e de la homosexualii aia care… calca stramb:)) deci cum e mai rau :p
  Acu, ca am aflat ca homosexualitatea e un drog, imi dau seama si de ce comunitatile gay sunt asa active in lobby-uri etc: de la seveaj ;p
  Totusi Biblia se pare ca ii da dreotate domnului doctor, ca practic dupa Scriptura tot ne-am nascut din copiii lui Adam si Evei: Cain si Abel, care fiind saracutii amandoi barbati, au facit copii, adica toata omenirea:)) si practic noi mostenim genetic doi bomosexuali? Phoaaaa:))

 5. Doctorul Dănăilă e un personaj excentric cu care PNL s-a dotat in scopul ascunderii masivei mediocrități ce caracterizează formațiunea; părerile lui neinformate—nu cred sa fie genetician sau ma înșel?—nu contează, ce conteaza e motivul respingerii inițiativei anti-fum extinsă la emanațiile de abur produse de țigările electronice, anume, “superficialitatea” demersului in sine. In North America, unde Țigara electronica a fost interzisă de cum s-au trezit parlamentele din zona cu lobby-ul producătorilor de țigări clasice zbierandu-le in urechi ca e vorba de concurenta neloiala, inițiativele de acest gen au fost considerate foarte serioase tocmai pentru ca nu exista nici un motiv sa interzici jucăria in spațiile publice. Pare paradoxal, însă dacă ne uitam la prima Interdicție care se baza pe faptul ca fumul de tigara afectează nu doar pe fumătorii activi, ci și pe cei pasivi, —, “îmbolnăvește” nu doar pe fumătorii Înrăiții ci și pe nefumatorii din preajma lor/oamenii care inhalează fum de tutun la “mâna a doua”, cum se spune—vedem ca baza motivării se duce pe apa sâmbetei când fumul este înlocuit cu aburul. Sigur ca nu se știe, încă, dacă Țigara electronica produce cancer au ba, dar un lucru e sigur: anturajul consumatorului de tutun “electronic” nici măcar nu vede aburul rezultat din acțiune darmite sa-l inhaleze cot la cot cu “fumătorul”; pur și simplu, nu atinge pe nimeni altcineva decât pe cel care se servește de jucăria respectiva și, din perspectiva libertăților individuale, e treaba fiecăruia sa-și aleagă moartea care-i convine—important e sa nu-i omoare pe ceilalți cu “pufaitul”. Deci interzicerea țigării electronice in spațiul public e pura prohibiție, in sensul cel mai strict al cuvântului—statul interzice consumul unui anume produs pentru motive de dereglare a pieței, de exemplu, pe care le decorează cu ornamente pseudo-științifice și/sau morale care sa facă adepți cât mai repede cu putința. Demersul respins ,deocamdată, de Parlamentul roman nu e motivat “superficial”, motivarea, in sine, e “superfluă”—se interzice fumatul +aburitul in spațiile publice, punct. Da aburitul ce-are? De ce-l interziceți? s-ar putea obiecta. Și “Fiindcă putem” ar fi răspunsul. Bineînțeles, la a doua tentativa, legea va fi redactata cu toate chichițele prevăzute de avocații companiilor interesate sa taie concurenta și va trece cu flying colours—tendința globală e spre ipocrizie și nu văd cine se va opune trendului fie și numai de dragul dreptului la viața privată garantat prin Constituție. Iar doctorul Dănăilă, după ce va fi înjurat copios, in mediile liberale, pe tema homosexualității comparata cu viciul fumatului +mutații genetice va fi escamotat de aprigele cuconite (Gorghiu & Turcan) aflate in fruntea PNL, măcar pana trec hopul europarlamentarelor, ca nu da bine la UE sa vii cu astfel de chestii retrograde mai ales după “jena” cu familia tradiționala.

 6. Eu vapez de aprox. 6 ani, initial erau tigari electronice modeste care doar administrau nicotina organismului, dupa care au aparut device-uri foarte complexe de facut abur, adevarate mocanite. Pot spune asa: 1) acele device-uri producatoare de mari cantitati de abur nu ar trebui folosite in spatii inchise; chiar daca aburul nu este atat de nociv, norul emis este foarte foarte deranjant. 2) desi de cand au aparut nu s-a gasit nimic in neregula cu aceste lichide (sunt destul de sigur ca industria de tutun clasic a finantat cercetarile in acest sens) este lesne de priceput ca plamanii sunt pentru aer. Nu poti crede ca e ok sa bagi abur in plamani.
  Ca fost fumator, trecerea de la tigara clasica la cea electronica a insemnat un mare plus pentru sanatatea mea – initial gafaiam ca porcul cand urcam 5 etaje, aveam senzatia ca aerul pe care-l inspir dimineata este insuficient, dinti galbeni, degete galbene, mirosul de nu stiu cum rezistau altii pe langa mine.
  Pentru cei care vor sa se lase de fumat este un bun inlocuitor iar apoi, prin reducerea progresiva a concentratiei de nicotina se poate scapa definitiv de dependenta de nicotina INSA nu nicotina e problema, pe aceeasi scara are un impact asemanator cofeinei.

  • Eu nu fumez si nici nu vapez. Cel mult am nefericitul rol de fumator pasiv cand sunt intr-un anturaj de fumatori. Din ce am vazut, in cazul tigarilor electronice, cantitatea de abur generata poate fi controlata, multi intrecandu-se in a produce cat mai mult, de amuzament, insa ea se disperseaza extrem de rapid chiar si in spatii inchise si, datorita aromelor lichidelor efectul general nu e tocmai unul neplacut. Din punctul meu de vedere par a fi niste narhgilele la purtator, cu rol de odorizant de camera :))

Leave a Reply